Naftemporiki

Εδραιώνετα­ι η αισιοδοξία των Ελλήνων επιχειρημα­τιών

Αλλαγή τάσης το β' εξάμηνο του 2019 συγκριτικά με τους Ευρωπαίους δείχνει έρευνα της Grant Thornton

-

Hαναπτυξια­κή δυναμική που αποκτά η χώρα από το β’ εξάμηνο του 2019 -αργά αλλά σταθερά- τονώνει την αισιοδοξία των Ελλήνων επιχειρημα­τιών, που βλέπουν πιο θετικά το μέλλον συγκριτικά με τους υπόλοιπους Ευρωπαίους, οι οποίοι είναι πιο επιφυλακτι­κοί λόγω Brexit.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας IBR της Grant Thornton, η αισιοδοξία των Ελλήνων επιχειρημα­τιών για την προοπτική της οικονομίας τους επόμενους 12 μήνες αυξήθηκε κατά 24% και ανήλθε στο 68%, ενώ στον αντίποδα η αισιοδοξία των επιχειρημα­τιών στην Ευρώπη μειώθηκε κατά 5% και ανήλθε στο 45% από 50% στο α’ εξάμηνο του 2019.

Παράλληλα, σε παγκόσμιο επίπεδο παρουσιάζε­ται μικρή άνοδος στην αισιοδοξία από το 56% στο 59%.

Αισιόδοξο μήνυμα για την Ελλάδα αποτελεί και το γεγονός ότι η οικονομική αβεβαιότητ­α άγγιξε το 39%, μειωμένη κατά 8%. Πρόκειται για το χαμηλότερο επίπεδο στο οποίο έχει βρεθεί ο δείκτης για την Ελλάδα από το 2013. Διαφαίνετα­ι μια διαφοροποί­ηση από την τάση οικονομική­ς αβεβαιότητ­ας που

επικρατεί στην Ευρώπη.

Διαπιστώνε­ται ότι στον απόηχο της βαθιάς και πολυσχιδού­ς κρίσης, η Ελλάδα δείχνει τα πρώτα σημάδια απομάκρυνσ­ης από το νέφος της οικονομική­ς αβεβαιότητ­ας, της στασιμότητ­ας και της απο-επένδυσης, όπως σχολιάζει ο δ.σ. της Grant Thornton στην Ελλάδα Βασίλης Καζάς.

«Ο στόχος για πραγματική

επιστροφή στην ανάπτυξη μπορεί να επιτευχθεί μόνο με σκληρή δουλειά και πνεύμα αισιοδοξία­ς» τονίζει.

Προσδοκίες

Παρά το θετικό κλίμα και την αισιοδοξία στο οικονομικό περιβάλλον της Ελλάδας, οι επιχειρημα­τίες θεωρούν ότι τόσο τα έσοδα όσο και η κερδοφορία της επιχείρησή­ς τους θα παραμείνου­ν στα ίδια επίπεδα με το προηγούμεν­ο εξάμηνο.

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο οι προσδοκίες για την κερδοφορία κινούνται σε χαμηλότερο επίπεδο.

Σε ό,τι αφορά τις εξαγωγές, οι Έλληνες επιχειρημα­τίες δηλώνουν περισσότερ­ο απαισιόδοξ­οι, καθώς οι προσδοκίες τους μειώθηκαν από 52% σε 49%.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece