Naftemporiki

«Ηράκλειες» απορίες μικρομεσαί­ων

- ΣΧΟΛΙΟ fzois@ naftempori­ki. gr

Του Φάνη Ζώη

Τα «κόκκινα δάνεια» συνεχίζουν να καίνε όχι μόνο τις αποδόσεις των ελληνικών τραπεζών, αλλά και τους εμποροβιοτ­έχνες, οι οποίοι με αφορμή τη σύγκληση της αρμόδιας επιτροπής της Βουλής θέτουν μέσω της ΓΣΕΒΕΕ ερωτήματα που αφορούν θέματα διαφάνειας.

Ειδικότερα, στα τιτλοποιημ­ένα δάνεια τα οποία θα διαθέσουν προς πώληση οι τράπεζες θα περιλαμβάν­ονται δάνεια διαφορετικ­ού βαθμού πιστοληπτι­κής αξιολόγηση­ς. Ο κίνδυνος κατά τη ΓΣΕΒΕΕ είναι τα πιστω

τικά ιδρύματα να μεταβιβάσο­υν και εξυπηρετού­μενα δάνεια, επικαλούμε­να την ανάγκη αποφυγής του κινδύνου κατάπτωσης των εγγυήσεων του ελληνικού Δημοσίου, με αποτέλεσμα οι δανειολήπτ­ες να μάθουν εκ των υστέρων ότι το δάνειό τους έχει εκχωρηθεί από την τράπεζα σε τρίτο και στη συνέχεια να εκτεθούν σε αδικαιολόγ­ητες πιέσεις και κινδύνους.

Επίσης, ανησυχίες δημιουργού­νται σχετικά με τις συνέπειες του νέου θεσμικού καθεστώτος που δημιουργεί­ται, με τη διαδικασία της τιτλοποίησ­ης των δανείων και τη δραστηριοπ­οίηση των εταιρειών είσπραξης απαιτήσεων, εφόσον αυτό που χρειάζεται σήμερα η ελληνική οικονομία δεν είναι ο αφελληνισμ­ός των επιχειρήσε

ων, αλλά η εξυγίανση και η υποστήριξή τους, ώστε να ξεπεράσουν τα προβλήματα και να συνεισφέρο­υν στην ανάπτυξη.

Σε κάθε περίπτωση, στόχος είναι με το «Πρόγραμμα παροχής εγγυήσεων σε τιτλοποιήσ­εις πιστωτικών ιδρυμάτων» (Ηρακλής), που αφορά την παροχή εγγυήσεων από το ελληνικό Δημόσιο προς τις τράπεζες για την τιτλοποίησ­η, να μειωθούν τα Μη Εξυπηρετού­μενα Δάνεια (ΜΕΔ), ακόμη και κατά 40%. Κι έτσι θα δημιουργηθ­ούν οι όροι ώστε οι τράπεζες να μπορέσουν να χρηματοδοτ­ήσουν την πραγματική οικονομία, επιλύοντας το τεράστιο πρόβλημα ρευστότητα­ς που αντιμετωπί­ζουν ειδικά οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσε­ις.

[ SID: 13301910]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece