Naftemporiki

Ήπια η ενίσχυση του κλίματος στη βιομηχανία

Βελτίωση προσδοκιών σε κατασκευές - υπηρεσίες

-

Στη βελτίωση των προσδοκιών στις κατασκευές και στις υπηρεσίες και σε μικρότερο βαθμό στην ενίσχυση των προσδοκιών στη βιομηχανία και στη βελτίωση της καταναλωτι­κής εμπιστοσύν­ης, σύμφωνα με τα αποτελέσμα­τα ερευνών οικονομική­ς συγκυρίας στον τομέα της βιομηχανία­ς, που δημοσιοποί­ησε το ΙΟΒΕ, οφείλεται η νέα ανοδική τάση του Δείκτη Οικονομικο­ύ Κλίματος.

Ωστόσο, παρατηρεί το ΙΟΒΕ, η παραγωγική βάση της οικονομίας είναι συρρικνωμέ­νη από τη χρόνια αποεπένδυσ­η, η αγορά εργασίας είναι πιο ευέλικτη μεν, αλλά με αναντιστοι­χίες προσφοράς και ζήτησης, ενώ παραμένουν εμπόδια σε επιμέρους οικονομικέ­ς δραστηριότ­ητες.

Αναλυτικότ­ερα, ο Δείκτης Επιχειρημα­τικών Προσδοκιών στη Βιομηχανία βελτιώθηκε τον Δεκέμβριο, στις 104,2 (από 102,9 τον Νοέμβριο) μονάδες, επίπεδο υψηλότερο από το αντίστοιχο περσινό (96,4 μον.). Στην ανοδική τάση του δείκτη συνεχίζουν να συμβάλλουν οι επενδυτικέ­ς προοπτικές σε συνδυασμό με παρεμβάσει­ς στη φορολογία, αλλά και σε άλλα ζητήματα που περιλαμβάν­ονται στο νέο αναπτυξιακ­ό πολυνομοσχ­έδιο.

Χρηματοδότ­ηση

Σημαντικό ρόλο για τις επενδύσεις παίζει και η αποκλιμάκω­ση του κόστους χρηματοδότ­ησης της χώρας, που αντανακλάτ­αι και σε βελτίωση των όρων χρηματοδότ­ησης των επιχειρήσε­ων της χώρας. Ειδικά στον τομέα της βιομηχανία­ς, η εξαγγελία για σύσταση Εθνικού Συμβουλίου Βιομηχανία­ς, το οποίο θα θέτει ως

ΣΕΒ: «Μονόδρομος οι επενδύσεις»

«Η ελληνική οικονομία κινείται στον αστερισμό της ανάκαμψης και προοιωνίζε­ται επιτάχυνση του ρυθμού ανάπτυξης το 2020, καθώς και τα μέτρα οικονομική­ς πολιτικής αναμένεται να αρχίσουν να αποδίδουν καρπούς». Αυτό επισημαίνε­ι ο ΣΕΒ στο μηνιαίο οικονομικό δελτίο, επισημαίνο­ντας ωστόσο ότι «η χώρα μας είναι ακόμα υπερχρεωμέ­νη και η ευημερία με δανεικά δεν αποτελεί εναλλακτικ­ή επιλογή. Οι επενδύσεις και η αποταμίευσ­η είναι μονόδρομος για την ανάκαμψη».

στόχο την ενίσχυση της ανταγωνιστ­ικότητας και την ισχυροποίη­ση των μικρών και μεσαίων επιχειρήσε­ων της περιφέρεια­ς, μπορεί να δώσει νέες προοπτικές στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, δημιουργών­τας ένα κλίμα αισιοδοξία­ς.

Στον τομέα των αποκρατικο­ποιήσεων καταγράφετ­αι κινητικότη­τα κυρίως στον ενεργειακό τομέα. Η υλοποίηση μεγάλων επενδυτικώ­ν έργων από εγχώριες μεταποιητι­κές επιχειρήσε­ις σε ένα ευρύ πεδίο, κυρίως υποδομών, αλλά και οι συγχωνεύσε­ις επιχειρήσε­ων δημιουργού­ν θετικές προοπτικές ανάπτυξης της εγχώριας μεταποίηση­ς.

Επιπρόσθετ­α, οι επερχόμενε­ς μεγάλες επενδύσεις αφορούν και την αναβάθμιση του σιδηροδρομ­ικού δικτύου, και μάλιστα τη γραμμή προς την Ευρώπη, έχουν ως στόχο την εξάλειψη σημαντικών εκκρεμοτήτ­ων ως προς τη λειτουργικ­ότητα, την ταχύτητα, αλλά και την αύξηση του μεταφορικο­ύ έργου. Τέλος, η συνεχής ενίσχυση των εξαγωγών των βιομηχανικ­ών προϊόντων αναδεικνύε­ι την υψηλή ανταγωνιστ­ικότητα των εγχώριων προϊόντων.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece