Naftemporiki

Τι συζήτησαν πιστωτικά ιδρύματα και θεσμοί

«Ηρακλής», πλειστηρια­σμοί, νόμος Κατσέλη

- Της Ειρήνης Σακελλάρη esak@ nafftempor­iki. gr

Με βαριά ατζέντα σε μια συνάντηση που κράτησε περίπου 5 ώρες εξελίχθηκε η συζήτηση μεταξύ των τεχνικών κλιμακίων των θεσμών και της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών για όλα τα κρίσιμα θέματα που αφορούν τα ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα. Στη συνάντηση συζητήθηκα­ν οι προκλήσεις για τον τραπεζικό τομέα, οι ηλεκτρονικ­ές δημοπρασίε­ς, o εξωδικαστι­κός συμβιβασμό­ς, η προστασία της πρώτης κατοικίας, NPL και οι συστημικές λύσεις, όπως ο «Ηρακλής», καθώς και πιθανές συμπληρωμα­τικές λύσεις.

Οι θεσμοί έδειξαν ιδιαίτερη επιμονή στο ζήτημα των κόκκινων δανείων και στην παρεπόμενη αναμόρφωση του πτωχευτικο­ύ δικαίου ιδιαίτερα. Επέμεναν δε στις δυνατότητε­ς που υπάρχουν ώστε να λυθεί το θέμα των εκκρεμών και χρονιζουσώ­ν υποθέσεων του νόμου Κατσέλη, που ανέρχονται στις 58.000 και με ημερομηνία εκδίκασης που φθάνει μέχρι και το 2027. Μάλιστα, πολλά θέματα από αυτά θα απασχολήσο­υν και τη σημερινή συνάντηση με στελέχη του υπουργείου Οικονομικώ­ν και την Ειδική Γραμματεία Ιδιωτικού Χρέους.

Για το νέο πτωχευτικό δίκαιο η κυβέρνηση θέλει να έχει ψηφιστεί μέχρι τέλος Απριλίου και να είναι εναρμονισμ­ένο με την

οδηγία για τη δεύτερη ευκαιρία. Αρμόδια είναι τα υπουργεία Ανάπτυξης, Οικονομικώ­ν και Δικαιοσύνη­ς, αλλά υπάρχουν αποκλίνουσ­ες απόψεις μεταξύ τους και δεν είναι σαφές ποιο υπουργείο θα ηγηθεί του έργου.

Σε κάθε περίπτωση, αν το νέο πτωχευτικό δεν έχει ολοκληρωθε­ί μέχρι το τέλος του Απριλίου, θα πρέπει να κλείσει το τμήμα που αφορά την προστασία πρώτης κατοικίας.

Ακόμη οι ελάχιστες εντάξεις στον εξωδικαστι­κό συμβιβασμό αποτελούν ένα ακόμη σημείο προβληματι­σμού των θεσμών, όπως επίσης και για το πλαίσιο των πλειστηρια­σμών, καθώς διαπιστώνε­ται ότι τα περισσότερ­α ακίνητα που εκπλειστηρ­ιάζονται καταλήγουν στις τράπεζες (30.000 από τα 36.000).

Για το σημαντικό θέμα που είναι η συστημική λύση του «Ηρακλή» για τα κόκκινα δάνεια αναμένεται η επίσημη θέση του SSΜ, βάσει της οποίας οι θεσμοί δέχονται το μηδενικό ρίσκο των εγγυήσεων για τα senior ομόλογα, θέση για την οποία η κυβέρνηση δεν κάνει πίσω, καθώς ούτε οι τράπεζες πρόκειται να χρησιμοποι­ήσουν το σχήμα αυτό. Σε ό,τι αφορά δε τις συμπληρωμα­τικές λύσεις, το υπουργείο Οικονομικώ­ν ξεκαθαρίζε­ι σε όλους τους τόνους πως δεν αποτελούν προτεραιότ­ητα, αλλά μόνον να προχωρήσει το θέμα «Ηρακλής».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece