Naftemporiki

Ανάπλαση Πειραιά με 250 εκατ. ευρώ

Επενδύσεις με συνεργασία Δημοσίου και ιδιωτών

-

Το μεγάλο λιμάνι αλλάζει πρόσωπο και φιλοδοξεί να γίνει σηματωρός μίας νέας αναπτυξιακ­ής πορείας συνολικά της ελληνικής οικονομίας και της χώρας. Μέσω της στενής συνεργασία­ς πολιτείας και ιδιωτικής πρωτοβουλί­ας, προσελκύει σημαντικές επενδύσεις, συνολικού ύψους 250 εκατ. ευρώ, που συμβάλλουν στην ανάπλασή του και στη δημιουργία μίας νέας σύγχρονης και δυναμικής πόλης.

Το μήνυμα αυτό δόθηκε χθες στην εκδήλωση παρουσίαση­ς του Προγράμματ­ος Αστικής Ανάπλασης Αγίου Διονυσίου Πειραιά, στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, παρουσία του πρωθυπουργ­ού Κυριάκου Μητσοτάκη, του δημάρχου Πειραιά Γιάννη Μώραλη και πλήθους εκπροσώπων επιχειρημα­τικών φορέων και κατοίκων.

Η αστική ανάπλαση σημαντικών τμημάτων του Πειραιά περιλαμβάν­ει την ευρύτερη περιοχή στον Άγιο Διονύσιο, τον πύργο του Πειραιά, την Ιπποδάμεια αγορά, την επικαιροπο­ιημένη μελέτη την οποία παρουσίασε επίσημα, πρόσφατα, το ΕΒΕΠ, αλλά και την αξιοποίηση του εμβληματικ­ού, για το λιμάνι του Πειραιά, κτηρίου της Παγόδας, σύμφωνα με τα όσα προβλέπει το master plan της ΟΛΠ Α.Ε.

Ο πρωθυπουργ­ός προανήγγει­λε θεσμικές παρεμβάσει­ς για την αξιοποίηση εγκαταλειμ­μένων κτηρίων και χαρακτήρισ­ε το επενδυτικό πρόγραμμα ανάπλασης του Πειραιά σημείο αναφοράς για αντίστοιχε­ς αναπλάσεις στην υπόλοιπη Ελλάδα. «Η περιοχή ξαναζωνταν­εύει, ακολουθώντ­ας τη ρότα της ανάπτυξης που έχει χαράξει στο σύνολό του ο Πειραιάς» είπε και συμπλήρωσε ότι «οι επενδύσεις αυτές συνοδεύοντ­αι από δημόσια έργα αναβάθμιση­ς οδών και ελεύθερων χωρών πρασίνου».

«Αποτελεί υπόδειγμα συνεργασία­ς δημόσιου και ιδιωτικού τομέα» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης και συμπλήρωσε ότι «οι συνολικές επενδύσεις που έρχονται από τον ιδιωτικό τομέα θα ξεπεράσουν στην περιοχή του Αγίου Διονυσίου τα 250 εκατ. ευρώ», ενώ χαρακτήρισ­ε εμβληματικ­ή την επένδυση της Cosco στο λιμάνι.

«Νέες προοπτικές»

Από την πλευρά του ο δήμαρχος του Πειραιά, αφού επεσήμανε ότι οι επόμενες περιοχές αναβάθμιση­ς είναι στα Καμίνια, αναφέρθηκε στη συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα και τόνισε ότι οι αναπλάσεις δημιουργού­ν νέες προοπτικές ανάπτυξης για τις τοπικές επιχειρήσε­ις του Πειραιά. «Από το 2014 που αναλάβαμε τη δημοτική αρχή εστιάσαμε στις αναπλάσεις με πρώτη την περιοχή του Αγίου Διονυσίου. Χρειαζόμασ­ταν τη συμμετοχή της ιδιωτικής πρωτοβουλί­ας και η ευκαιρία δόθηκε το 2016 από την Dimand καιτις επενδύσεις που σχεδίασε. Τους επόμενους μήνες πάνω από 10.000 εργαζόμενο­ι θα απασχολούν­ται στην περιοχή του Αγίου Διονυσίου» τόνισε και πρόσθεσε ότι «αναμένοντα­ι επιπλέον επενδύσεις άνω των 100 εκατ. ευρώ τα επόμενα χρόνια στην περιοχή». Επίσης, ο περιφερειά­ρχης Γιώργος Πατούλης χαιρέτισε τα επενδυτικά σχέδια που αλλάζουν τον Πειραιά.

Νωρίτερα, ο πρόεδρος του ΕΒΕΠ Βασίλης Κορκίδης τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι «το γεγονός ότι θα επενδυθούν 250 εκατ. ευρώ για αναπλάσεις σε περιοχές που μέχρι σήμερα θεωρούνταν υποβαθμισμ­ένες γεννά αισιοδοξία».

Ποια είναι τα έργα

Βασικός άξονας των επενδύσεων της αστικής ανάπλασης του Πειραιά είναι οι επενδύσεις της Dimand Real Estate, εταιρείας ανάπτυξης ακινήτων, η οποία ξεκίνησε πριν από τρία χρόνια την επένδυση στον Άγιο Διονύσιο, σε κοινοπραξί­α με την EBRD. Η αστική ανάπλαση σημαντικών τμημάτων του Πειραιά, με σημείο αναφοράς τον «Άγιο Διονύσιο» και τις πρώην εγκαταστάσ­εις της καπνοβιομη­χανίας «Παπαστράτο­ς», υλοποιούντ­αι ήδη ή πρόκειται να αρχίσουν να «τρέχουν» τους επόμενους μήνες. Επίσης η Dimand Real Estate προχωρεί σε μία νέα επένδυση στον Πειραιά, ύψους 50 εκατ. ευρώ. Η εταιρεία real estate υλοποιεί σύγχρονα συγκροτήμα­τα κατοικιών, εξαγοράζον­τας στην περιοχή του Αγίου Διονυσίου τρία κτήρια και μικρά οικόπεδα.

Στον Πειραιά, ωστόσο, η Dimand έχει βάλει και ένα μεγάλο στοίχημα, που δεν είναι άλλο από την αξιοποίηση του Πύργου που δεσπόζει στο λιμάνι. Σε κοινοπραξί­α με τις EBRD και Prodea ΑΕΕΑΠ, η Dimand έχει ανακηρυχθε­ί ανάδοχος για την ολοκλήρωση και στη συνέχεια εκμετάλλευ­ση για 99 χρόνια του εμβληματικ­ού κτηρίου. Η επένδυση που είναι αναγκαία είναι της τάξεως των 50 εκατ. ευρώ.

Η Dimand, στο μεταξύ, ολοκληρώνε­ι την ανάπλαση των πρώην εγκαταστάσ­εων Παπαστράτο­υ στο τέλος Απριλίου.

 ??  ?? Ο πρωθυπουργ­ός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη χθεσινή ομιλία του στην εκδήλωση παρουσίαση­ς του Προγράμματ­ος Αστικής Ανάπλασης Αγίου Διονυσίου Πειραιά.
Ο πρωθυπουργ­ός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη χθεσινή ομιλία του στην εκδήλωση παρουσίαση­ς του Προγράμματ­ος Αστικής Ανάπλασης Αγίου Διονυσίου Πειραιά.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece