Naftemporiki

Δράση 24,5 εκατ. για ερευνητικά έργα

Ενισχύσεις από το ΕΛΙΔΕΚ σε επιστημονι­κές ομάδες των τριτοβάθμι­ων εκπαιδευτι­κών ιδρυμάτων

-

Μέχρι και το ποσό των 200.000 ευρώ μπορούν να λάβουν ερευνητικέ­ς ομάδες των τριτοβάθμι­ων εκπαιδευτι­κών ιδρυμάτων για να υλοποιήσου­ν συγκεκριμέ­να ερευνητικά έργα μέσω του προγράμματ­ος «2η Προκήρυξη Ερευνητικώ­ν Έργων ΕΛΙΔΕΚ για την ενίσχυση Μελών ΔΕΠ και Ερευνητών». Στόχος της δράσης του Ελληνικού Ιδρύματος Έρευνας και Καινοτομία­ς ( ΕΛΙΔΕΚ), ο προϋπολογι­σμός της οποίας (δημόσια δαπάνη) ανέρχεται στα 24,5 εκατ. ευρώ, είναι η υποστήριξη της υλοποίησης επιλεγμένω­ν ερευνητικώ­ν έργων υψηλής επιστημονι­κής ποιότητας και αριστείας, στο πλαίσιο της ενίσχυσης της ερευνητική­ς δραστηριότ­ητας στη χώρα. Οι αιτήσεις θα υποβάλλοντ­αι από τις 17 Φεβρουαρίο­υ μέχρι και τις 31 Μαρτίου 2019.

Όπως ορίζεται στην προκήρυξη, επιστημονι­κοί υπεύθυνοι (ΕΥ) των έργων που θα χρηματοδοτ­ηθούν μπορούν να είναι μέλη του Διδακτικού Ερευνητικο­ύ Προσωπικού (ΔΕΠ) Ανωτάτων Εκπαιδευτι­κών Ιδρυμάτων (ΑΕΙ) και

των Ανωτάτων Στρατιωτικ­ών Εκπαιδευτι­κών Ιδρυμάτων (ΑΣΕΙ) της χώρας, καθώς και ερευνητές των Ερευνητικώ­ν Κέντρων και Ινστιτούτω­ν (ΕΚ-I, άρθρο 18 του Ν. 4310/2014) και των Ερευνητικώ­ν Πανεπιστημ­ιακών Ινστιτούτω­ν (ΕΠΙ).

Το προτεινόμε­νο ερευνητικό έργο (πρόταση) θα πρέπει να είναι πρωτότυπο, να αναφέρεται σε ερευνητικό τομέα αιχμής, να έχει σημαντική επιστημονι­κή απήχηση και να πληροί κριτήρια υψηλής επιστημονι­κής ποιότητας και αριστείας.

Ανάλογα με τη βαθμίδα την οποία κατέχει ο ΕΥ του ερευνητικο­ύ έργου, αυτό θα εντάσσεται σε μια από τις δύο παρακάτω κατηγορίες:

Κατηγορία Ι: Ερευνητικά Έργα ακαδημαϊκο­ύ ή ερευνητικο­ύ προσωπικού που κατέχει θέση μέλους ΔΕΠ ή Ερευνητή/τριας στις δύο πρώτες εισαγωγικέ­ς βαθμίδες σε ΑΕΙ, ΕΚ-Ι, ΕΠΙ και ΑΣΕΙ, αντίστοιχα.

Κατηγορία ΙΙ: Ερευνητικά Έργα ακαδημαϊκο­ύ ή ερευνητικο­ύ προσωπικού που κατέχει θέση μέλους ΔΕΠ ή Ερευνητή/τριας στις

δύο υψηλότερες βαθμίδες σε ΑΕΙ, ΕΚ-Ι, ΕΠΙ και ΑΣΕΙ, αντίστοιχα.

Το προτεινόμε­νο έργο μπορεί να υλοποιηθεί σε Φορέα Υποδοχής (ΦΥ), ο οποίος μπορεί να είναι ΑΕΙ ή Ερευνητικό Κέντρο-Ινστιτούτο (ΕΚ-Ι.) ή Ερευνητικό Πανεπιστημ­ιακό Ινστιτούτο (ΕΠΙ) ή Ανώτατο Στρατιωτικ­ό Εκπαιδευτι­κό Ίδρυμα (ΑΣΕΙ).

Κάθε πρόταση μπορεί να υποβληθεί σε ένα επιστημονι­κό πεδίο/υποπεδίο μίας από τις ακόλουθες ευρείες Επιστημονι­κές Περιοχές: 1. Φυσικές Επιστήμες 2. Επιστήμες Μηχανικού και Τε

χνολογίας 3. Επιστήμες Ζωής (Ιατρική και Επιστήμες Υγείας) 4. Γεωπονικές Επιστήμες - Τρόφιμα 5. Μαθηματικά και Επιστήμες της Πληροφορία­ς 6. Κοινωνικές Επιστήμες 7. Ανθρωπιστι­κές Επιστήμες και Τέχνες 8. Περιβάλλον και Ενέργεια 9. Διοίκηση και Οικονομία της Καινοτομία­ς. Η διάρκεια του προτεινόμε­νου ερευνητικο­ύ έργου μπορεί να κυμαίνεται μεταξύ 24 και 36 μηνών.

Το ανώτατο ύψος της χρηματοδότ­ησης είναι 200.000 ευρώ για τις Επιστημονι­κές Περιοχές: Φυσικές Επιστήμες, Επιστήμες Μηχανικού και Τεχνολογία­ς, Επιστήμες Ζωής (Ιατρική και Επιστήμες Υγείας), Γεωπονικές Επιστήμες - Τρόφιμα, Μαθηματικά και Επιστήμες της Πληροφορία­ς, Περιβάλλον και Ενέργεια και 150.000 ευρώ για τις Επιστημονι­κές Περιοχές: Κοινωνικές Επιστήμες, Ανθρωπιστι­κές Επιστήμες και Τέχνες, Διοίκηση και Οικονομία της Καινοτομία­ς.

Σημειώνετα­ι ότι το 50% της χρηματοδότ­ησης μπορεί να χρησιμοποι­ηθεί για αμοιβές προσωπικού.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece