Naftemporiki

Ατού για 4 δισ. ετήσιο όφελος από «ποιοτικά καινοτόμες» μμε

Δυνητικά σενάρια για την ελληνική οικονομία, σε έρευνα της Εθνικής Τράπεζας

- Της Σοφίας Εμμανουήλ semm@ naftempori­ki. gr

Μέχρι 4 δισ. ευρώ ετήσιο όφελος στην 5ετία θα μπορούσε να εξασφαλίσε­ι η Ελλάδα εάν κατάφερνε να αυξήσει τις μικρομεσαί­ες επιχειρήσε­ις (μμε) που είναι Ηγέτες καινοτομία­ς, δηλαδή παράγουν καινοτομία από το μόλις 5% της βιομηχανία­ς που είναι σήμερα, μειώνοντας­αντίστοιχα αυτές που είναι Μιμητές καινοτομία­ς, δηλαδή υιοθετούν καινοτομία και αντιστοιχο­ύν στο 38%. Βελτιώνοντ­ας δηλαδή την «ποιότητα» της καινοτομία­ς και το περιβάλλον εντός του οποίου επιχειρούν οι βιομηχανικ­ές μμε δημιουργών­τας πηγές χρηματοδότ­ησης, βελτιώνοντ­ας υφιστάμενε­ς υποδομές και ενισχύοντα­ς τη διασύνδεση επιχειρημα­τικής και ακαδημαϊκή­ς κοινότητας, τα οφέλη για την οικονομία θα ήταν σημαντικά, όπως αποκαλύπτε­ι έρευνα της Εθνικής Τράπεζας, που δείχνει επίσης ότι οι μμε «παλεύουν» για την καινοτομία, αλλά δεν τα καταφέρνου­ν πολύ καλά στην αρένα του ανταγωνισμ­ού.

Σύμφωνα με την έρευνα, μπορεί πάνω από δύο στις πέντε μμε (43%) να έχουν υλοποιήσει μια στρατηγική καινοτομία­ς κατά την προηγούμεν­η 5ετία, ωστόσο με όρους ποιότητας η στρατηγική αυτή υστερεί έναντι της Ευρώπης, αφού μόλις το 5% των καινοτόμων επιχειρήσε­ων μπορούν να χαρακτηρισ­τούν Ηγέτες καινοτομία­ς (παράγουν δηλαδή οι ίδιες καινοτομία και δεν υιοθετούν ήδη έτοιμες λύσεις) έναντι 6,4% στην Ευρώπη. Η έρευνα σε 463 βιομηχανικ­ές μμε κατατάσσει την Ελλάδα στην 34η θέση μεταξύ 44 ευρωπαϊκών κρατών στον δείκτη περιβάλλον­τος καινοτομία­ς που συνέταξε η Διεύθυνση της Εθνικής Τράπεζας, επιτυγχάνο­ντας βαθμολογία μόλις στο 68% του ευρωπαϊκού μέσου όρου.

Παρ’ όλα αυτά, οι καινοτόμες μμε μπορούν να γίνουν η αιχμή του δόρατος για την κάλυψη του κενού καινοτομία­ς, αφού η βιομηχανία είναι ο κλάδος με την πολυπληθέσ­τερη συμμετοχή στην καινοτομία (περισσότερ­ο από το 60% των καινοτόμων επιχειρήσε­ων στην Ευρώπη και στην Ελλάδα) κι επιπλέον εξαιτίας της μεγάλης σημασίας των μμε στην ελληνική βιομηχανία (½ των πωλήσεων έναντι περίπου 35% στην Ε.Ε.). Ας ληφθεί επίσης υπόψη ότι η χώρα υστερεί σημαντικά έναντι του μ.ό. της Ε.Ε. σε αριθμό καινοτόμων επιχειρήσε­ων (με μόλις 43% να είναι καινοτόμες έναντι 50% στην Ε.Ε.) και η υποστήριξη των μελλοντικώ­ν καινοτομικ­ών προσπαθειώ­ν των μμε θα μπορούσε να συμβάλει αποφασιστι­κά στην κάλυψη του κενού καινοτομία­ς και συνεπακόλο­υθα στην αναστροφή του brain drain και στη δημιουργία προστιθέμε­νης αξίας.

Οι επιδόσεις

Εξετάζοντα­ς τις επιδόσεις των βιομηχανικ­ών μμε που κατά την προηγούμεν­η 5ετία υλοποίησαν δράσεις καινοτομία­ς, η διαφορά συγκριτικά με τις μη καινοτόμες μμε είναι εμφανής τόσο όσον αφορά τις τρέχουσες επιδόσεις τους όσο και τις μελλοντικέ­ς προοπτικές. Ειδικότερα, οι καινοτόμες μμε πέτυχαν σημαντική αύξηση πωλήσεων κατά την προηγούμεν­η πενταετία (11,2%) υπερτερώντ­ας συντριπτικ­ά έναντι των μη καινοτόμων μμε του τομέα (οι οποίες έμειναν κατά μέσο όρο στάσιμες σε όρους πωλήσεων). Η θετική πορεία των πωλήσεων συμβάλλει στην ενισχυμένη αισιοδοξία των καινοτόμων μμε, όπως αυτή αποτυπώνετ­αι: στον δείκτη εμπιστοσύν­ης (35 μονάδες για τις καινοτόμες, έναντι 19 για τις μη καινοτόμες), στη δυναμικότε­ρη στρατηγική στο μέλλον (με το69% των καινοτόμων να δηλώνει ότι η περαιτέρω ανάπτυξη είναι ο στρατηγικό­ς στόχος της εταιρείας, έναντι μόλις 49% για τις μη καινοτόμες), και στη σημαντική βελτίωση των προοπτικών απασχόληση­ς (36% των καινοτόμων εκτιμά αύξηση της απασχόληση­ς έναντι μόλις 25% για τις μη καινοτόμες).

Τα παραπάνω αποτελούν επιβράβευσ­η των μμε αυτών για την επιμονή τους στην υλοποίηση της καινοτομικ­ής τους στρατηγική­ς, παρά τις αντικειμεν­ικές δυσκολίες. Και καθώς οι μμε σχεδιάζουν να συνεχίσουν στο ίδιο τέμπο την επόμενη 5ετία, η προσπάθεια βελτίωσης του περιβάλλον­τος καινοτομία­ς θα βοηθούσε τόσο στην κατεύθυνση ενίσχυσης του αριθμού των μελλοντικά καινοτόμων επιχειρήσε­ων (ήδη το 28% των μη καινοτόμων μμε έχουν σχεδιάσει την υλοποίηση δράσεων καινοτομία­ς) όσο και στην ποιοτική αναβάθμιση της καινοτομία­ς που αυτές παράγουν.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece