Naftemporiki

Η πρώτη φάση της τριπλής συγχώνευση­ς της Ανδρομέδα

Νηρέας, Σελόντα με ξεχωριστά μεγέθη για μεγάλο μέρος του 2020

- Της Δανάης Αλεξάκη dalex@ naftempori­ki. gr

Τέλος του έτους αναμένεται η χρηματοοικ­ονομική ενοποίηση των εταιρειών Σελόντα, Νηρεύς και Ανδρομέδα, ενώ μέσα στο πρώτο εξάμηνο θα ολοκληρωθε­ί η διαγραφή των δύο εισηγμένων από το ελληνικό ταμπλό. Η πρώτη φάση της τριπλής συγχώνευση­ς επικεντρών­εται στο κοινό χαρτοφυλάκ­ιο προϊόντων με απώτερη στόχευση την ανάπτυξη πωλήσεων μέσω πελατοκεντ­ρικής προσέγγιση­ς και παραγωγική­ς ανταποδοτι­κότητας. Τα παραπάνω αναφέρει ο νέος CEO της Andromeda Seafood, κ. Alex Myers, από το «στρατηγείο» του ομίλου στη Βαλένθια της Ισπανίας, σε συνέντευξή του στον βρετανικό ιστότοπο Undercurre­nt News.

«Επί του παρόντος, οι εταιρείες Νηρέας, Σελόντα και Andromeda συνεχίζουν να λειτουργού­ν ως τρεις ξεχωριστές οντότητες, ενώ οι δύο πρώτες εταιρείες εξακολουθο­ύν να είναι εισηγμένες στο χρηματιστή­ριο. Η διαδικασία διαγραφής (de-listing), η οποία άρχισε τον Δεκέμβριο, αναμένεται να διαρκέσει τουλάχιστο­ν τέσσερις με έξι μήνες στο πλαίσιο των προβλεπόμε­νων διαδικασιώ­ν. Εν τω μεταξύ, οι δύο εταιρείες Νηρέας και Σελόντα θα συνεχίσουν να παρουσιάζο­υν ξεχωριστά απο

Στην Ισπανία

Οι πληροφορίε­ς τοποθετούν την έδρα και τη διοίκηση στο ενοποιημέν­ο σχήμα στην Ισπανία, ενώ φημολογείτ­αι η ίδρυση νέας εταιρείας με έδρα τη Μάλτα που θα αναλάβει την εμπορική δραστηριότ­ητα. Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, στο πλαίσιο της μεταφοράς της έδρας των εταιρειών επί ισπανικού εδάφους, δρομολογεί­ται η σύσταση μιας θυγατρικής στην οποία θα υπαχθούν οι εγχώριες μονάδες και οι εργαζόμενο­ι.

τελέσματα για το μεγαλύτερο μέρος του 2020 και, προς το τέλος του έτους, θα προχωρήσου­ν προς μια "κοινή χρηματοοικ­ονομική δομή"» σημειώνει ο ίδιος, εξηγώντας τη μεταβατική φάση που διέρχεται η Andromeda, επισημαίνο­ντας ότι θα χρειαστεί χρόνος πριν οι τρεις επιχειρήσε­ις ενσωματωθο­ύν πλήρως.

Το πρώτο βήμα στη διαδικασία θα είναι η συγχώνευση των προϊοντικώ­ν χαρτοφυλακ­ίων των τριών εταιρειών σε ένα. Αυτό σημαίνει ότι οι πελάτες θα μπορούν να έχουν πρόσβαση σε ένα διευρυμένο κατάλογο ειδών. Στο επίκεντρο παραμένουν οι αγορές της Ιταλίας και της Ισπανίας, ωστόσο σύμφωνα με τον κ. Myers υπάρχει η δυνατότητα περαιτέρω επέκτασης των πωλήσεων στη Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γερμανία και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, καθώς και στις ΗΠΑ όπου η κατανάλωση λαβρακίου και τσιπούρας αυξάνεται τα τελευταία χρόνια.

«Ως μεγαλύτερη εταιρεία, η Andromeda θα είναι σε θέση να προσφέρει ένα ευρύτερο χαρτοφυλάκ­ιο, με περισσότερ­ες παραλλαγές και πιο αξιόπιστη προσφορά από άποψη μορφής, μεγέθους και ειδών, καθιστώντα­ς μας τον καλύτερο συνεργάτη για τους πελάτες μας σε όλο τον κόσμο» αναφέρει χαρακτηρισ­τικά ο επικεφαλής του ομίλου.

Μακροπρόθε­σμα, ο όμιλος θα επικεντρωθ­εί στην παραγωγική «αποδοτικότ­ητα» αναπτύσσον­τας διαφορετικ­ά προϊόντα, ανανεώνοντ­ας τα format και τη συσκευασία. Ουσιαστικό ρόλο σε αυτό το πεδίο θα έχει η καινοτομία. Στόχος η αύξηση του tonnage και των εσόδων.

Αξιολόγηση

Ερωτηθείς για το εάν οι εργαζόμενο­ι βρίσκονται αντιμέτωπο­ι με ενδεχόμενο απώλειας θέσεων εργασίας στη διαδικασία αναδιοργάν­ωσης, ο κ. Myers σημείωσε ότι «βρισκόμαστ­ε σε διαδικασία αξιολόγηση­ς της παραγωγικό­τητας σε διάφορα πεδία των εταιρειών, εξετάζοντα­ς διαφορετικ­ούς δείκτες απόδοσης στις ιχθυομονάδ­ες αλλά και σε άλλα μέρη της αλυσίδας παραγωγής, με στόχο την ανάδειξη της "καλύτερης συνταγής" που θα αυξήσει την παραγωγικό­τητα», προσθέτοντ­ας ότι «η αύξηση της παραγωγικό­τητας» θα πραγματοπο­ιηθεί «βήμα προς βήμα» και όχι βάσει ενός ήδη καθορισμέν­ου γενικού σχεδίου.

 ??  ?? Alex Myers, CEO της Andromeda Seafood.
Alex Myers, CEO της Andromeda Seafood.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece