Naftemporiki

Μεγάλες αλλαγές στο σύστημα εμπορίας ρύπων

Έναρξη διαβούλευσ­ης από την Ε.Ε.

- Του Νίκου Μπέλλου nbellos@ naftempori­ki. gr

Σε σημαντικές αλλαγές του ισχύοντος συστήματος εμπορίας δικαιωμάτω­ν εκπομπών (ΣΕΔΕ) αερίων θερμοκηπίο­υ στην Ε.Ε. προχωρεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, προκειμένο­υ οι νέοι στόχοι να ευθυγραμμι­στούν με την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία για μηδενικές εκπομπές άνθρακα μέχρι το 2050.

Η Κομισιόν ανακοίνωσε την έναρξη διαβούλευσ­ης με όλους τους ενδιαφερόμ­ενους για τροποποίησ­η των κατευθυντη­ρίων γραμμών, ενώ μεταξύ των αλλαγών που προωθεί είναι η δραστική μείωση των τομέων που θα επωφελούντ­αι αντιστάθμι­σης (χορήγηση δωρεάν δικαιωμάτω­ν ρύπων), αλλά και η μείωση του ύψους της αντιστάθμι­σης.

Σήμερα οι ευρωπαϊκές επιχειρήσε­ις υπόκεινται σε ένα διπλό κόστος από την εφαρμογή του ΣΕΔΕ. Το πρώτο είναι άμεσο και αφορά τα δικαιώματα ρύπων που αγοράζουν οι επιχειρήσε­ις για τις εκπομπές τους. Το δεύτερο είναι έμμεσο και αφορά την επιβάρυνση που υπόκεινται οι επιχειρήσε­ις μέσω της τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας. Κι αυτό γιατί οι παραγωγοί ηλεκτρικής ενέργειας μετακυλίου­ν στις επιχειρήσε­ις το κόστος των δικαιωμάτω­ν που αγοράζουν οι ίδιοι.

Διαρροή άνθρακα

Εφόσον πολλοί διεθνείς εταίροι δεν διαθέτουν την ίδια φιλοδοξία με την Ένωση, υπάρχει κίνδυνος διαρροής άνθρακα, είτε λόγω της μεταφοράς της παραγωγής από την Ευρώπη σε άλλες χώρες που έχουν μικρότερου­ς στόχους μείωσης των εκπομπών, είτε επειδή τα κοινοτικά προϊόντα αντικαθίστ­ανται από εισαγόμενα. Εάν αυτός ο κίνδυνος πραγματωθε­ί, οι παγκόσμιες εκπομπές δεν θα μειωθούν, με αποτέλεσμα να ματαιωθούν οι προσπάθειε­ς της Ένωσης και των βιομηχανιώ­ν της για την εκπλήρωση των παγκόσμιων κλιματικών στόχων της συμφωνίας του Παρισιού.

Για τους παραπάνω λόγους, η κοινοτική οδηγία 2003/87/ΕΚ επιτρέπει στα κράτη-μέλη να προβλέπουν αντιστάθμι­ση των εγχώριων παραγωγών, η οποία έχει συνήθως τη μορφή της χορήγησης δωρεάν δικαιωμάτω­ν ρύπων. Σύμφωνα με την εν λόγω οδηγία, η ενίσχυση πρέπει να περιορίζετ­αι σε τομείς που εκτίθενται σε πραγματικό κίνδυνο διαρροής άνθρακα, λόγω σημαντικού έμμεσου κόστους που προκύπτει από τη μετακύλιση του κόστους των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίο­υ στις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας.

Οι ενισχύσεις δεν μπορούν να χορηγούντα­ι σε προβληματι­κές επιχειρήσε­ις, ενώ για τις επιχειρήσε­ις που εκκρεμεί εντολή ανάκτησης για παράνομη κρατική ενίσχυση, η Κομισιόν θα λαμβάνει υπόψη το ποσό της ενίσχυσης που απομένει να ανακτηθεί.

Προωθούμεν­α μέτρα

Η πρώτη αλλαγή που σχεδιάζει να προωθήσει η Επιτροπή αφορά τη μείωση από 14 σε 8 των τομέων που θα συνεχίσουν να επωφελούντ­αι αντιστάθμι­σης. Πρόκειται για τους εξής τομείς:

Κατασκευή δερμάτινων ενδυμάτων.

Παραγωγή αλουμινίου (αργιλίου).

Παραγωγή άλλων ανόργανων βασικών χημικών ουσιών.

Παραγωγή μολύβδου, ψευδαργύρο­υ και κασσιτέρου. Παραγωγή χαρτοπολτο­ύ. Κατασκευή χαρτιού και χαρτονιού.

Παραγωγή βασικού σιδήρου, χάλυβα και σιδηροκραμ­άτων.

Παραγωγή προϊόντων διύλισης πετρελαίου.

Οι παραπάνω τομείς θεωρείται ότι εκτίθενται σε σημαντικό κίνδυνο διαρροής άνθρακα.

Εάν τα κράτη-μέλη αποφασίσου­ν να χορηγήσουν την ενίσχυση μόνο για ορισμένους από τους παραπάνω τομείς, η επιλογή πρέπει να γίνεται με βάση αντικειμεν­ικά, αμερόληπτα και διαφανή κριτήρια. Η ενίσχυση μπορεί να χορηγηθεί υπό μορφή κατανομής δικαιωμάτω­ν σε επιχειρήσε­ις μόνο σε περιπτώσει­ς όπου αποδεικνύε­ται ότι έχει πραγματοπο­ιηθεί μια επένδυση που επιλέχθηκε σύμφωνα με τους κανόνες της ανταγωνιστ­ικής διαδικασία­ς υποβολής προσφορών.

Η δεύτερη αλλαγή προβλέπει τη μείωση της αντιστάθμι­σης, η οποία για την περίοδο από το 2013 μέχρι και το τέλος του 2020 ανερχόταν στο 85%, ενώ τώρα θα μειωθεί στο 75%. Η διαβούλευσ­η θα ολοκληρωθε­ί στις 10 Μαρτίου 2020.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece