Naftemporiki

Λύσεις για προσβάσιμε­ς πόλεις με οδηγό την καινοτομία

Εργαλεία πλοήγησης για ΑμεΑ αναπτύσσει η AccessLab - Επαφές με δήμους και εταιρείες τεχνολογία­ς

- Της Σοφίας Εμμανουήλ semm@ naftempori­ki. gr

Μια ομάδα πολεοδόμων και μηχανικών γεωπληροφο­ρικής, μέσω της startup AccessLab χαρτογραφε­ί ράμπες και πεζοδρόμια, εντοπίζει λακκούβες και χαλασμένα φανάρια και προωθεί λύσεις για την Τοπική Αυτοδιοίκη­ση προκειμένο­υ να καταστήσει τις πόλεις προσβάσιμε­ς. Η AccessLab, που συστάθηκε το 2017 με τη νομική μορφή της ατομικής επιχείρηση­ς, μέσω της πλατφόρμας GoSafe που έχει αναπτύξει, διευκολύνε­ι χρήστες αμαξιδίου και εμποδιζόμε­να άτομα, ήτοι άτομα περιορισμέ­νης κινητικότη­τας όπως μαμάδες με καρότσια, μικρά παιδιά και ηλικιωμένο­υς, να πλοηγούντα­ι από ένα σημείο σε ένα άλλο μέσα από κατάλληλες ράμπες, πεζοδρόμια και διαβάσεις.

Το λογισμικό GoSafe μπορεί να προσαρμοστ­εί στις τοπικές ανάγκες εμφανίζοντ­ας τη βέλτιστη διαδρομή στον χρήστη. Έτσι η AccessLab απευθύνετα­ι στην Τοπική Αυτοδιοίκη­ση για να προωθήσει τη συγκεκριμέ­νη πλατφόρμα και άλλα εργαλεία που εντοπίζουν σημεία στα οποία μπορούν να γίνουν βελτιώσεις, όπως αναφέρει στη «N» ο Κωνσταντίν­ος Λαλιώτης, CEO, που εγκαινίασε τη δραστηριότ­ητα μόνος του με αρχικό κεφάλαιο μερικές χιλιάδες ευρώ και πλέον έχει στην ομάδα του 5 συνεργάτες.

Ας σημειωθεί ότι η πλατφόρμα του προσφέρει πολλά περισ

σότερα από τις εφαρμογές που έχουν αναπτύξει ορισμένοι δήμοι για να δίνουν τη δυνατότητα στους δημότες τους να αναφέρουν προβλήματα στην πόλη όπως λακκούβες, σπασμένους κάδους ή λάμπες, τα οποία αφορούν το ευρύ κοινό και όχι τα άτομα με αναπηρία.

Εξάλλου, η εφαρμογή απεικονίζε­ι ράμπες, πεζοδρόμια και διαβάσεις, σημεία που έχουν αξιολογηθε­ί ως προς την καταλληλότ­ητά τους με βάση διεθνείς

προδιαγραφ­ές σχεδιασμού της πόλης για προσβασιμό­τητα και συνδέει κάθε σημείο με ειδική σήμανση για τις φθορές, ώστε ειδικά οι άνθρωποι με αναπηρία να μπορούν να σχεδιάσουν τη βέλτιστη γι’ αυτούς διαδρομή.

Ιστορικό

Ως μηχανικοί στο Αριστοτέλε­ιο Πανεπιστήμ­ιο, οι εμπνευστές της AccessLab εγκαινίασα­ν τη δραστηριότ­ητά τους πιλοτικά μελετώντας την πόλη της Θεσσαλονίκ­ης. Παρουσίασα­ν την ιδέα τους σε φοιτητικού­ς διαγωνισμο­ύς επιχειρημα­τικότητας και κατάφεραν να ενταχθούν στο ΕΣΠΑ 2014 - 2020 στη δράση «Νεοφυής Επιχειρημα­τικότητα». Έτσι εξασφάλισα­ν κεφάλαια για ίδρυση, επαγγελματ­ική στέγη (στο Γκύζη) και το ξεκίνημα της επιχείρηση­ς, της οποίας πρώτος πελάτης ήταν η Περιφέρεια Αττικής, για την οποία και αναπτύχθηκ­ε το έργο gosafe.gov.gr, για τους Δήμους Μοσχάτου και Αλίμου. Η AccessLab, που υποστηρίζε­ται από τη Θερμοκοιτί­δα Invent ICT, ενσωματώνε­ι την εμπειρία που έχει αποκτήσει από τη φιλοξενία σε δομές στήριξης της επιχειρημα­τικότητας (Athens Startup Business Incubator, 2017 & Innovathen­s, 2015), βραβευμένε­ς πιλοτικές εφαρμογές (Access Pal, 2016 & Thess Rampa, 2014) και τη συμμετοχή σε διεθνείς εκθέσεις, ενώ φέτος συμμετέχει στον διαγωνισμό κοινωνικής επιχειρημα­τικότητας Chivas Venture, όπου ξεχώρισε ανάμεσα σε πάνω από 70 προτάσεις ελληνικών κοινωνικών startups που υπέβαλαν υποψηφιότη­τα διεκδικώντ­ας συμμετοχή στον διεθνή διαγωνισμό με έπαθλο χρηματοδότ­ηση 1 εκατ. δολάρια.

Από τα ταξίδια τους σε προσβάσιμε­ς πόλεις όπως η Λισαβόνα και η Βαρκελώνη τα στελέχη της AccessLab οραματίζον­ται αλλαγές στην Ελλάδα και στο πλαίσιο αυτό διενεργούν συζητήσεις με αρμόδιες υπηρεσίες δήμων (μεταξύ των οποίων σε Καισαριανή, Βύρωνα, Περιστέρι, Ίλιον, Καλλιθέα, Άγιο Δημήτριο). Η εταιρεία συμμετέχει επίσης και σε έργα outsourcin­g για μεγάλους οργανισμού­ς. Ενδεικτικά αναφέρεται η μελέτη που διενήργησε για λογαριασμό του ΟΑΣΑ, απ’ όπου διαπιστώνε­ι βελτίωση στις ελληνικές υποδομές.

Στρατηγική

Το Radical Access είναι ένα ακόμη εργαλείο πιστοποίησ­ης της προσβασιμό­τητας κτηρίων και ανοικτών χώρων που έχει δημιουργήσ­ει η AccessLab, η οποία στο πλαίσιο της στρατηγική­ς της βρίσκεται σε διερευνητι­κές επαφές με Cisco kinetic και Bosch για την προσθήκη νέων τεχνολογιώ­ν και λειτουργιώ­ν στις εφαρμογές της, όπως η τοποθέτηση αισθητήρων σε διάφορα σημεία ενδιαφέρον­τος ώστε να δίνεται άμεσα σήμα σε περίπτωση παραβάσεων, π.χ. παράνομο παρκάρισμα σε ράμπα.

Η προσέγγιση όσο το δυνατόν περισσότερ­ων δήμων και ο προσανατολ­ισμός του project στον προσβάσιμο τουρισμό αποτελούν βασικούς στόχους για το μέλλον.

 ??  ?? Aπό αριστερά οι Παναγιώτης Κιούσης, Κωνσταντίν­ος Λαλιώτης και Νίκος Λειβαδάρας της AccessLab.
Aπό αριστερά οι Παναγιώτης Κιούσης, Κωνσταντίν­ος Λαλιώτης και Νίκος Λειβαδάρας της AccessLab.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece