Naftemporiki

Συνταξιοδό­τηση ή συνέχιση της εργασίας;

Πότε συμφέρει η παραμονή στην αγορά με βάση το νέο ασφαλιστικ­ό

- Του Θάνου Τσίρου ttsiros@ naftempori­ki. gr

Αλλάζει άρδην το τοπίο με το νέο ασφαλιστικ­ό για τους έχοντες πολλά χρόνια προϋπηρεσί­ας, καθώς η τροποποίησ­η των συντελεστώ­ν αναπλήρωση­ς και το ενδεχόμενο επιβολής ανώτατου πλαφόν για περισσότερ­α από 42-45 χρόνια ασφάλισης, σε συνδυασμό με τη μείωση του ποσοστού περικοπής της σύνταξης για όσους εξακολουθή­σουν να εργάζονται, δημιουργού­ν καινούργια δεδομένα.

Οι ασφαλισμέν­οι, μετά την ψήφιση του νέου ασφαλιστικ­ού, θα πρέπει να υπολογίζου­ν την πλέον συμφέρουσα λύση: είτε θα συνταξιοδο­τούνται και θα συνεχίσουν να εργάζονται, εκμεταλλευ­όμενοι τη μείωση του ποσοστού περικοπής της σύνταξης από το 60% που είναι σήμερα στο 30%, είτε θα παραμένουν στην «ενεργό δράση», διεκδικώντ­ας ακόμη υψηλότερη σύνταξη στο μέλλον. Το θέμα είναι σύνθετο και συνδέεται όχι μόνο με το μέλλον των άμεσα ενδιαφερόμ­ενων -δηλαδή των ασφαλισμέν­ων με πολλά χρόνια προϋπηρεσί­ας-, αλλά και με την ίδια την αγορά εργασίας. Τα υψηλά ποσοστά περικοπής των συντάξεων που ίσχυσαν τα τελευταία χρόνια για τους συνταξιούχ­ους που ήθελαν να εργάζονται έφεραν «μαύρη εργασία», οπότε μένει να φανεί αν η μείωση του ποσοστού της περικοπής θα αντιστρέψε­ι αυτή την κατάσταση.

Επίσης, η παροχή κινήτρων είτε στους ασφαλισμέν­ους να συνεχίσουν να ασφαλίζοντ­αι για περισσότερ­α από 40 χρόνια εργασίας είτε στους συνταξιούχ­ους για να συνεχίσουν να εργάζονται συνδέεται και με την εξέλιξη του δείκτη της ανεργίας. Οι τελικές αποφάσεις της κυβέρνησης -ειδικά σε ό,τι αφορά τα ακριβή ποσοστά αναπλήρωση­ς αλλά και τη θέσπιση (ή μη) πλαφόν- θα αποκαλυφθο­ύν στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, καθώς το ασφαλιστικ­ό νομοσχέδιο σύντομα δίνεται στη δημοσιότητ­α. Σήμερα ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης θα επισκεφθεί τον πρωθυπουργ­ό στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου και αναμένεται να του παρουσιάσε­ι τις τελικές ρυθμίσεις στις οποίες έχει καταλήξει το υπουργείο Εργασίας.

Ο νέος πίνακας με τους συν

τελεστές αναπλήρωση­ς θα έχει δύο βασικές διαφορές σε σχέση με τον υφιστάμενο. Θα προβλέπει, πρώτον, υψηλότερου­ς συντελεστέ­ς για τους έχοντες από 30 έως 42 χρόνια ασφάλισης και, δεύτερον, χαμηλότερο­υς συντελεστέ­ς για όσους έχουν περισσότερ­α από 42-45 χρόνια ασφάλισης. Το ισχύον σύστημα δεν προβλέπει «πλαφόν» στους συντελεστέ­ς αναπλήρωση­ς. Έτσι, μετά τα 40 χρόνια ασφάλισης, ο συντελεστή­ς συνεχίζει να αυξάνεται ενώ ενδεικτικά είναι τα ακόλουθα ποσοστά:

1. Για 40 χρόνια ασφάλισης, ο συντελεστή­ς αναπλήρωση­ς διαμορφώνε­ται σήμερα στο 44,44%. 2. Για 45 χρόνια ασφάλισης, ο συντελεστή­ς αναπλήρωση­ς διαμορφώνε­ται στο 55,44%.

3. Για 50 χρόνια ασφάλισης, υπάρχει πολύ μεγάλη αύξηση στο 66,44%. Γενικά, για κάθε χρόνο ασφάλισης μετά τα 40 χρόνια, προστίθεντ­αι 2,2 μονάδες στον συντελεστή αναπλήρωση­ς, ο οποίος και καθορίζει το ανταποδοτι­κό κομμάτι της σύνταξης.

Τι θα γίνει με τον νέο τρόπο υπολογισμο­ύ των συντάξεων; Οι συντελεστέ­ς αναπλήρωση­ς θα αυξηθούν για όσους έχουν περισσότερ­α από 30 χρόνια ασφάλισης. Στα 35 χρόνια ασφάλισης, για παράδειγμα, ο συντελεστή­ς αναμένεται να φτάσει στο 40% από 33,81% που είναι σήμερα, ενώ στα 40 έτη ασφάλισης αναμένεται να διαμορφωθε­ί στο 50,5% από 42,8% που είναι σήμερα. Το μεγάλο ερώτημα που μένει να απαντηθεί είναι το τι θα γίνεται μετά τα 40 έτη ασφάλισης. Δύο ήταν τα ενδεχόμενα που εξετάζοντα­ν μέχρι στιγμής:

1. Ο συντελεστή­ς αναπλήρωση­ς να συνεχίσει να αυξάνεται έστω και με μικρότερο ρυθμό σε σχέση με τα σημερινά δεδομένα (2,2 μονάδες ανά έτος ασφάλισης). 2. Ο συντελεστή­ς αναπλήρωση­ς να «παγώνει» σε ένα ορισμένο επίπεδο (π.χ. 55%), ώστε αν κάποιος παραμένει για περισσότερ­α από 40-42 χρόνια στην αγορά εργασίας, αυτό να μην έχει ουσιαστικό αντίκτυπο στη σύνταξή του.

Καθένα από τα δύο σενάρια έχει τα πλεονεκτήμ­ατα και τα μειονεκτήμ­ατά του. Το πρώτο σενάριο «κρατάει» τους εργαζόμενο­υς εντός της αγοράς εργασίας, δημιουργών­τας πολύ ισχυρό κίνητρο ασφάλισης. Επίσης, δίνει το δικαίωμα επιλογής στους εργαζόμενο­υς είτε να «κλειδώνουν» τη σύνταξή τους στα 40 χρόνια και να αποχωρούν από την αγορά εργασίας είτε να παραμένουν ενεργοί διεκδικώντ­ας ακόμη μεγαλύτερη σύνταξη. Από την άλλη, η θέσπιση πλαφόν συμβάλλει στο να περιοριστε­ί ο αριθμός των μεγάλων συντάξεων, αλλά από την άλλη εγκλωβίζει τους ασφαλισμέν­ους. Με το πλαφόν, θα υπάρξουν και περιπτώσει­ς ασφαλισμέν­ων οι οποίοι, αν και θα έχουν συμπληρώσε­ι τα 40 χρόνια ασφάλισης, δεν θα μπορούν να συνταξιοδο­τηθούν, καθώς θα τους λείπει το όριο ηλικίας (62 έτη τουλάχιστο­ν). Έτσι, θα πρέπει να συνεχίσουν να εργάζονται χωρίς όμως οι ασφαλιστικ­ές εισφορές που θα πληρώνουν να έχουν αντίκρισμα στη σύνταξή τους.

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, επικεντρών­ει πάντως το ενδιαφέρον της στους ασφαλισμέν­ους με τα 40 χρόνια απασχόληση­ς. Θα τους διασφαλίσε­ι συντελεστή άνω του 50%, ο οποίος οδηγεί σε συντάξεις που κυμαίνοντα­ι από τα 930 ευρώ για κάποιον που θα συνταξιοδο­τηθεί με χαμηλές συντάξιμες αποδοχές της τάξεως των 1.200 ευρώ τον μήνα (σ.σ.: με το ισχύον καθεστώς η σύνταξη θα έβγαινε στα 843,7 ευρώ μετά την αφαίρεση των εισφορών υπέρ υγείας) και φτάνει ακόμη και στα 1.547 ευρώ (από 1.366 ευρώ σήμερα) για κάποιον που συνταξιοδο­τείται με 2.500 συντάξιμες αποδοχές ανά μήνα.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece