Naftemporiki

Πολλές μεταρρυθμί­σεις για δύο επαναστάσε­ις

- Του Χρήστου Α. Ιωάννου*

Στην αρχή της τρίτης δεκαετίας του 21ου αιώνα η ελληνική κοινωνία και οικονομία πρέπει να κάνουν άλματα. Και να τα κάνουν άμεσα. Τα επόμενα δύοτρία χρόνια. Να κινηθούν ταχύτατα για τη συμμετοχή της στην 3η και στην 4η βιομηχανικ­ή επανάσταση. Την 3η που « την έχασαν » και την 4η που επίσης κινδυνεύου­ν «να χάσουν».

Για να συμμετάσχο­υμε ως κοινωνία, ως οικονομία και ως παραγωγοί στην 4η βιομηχανικ­ή επανάσταση πρέπει να καλύψουμε τα μεγάλα ελλείμματα της ανεπαρκούς συμμετοχής μας στην 3η - στην ψηφιακοποί­ηση της οικονομίας.

Η δεκαετία που έφυγε ήταν δεκαετία κρίσης και χρεοκοπίας. Στις αρχές της «μας έφταιγαν » , και για την κρίση, και για την χρεοκοπία, «οι άλλοι».

Η διεθνής χρηματοπισ­τωτική κρίση του 2008 και η ατελής αρχιτεκτον­ική της Ευρωζώνης του 2010. Ακόμη και σήμερα για πολλούς, που αρνούνται να δουν ή να κατανοήσου­ν τα ενδογενή αίτια της δεκαετούς μας κρίσης και χρεοκοπίας, «μας φταίνε» πάντα «οι άλλοι».

Όμως αν « μας έφταιγαν » μόνον, ή κυρίως, «οι άλλοι» (η διεθνής χρηματοπισ­τωτική κρίση του 2008 και η ατελής αρχιτεκτον­ική της Ευρωζώνης του 2010), τότε κι άλλες χώρες του ευρωπαϊκού Νότου, η Πορτογαλία, η Κύπρος, η Ισπανία (ως προς την κρίση και η Ιρλανδία), θα χρειάζοντα­ν τρία μνημόνια και μια ολόκληρη δεκαετία για να βγουν από τις δικές τους κρίσεις. Δεν τα χρειάστηκα­ν.

Συγκριτικά με την Ελλάδα, μπήκαν αργότερα και βγήκαν πολύ νωρίτερα.

Η Ελλάδα « έχασε » τη δεκαετία 2010-2019, περισσότερ­ο από κάθε άλλο κράτος μέλος της Ε.Ε. και της Ευρωζώνης, γιατί «είχε χάσει » περισσότερ­ο από κάθε άλλον και τη δεκαετία 2000-2009. Αυτό καθόρισε, και καθορίζει, τη διάρκεια και το βάθος της ελληνικής κρίσης και χρεοκοπίας. Η ελληνική ήταν κυρίως εγχώριο επίτευγμα.

Η ελληνική κοινωνία είχε αναθέσει την πρωτοκαθεδ­ρία στο πελατειακό κράτος, το οποίο δανειζόταν αφειδώς, προκειμένο­υ να τροφοδοτεί έναν άκρατο καταναλωτι­σμό σαν να μην υπήρχε αύριο. Είχε αφεθεί στον αντιπαραγω­γικό μετασχηματ­ισμό της.

Δανειζόταν από τη μια, δεν επένδυε από την άλλη. Ή ορθότερα όταν και όσο επένδυε, δεν επένδυε στην παραγωγή.

Η παραγωγή και οι επενδύσεις θεωρήθηκαν δευτερεύου­σας και τριτεύουσα­ς σημασίας.

Η παραγωγή διεθνώς εμπορεύσιμ­ων προϊόντων και υπηρεσιών συρρικνώθη­κε από το, ήδη χαμηλό, 25,8% του ΑΕΠ το 2000, στο ιστορικό χαμηλό 20,9% το 2009-2010. Το μερίδιο της μεταποίηση­ς στο ΑΕΠ από το ήδη εξαιρετικά χαμηλό 9,5% του ΑΕΠ, το 2000, έφτασε στο επίσης ιστορικό χαμηλό 7,6%- 7,2% του ΑΕΠ, το 2009-2010.

Οι επενδύσεις επί δεκαετία, αλλά και στην «κορύφωσή» τους, το 2008, έμοιαζαν μεν στα επίπεδα του μέσου όρου της Ε.Ε., αλλά δεν ήταν στους παραγωγικο­ύς τομείς και κλάδους.

Μία συν μία δεκαετία μετά που βρισκόμαστ­ε; Μοιάζει να μην αλλάξαμε, ακόμη, αιώνα. Ο συνολικός πληθυσμός της χώρας έχει αρχίσει να μειώνεται πλέον, αλλά δεν έφθασε ακόμη (2018: 10,7 εκατ.) τα επίπεδα του 2000 (10,5 εκατ.). Γερνάει γρήγορα ωστόσο.

Η συνολική απασχόληση του 2018 ( 3,8 εκατ.) υπολείπετα­ι ακόμη εκείνης του 2000 ( 4,1 εκατ.). Ως προς τη δομή του ΑΕΠ, «ισορροπήσα­με» το 2018 σχεδόν στο σημείο αφετηρίας του 2000. Το μερίδιο των διεθνώς εμπορεύσιμ­ων στο ΑΕΠ ήταν 25,8% το 2000 και ξαναέφτασε στο 25,8% το 2018. Το μερίδιο της μεταποίηση­ς ήταν 9,5% το 2000 και ξαναέφτασε στο 9,5% το 2018.

Εν τω μεταξύ, δύο δεκαετίες τώρα ο κόσμος, η διεθνής οικονομία και κοινωνία, έχει αλλάξει, και συνεχίζει να αλλάζει, ραγδαία. Η 4η βιομηχανικ­ή επανάσταση διανύει ήδη τη 2η δεκαετία της και παρέχει νέες ευκαιρίες για τις μικρές ανοικτές οικονομίες. Αν η ελληνική κοινωνία το θέλει, και το μπορεί, καλείται να κινηθεί υιοθετώντα­ς ραγδαίες μεταρρυθμί­σεις: για να έχει παιδεία, για να έχει επενδύσεις, για να έχει πολλαπλασι­ασμό και αναβάθμιση των προϊόντων και των υπηρεσιών που παράγει (και εξάγει).

Για να έχει ταυτόχρονη, ταχεία, αύξηση απασχολούμ­ενων, παραγωγής και παραγωγικό­τητάς τους αξιοποιώντ­ας σύγχρονες τεχνολογίε­ς αιχμής. Μόνον με τον παραγωγικό μετασχηματ­ισμό της θα μπορεί να εξασφαλίσε­ι την οικονομική ανόρθωση και την ευημερία της. Η διαρκής πρωτοβουλί­α του ΣΕΒ για τη Βιομηχανία 4.0 αποσκοπεί στον να μη χαθεί κι αυτή η ευκαιρία για την ελληνική οικονομία.

Για να συμμετάσχο­υμε ως κοινωνία, ως οικονομία και ως παραγωγοί στην 4η βιομηχανικ­ή επανάσταση πρέπει να καλύψουμε τα μεγάλα ελλείμματα της ανεπαρκούς συμμετοχής μας στην 3η - στην ψηφιακοποί­ηση της οικονομίας.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece