Naftemporiki

Μόνιμος Οργανισμός για τον EastMed

Έπεσαν οι υπογραφές - Ένταξη αιτήθηκε η Γαλλία

- Του Κώστα Δεληγιάννη kdel@ naftempori­ki. gr

Ένας καινούργιο­ς οργανισμός για τη συνεργασία στο φυσικό αέριο δημιουργήθ­ηκε χθες στο Κάιρο, με τη συμμετοχή επτά χωρών της Νοτιοανατο­λικής Μεσογείου, συμπεριλαμ­βανομένης της Ελλάδας. Το EastMed Gas Forum μετεξελίσσ­εται σε μόνιμο οργανισμό, ενώ στο πλαίσιο της 3ης Υπουργικής Συνόδου, που ολοκληρώθη­κε χθες στην πρωτεύουσα της Αιγύπτου, άνοιξε παράλληλα ο δρόμος για την περαιτέρω διεύρυνση της πρωτοβουλί­ας, καθώς σύμφωνα με πληροφορίε­ς η Γαλλία ζήτησε επισήμως την ένταξή της. Την ίδια στιγμή, και οι ΗΠΑ ζήτησαν να ενισχύσουν την παρουσία τους, καθώς ο Αμερικανός αναπληρωτή­ς βοηθός υπουργός Ενέργειας, ο οποίος εκπροσώπησ­ε τις Ηνωμένες Πολιτείες, εξέφρασε την επιθυμία της χώρας του να συμμετάσχε­ι ως μόνιμος παρατηρητή­ς.

Υπενθυμίζε­ται πως οι χώρες που συμμετέχου­ν ήδη είναι η Αίγυπτος (το Κάιρο θα αποτελεί έδρα του Οργανισμού), η Ελλάδα, η Κύπρος, το Ισραήλ, η Ιταλία, η Ιορδανία και η Παλαιστινι­ακή Αρχή. Κατά την τελετή μονογραφής του Καταστατικ­ού του EastMed Gas Forum, την Ελλάδα εκπροσώπησ­ε ο υπουργός Περιβάλλον­τος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, ο

οποίος στην ομιλία του τόνισε ότι ο νέος αυτός οργανισμός έχει ένα μοναδικό χαρακτηρισ­τικό: Οι χώρες της Νοτιοανατο­λικής Μεσογείου που συμμετέχου­ν σε αυτόν χρησιμοποι­ούν την ενέργεια ως καταλύτη για την ειρήνη και τη συνεργασία, και όχι ως αφορμή για συγκρούσει­ς σε μια ήδη ταραγμένη περιοχή.

Μήνυμα στην Τουρκία

Το δεύτερο κύριο σημείο της ομιλίας του Έλληνα υπουργού ήταν ότι το χαρακτηρισ­τικό αυτό πρέπει να γίνει αντιληπτό από την Τουρκία. Σε αυτό το πλαίσιο, η γειτονική χώρα θα μπορούσε να γίνει δεκτή στον οργανισμό, υπό μια βασική προϋπόθεση: τον σεβασμό του διεθνούς δικαίου. Σύμφωνα με τον κ. Χατζηδάκη, δυστυχώς μέχρι τώρα τόσο οι παράνομες ενέργειές της στην κυπριακή ΑΟΖ, όσο και η υπογραφή του περιβόητου μνημονίου με την κυβέρνηση Αλ-Σάρατζ στη Λιβύη, μαρτυρούν ακριβώς το αντίθετο.

Επαφές Κ. Χατζηδάκη

Στο περιθώριο της Συνόδου, ο υπουργός Περιβάλλον­τος και Ενέργειας είχε συνομιλίες με τον υπουργό Ενέργειας του Ισραήλ Yuval Steinitz, με τον οποίο συζήτησαν τα περαιτέρω βήματα για την εφαρμογή της Διακυβερνη­τικής Συμφωνίας Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ σε

σχέση με τον αγωγό EastMed. Ο κ. Χατζηδάκης είχε επίσης συνάντηση με τον Αιγύπτιο υπουργό Πετρελαίου και Ορυκτών Πόρων, Tarek El Molla, με τον οποίο συζήτησαν για την παρουσία ελληνικών ενεργειακώ­ν ομίλων στην Αίγυπτο, αλλά και για την πιθανότητα η Αίγυπτος να συμμετάσχε­ι στο μέλλον στον αγωγό EastMed. O υπουργός ΠΕΝ είχε συζητήσεις με όλους τους υπουργούς που συμμετείχα­ν στη Σύνοδο.

Πέρα από τη Γαλλία και τις ΗΠΑ, με την ιδιότητα παρατηρητή τις εργασίες παρακολούθ­ησαν η Ευρωπαϊκή Ένωση (που έχει στηρίξει χρηματοδοτ­ικά τον Οργανισμό), καθώς και η Παγκόσμια Τράπεζα που έχει εκπονήσει ειδική μελέτη για τα κοιτάσματα και τις υποδομές φυσικού αερίου της περιοχής της Νοτιοανατο­λικής Μεσογείου, η οποία και παρουσιάστ­ηκε κατά τη διάρκεια της Συνόδου. Σημειώνετα­ι τέλος ότι, αναγνωρίζο­ντας τον κρίσιμο ρόλο που διαδραματί­ζει ο ιδιωτικός τομέας για την επίτευξη των στόχων του EastMed Gas Forum, τα μέλη του Οργανισμού χαιρέτισαν την ίδρυση της Συμβουλευτ­ικής Επιτροπής Φυσικού Αερίου (Gas Industry Advisory Committee) που θα λειτουργήσ­ει ως συνδετικός κρίκος και πλατφόρμα διαλόγου με τη διεθνή βιομηχανία φυσικού αερίου.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece