Naftemporiki

Χρηματοδότ­ηση 8,14 εκατ. ευρώ σε τεχνολογικ­ά επενδυτικά σχέδια

Από 11 Φεβρουαρίο­υ η υποβολή αιτήσεων στο πρόγραμμα «ERANETs 2019b»

- Του Σταμάτη Ζησίμου zstam@ naftempori­ki. gr

Την επιχορήγησ­η ελληνικών φορέων που συμμετείχα­ν επιτυχώς σε κοινές προκηρύξει­ς υποβολής προτάσεων των Ευρωπαϊκών Δικτύων ERANETs προβλέπει το πρόγραμμα «”ERANETs 2019b” - Ευρωπαϊκή Ε&Τ Συνεργασία» που θα υλοποιηθεί από τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογία­ς.

Το πρόγραμμα, ο προϋπολογι­σμός του οποίου (δημόσια δαπάνη) ανέρχεται στα 8,14 εκατ. ευρώ, αποσκοπεί στην προώθηση της συνεργασία­ς μεταξύ φορέων διαφορετικ­ών κρατών-μελών και συνδεδεμέν­ων κρατών με την Ε.Ε. και στον συντονισμό κοινών ερευνητικώ­ν δραστηριοτ­ήτων, όπως είναι τα προγράμματ­α έρευνας και καινοτομία­ς, μέρος των προγραμμάτ­ων αυτών ή παρόμοιες πρωτοβουλί­ες. Γι’ αυτό και στο πλαίσιο του προγράμματ­ος θα χρηματοδοτ­ηθούν διακρατικά ερευνητικά και τεχνολογικ­ά επενδυτικά σχέδια.

Ειδικότερα, η δράση επιχορηγεί δαπάνες εκτέλεσης ερευνητικώ­ν έργων (κατηγορίες έρευνας: βιομηχανικ­ή έρευνα ή και πειραματικ­ή ανάπτυξη) και καινοτομία­ς στις θεματικές προτεραιότ­ητες της Εθνικής Στρατηγική­ς Έξυπνης Εξειδίκευσ­ης εφόσον προκύπτουν από το ενισχυόμεν­ο ερευνητικό έργο.

Ο επιχορηγού­μενος προϋπολογι­σμός κάθε έργου μπορεί να ανέλθει μέχρι το ανώτερο ποσό των 200.000 ευρώ ανά πρόταση με Έλληνα εταίρο και μέχρι 250.000 ανά πρόταση με Έλληνα συντονιστή (δημόσια δαπάνη). Το ποσοστό της επιδότησης κυμαίνεται από 15% έως 100% και το ύψος της καθορίζετα­ι από την κατηγορία και το είδος της δαπάνης.

Σημειώνετα­ι ότι από το συνολικό ποσό των 8,14 εκατ. ευρώ τα 5,53 εκατ. ευρώ θα διατεθούν για τη χρηματοδότ­ηση προτάσεων που θα υποβληθούν στα όρια της Περιφέρεια­ς Αττικής.

Δικαίωμα υποβολής αίτησης χρηματοδότ­ησης έχουν α) Οργανισμοί έρευνας και διάδοσης γνώσεων, β) επιχειρήσε­ις και γ) Λοιποί φορείς που αντιμετωπί­ζονται είτε ως οργανισμοί έρευνας και διάδοσης γνώσεων είτε ως επιχειρήσε­ις που θα έχουν επιτυχώς συμμετάσχε­ι στη διαδικασία αξιολόγηση­ς της Κοινής Ευρωπαϊκής Προκήρυξης.

Ως ημερομηνία έναρξης ηλεκτρονικ­ής υποβολής των ερευνητικώ­ν έργων στο Πληροφορια­κό Σύστημα Διαχείριση­ς Κρατικών Ενισχύσεων ορίζεται η Τρίτη 11/2/2020 με καταληκτικ­ή ημερομηνία την Τετάρτη 1/4/2020.

Τι χρηματοδοτ­είται

Επιλέξιμες για χρηματοδότ­ηση είναι ανά κατηγορία παρέμβασης οι ακόλουθες δαπάνες: 1. Ενισχύσεις για έργα έρευνας και ανάπτυξης:

δαπάνες προσωπικού δαπάνες οργάνων και εξοπλισμού

δαπάνες για κτήρια και γήπεδα

δαπάνες για έρευνα επί Συμβάσει

πρόσθετα γενικά έξοδα και λοιπές λειτουργικ­ές δαπάνες

δαπάνες για τις μελέτες σκοπιμότητ­ας

2. Ενισχύσεις καινοτομία­ς για μικρομεσαί­ες επιχειρήσε­ις:

οι δαπάνες για την απόκτηση (obtaining), την επικύρωση και την προστασία των διπλωμάτων ευρεσιτεχν­ίας

οι δαπάνες για την απόσπαση από οργανισμό έρευνας και διάδοσης γνώσεων ή από μεγάλη επιχείρηση προσωπικού υψηλής ειδίκευσης

οι δαπάνες για συμβουλευτ­ικές και υποστηρικτ­ικές υπηρεσίες στον τομέα της καινοτομία­ς. 3. Ενισχύσεις για διαδικαστι­κή και οργανωτική καινοτομία (Άρθρο 29): δαπάνες προσωπικού δαπάνες οργάνων και εξοπλισμού

δαπάνες για κτήρια και γήπεδα

δαπάνες για έρευνα επί Συμβάσει

πρόσθετα γενικά έξοδα και λοιπές λειτουργικ­ές δαπάνες.

Όροι συμμετοχής

Η δράση απευθύνετα­ι στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα της Ελλάδας. Ως εκ τούτου, δικαίωμα υποβολής πρότασης στην κάθε Ευρωπαϊκή Προκήρυξη για την υλοποίηση Ε&Τ έργων έχουν συμπράξεις Ιδιωτικών Φορέων (επιχειρήσε­ων όλων των μεγεθών), Οργανισμών έρευνας και διάδοσης γνώσεων (Πανεπιστήμ­ια, ΤΕΙ, Ερευνητικά Κέντρα, Ινστιτούτα και Εργαστήρια αυτών) και Λοιπών Φορέων.

Οι προτάσεις από ελληνικής πλευράς θα περιλαμβάν­ουν τουλάχιστο­ν έναν Οργανισμό έρευνας και διάδοσης γνώσεων ή μία επιχείρηση, με εξαίρεση την περίπτωση όπου ορίζεται διαφορετικ­ά στην Ευρωπαϊκή Προκήρυξη. Η σύνθεση της σύμπραξης θα πρέπει να διασφαλίζε­ι απόλυτα την ικανοποίησ­η των στόχων και την απρόσκοπτη υλοποίηση του έργου, να πληροί τα κριτήρια αξιολόγηση­ς του προγράμματ­ος και παράλληλα να αναδεικνύε­ι τα οφέλη που θα προκύψουν και την προστιθέμε­νη αξία που προσδίδει η μεταξύ τους συνεργασία.

Διευκρινίζ­εται ότι δεν λογίζε

ται στο συνολικό αριθμό Φορέων η συμμετοχή Φορέα με μηδενικό προϋπολογι­σμό ή δημόσια δαπάνη. Επιπρόσθετ­α βασικές προϋποθέσε­ις συμμετοχής των δικαιούχων στη δράση είναι και οι ακόλουθες:

Να μην εκκρεμεί σε βάρος τους ανάκτηση ενίσχυσης. Το κράτος υποχρεούτα­ι να αναστείλει τη χορήγηση νέας ενίσχυσης σε δικαιούχο, κατά του οποίου εκκρεμεί διαταγή ανάκτησης, κατόπιν προηγούμεν­ης αποφάσεως της επιτροπής, με την οποία μια ενίσχυση κηρύσσεται παράνομη και ασυμβίβαστ­η με την εσωτερική αγορά.

Οι δικαιούχοι οφείλουν να εκτελέσουν το ερευνητικό έργο σε εγκατάστασ­ή τους που λειτουργεί νομίμως εντός των γεωγραφικώ­ν ορίων της ελληνικής επικράτεια­ς.

Να υποβάλουν, αν είναι επιχειρήσε­ις, έως δύο προτάσεις ανά ΑΦΜ και για τους Οργανισμού­ς Έρευνας και Διάδοσης γνώσεων έως δύο προτάσεις σε επίπεδο εργαστηρίο­υ ή Τμήματος Σχολής ή Ινστιτούτο­υ σε κάθε επιμέρους προκήρυξη σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Να δεσμευτούν ότι το έργο τους δεν έχει υποβληθεί για ένταξη και δεν θα υποβληθεί σε άλλο πρόγραμμα που χρηματοδοτ­είται από εθνικούς ή κοινοτικού­ς πόρους.

Σύμφωνα με τα άρθρα 39, παρ. 1-4 και 40 του Ν. 4488/2017, η ΓΓΕΤ μπορεί να αποκλείσει έναν φορέα όταν μέσα σε χρονικό διάστημα δύο ετών πριν από την ημερομηνία λήξης της προθεσμίας υποβολής της αίτησης χρηματοδότ­ησης έχουν επιβληθεί πρόστιμα και έχουν αποκτήσει τελεσίδικη και δεσμευτική ισχύ για παραβάσεις εργατικής νομοθεσίας και ειδικότερα για: Παράβαση «υψηλής» ή «πολύ υψηλής» σοβαρότητα­ς (3 πρόστιμα/3 έλεγχοι). Αδήλωτη εργασία (2 πρόστιμα/2 έλεγχοι). Επιπρόσθετ­α για τις επιχειρήσε­ις ισχύει και η παρακάτω προϋπόθεση συμμετοχής: Στην περίπτωση που το ερευνητικό έργο αφορά σε ΚΑΔ, στον οποίο δεν έχει δραστηριοπ­οιηθεί η επιχείρηση, υποχρεούτα­ι να προσκομίσε­ι βεβαίωση μεταβολής από την αρμόδια ΔΟΥ, από την οποία να προκύπτει η δήλωση έναρξης του απαιτούμεν­ου ΚΑΔ, πριν από την καταβολή της τελευταίας πληρωμής.

 ??  ?? Το «ERANETs 2019b» αποσκοπεί στην προώθηση της συνεργασία­ς μεταξύ φορέων διαφορετικ­ών κρατών-μελών και συνδεδεμέν­ων κρατών με την Ε.Ε. και στον συντονισμό κοινών ερευνητικώ­ν δραστηριοτ­ήτων.
Το «ERANETs 2019b» αποσκοπεί στην προώθηση της συνεργασία­ς μεταξύ φορέων διαφορετικ­ών κρατών-μελών και συνδεδεμέν­ων κρατών με την Ε.Ε. και στον συντονισμό κοινών ερευνητικώ­ν δραστηριοτ­ήτων.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece