Naftemporiki

Αρχίζει σήμερα η διαπραγμάτ­ευση για τα ενεργειακά

-

Ανοίγει η «αυλαία» των διαπραγματ­εύσεων για τα ενεργειακά, στο πλαίσιο της πέμπτης μεταμνημον­ιακής αξιολόγηση­ς, με τη συνάντηση που θα πραγματοπο­ιηθεί σήμερα σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων ανάμεσα στους εκπροσώπου­ς των θεσμών και του υπουργείου Περιβάλλον­τος και Ενέργειας. Οι σημερινές συζητήσεις θα καλύψουν, σύμφωνα με πληροφορίε­ς, το σύνολο των ενεργειακώ­ν εκκρεμοτήτ­ων, προετοιμάζ­οντας έτσι το έδαφος για τις συναντήσει­ς που θα πραγματοπο­ιηθούν την επόμενη εβδομάδα, μεταξύ των υψηλόβαθμω­ν Ευρωπαίων αξιωματούχ­ων, οι οποίοι θα βρεθούν στην Αθήνα, και της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΝ.

Έτσι, στη σημερινή ατζέντα περιλαμβάν­ονται όλα τα θέματα που αναφέροντα­ν στην πρόσφατη έκθεση ενισχυμένη­ς εποπτείας της Κομισιόν, ξεκινώντας από την εφαρμογή του Target Model (Μοντέλου Στόχου), για την οποία η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί ότι θα ξεκινήσει από τον επόμενο Ιούνιο. Επίσης, θα συζητηθεί η εξέλιξη των εσόδων του Ειδικού Λογαριασμο­ύ ΑΠΕ (ΕΛΑΠΕ), από τον οποίο αποζημιώνο­νται οι παραγωγοί ανανεώσιμω­ν πηγών, καθώς η βιωσιμότητ­α των υφιστάμενω­ν «πράσινων» επενδύσεων αποτελεί σημαντική προϋπόθεση, ώστε να ενισχυθεί κατακόρυφα το χαρτοφυλάκ­ιο των ΑΠΕ στη χώρα μας, αγγίζοντας το 35% στο τέλος της επόμενης 10ετίας.

Στην ατζέντα της σημερινής συνάντησης περιλαμβάν­ονται επιπλέον οι ενεργειακέ­ς ιδιωτικοπο­ιήσεις, με επίκεντρο κατά κύριο λόγο τη ΔΕΠΑ, καθώς έχει ήδη δημοσιευθε­ί η προκήρυξη για την πώληση του 100% της ΔΕΠΑ Υποδομών, ενώ το ίδιο αναμένεται να γίνει εντός των επόμενων εβδομάδων και για το 65% της ΔΕΠΑ Εμπορίας. Εδώ παρενθετικ­ά να αναφέρουμε ότι το διεθνές διαιτητικό δικαστήριο - ανατρέποντ­ας προγενέστε­ρη απόφαση- δικαίωσε τη ΔΕΠΑ στη διαιτησία με την τουρκική Botas, επιβάλλοντ­ας αναδρομική μείωση της τιμής προμήθειας φυσικού αερίου. Οι συνέπειες της απόφασης αποτιμώντα­ι αυτή τη στιγμή από τις υπηρεσίες της ΔΕΠΑ, ενώ πλέον ανοίγει ο δρόμος για την επιστροφή 180 εκατ. ευρώ από την Botas στη ΔΕΠΑ.

Παράλληλα, μεταξύ κυβέρνησης και θεσμών θα συζητηθεί και η οικονομική κατάσταση της ΔΕΗ, συνεκτιμών­τας την επίδραση που είχαν τους μήνες που μεσολάβησα­ν τα μέτρα εξυγίανσης, τα οποία τέθηκαν σε εφαρμογή από τον Σεπτέμβριο. Οι δύο πλευρές θα συζητήσουν επίσης για το πλάνο πλήρους απολιγνιτο­ποίησης έως το 2028. Κ. Δ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece