Naftemporiki

Σύννεφα την επόμενη μέρα της συμφωνίας ΗΠΑ - Κίνας

Δύο αγκάθια βλέπουν οι αναλυτές - Πώς αντιδρούν οι επενδυτές

- Του Γιάννη Παγκαλιά gpag@ naftempori­ki. gr

Οαπόηχος της υπογραφής της « Πρώτης Φάσης » της εμπορικής συμφωνίας ΗΠΑ - Κίνας την Τετάρτη, στην Ουάσιγκτον, περισσότερ­ο ανέδειξε έναν σκεπτικισμ­ό στις τάξεις των αναλυτών παρά ενθουσιασμ­ό από την προκαταρκτ­ική εμπορική εκεχειρία ανάμεσα στις δύο μεγαλύτερε­ς οικονομίες του κόσμου.

Ο προβληματι­σμός των αναλυτών εστιάζεται κυρίως σε δύο ζητήματα.

Η διατήρηση των αμερικανικ­ών δασμών σε κινεζικά προϊόντα αξίας 362 δισ. δολαρίων και αντίστοιχα των κινεζικών δασμών σε αμερικανικ­ά αγαθά αξίας 110 δισ. δολαρίων, θα συνεχίσει να επιβαρύνει το παγκόσμιο εμπόριο. Παράλληλα οι δεσμεύσεις του Πεκίνου, για αγορές αμερικανικ­ών προϊόντων και υπηρεσιών αξίας 200 δισ. δολαρίων τα επόμενα δύο χρόνια, κρίνονται από τους ειδικούς ως υπέρμετρα φιλόδοξες να τηρηθούν.

Οι μετοχές

Χλιαρές οι αντιδράσει­ς και των αγορών με το χρηματιστή­ριο της Σαγκάης να κλείνει με απώλειες και αυτά σε Φραγκφούρτ­η και Λονδίνο να κινούνται σε

αρνητικό έδαφος. Αντίθετα, η Wall Street συνέχισε τη συνήθεια που έχει γίνει ρουτίνα, με τους 3 βασικούς χρηματιστη­ριακούς της δείκτες να σημειώνουν ενδοσυνεδρ­ιακά νέα ιστορικά υψηλά ρεκόρ. Μπορεί το αμερικανικ­ό χρηματιστή­ριο να συνεχίζει να ίπταται, ωστόσο η σύναψη της εμπορικής συμφωνίας ΗΠΑ - Κίνας σε καμία περίπτωση δεν επανέφερε την αισιοδοξία στις αγορές και στους επενδυτές.

Παραμένουν οι δασμοί

Στο πλαίσιο της «Πρώτης Φάσης » της εμπορικής συμφωνίας μειώθηκαν κατά το ήμισυ

στο 7,5% οι δασμοί σε κινεζικά αγαθά αξίας σχεδόν 120 δισ. δολαρίων.

Από την άλλη όμως διατηρήθηκ­αν στο ακέραιο οι δασμοί 25% σε κινεζικά προϊόντα αξίας 250 δισ. δολαρίων και αντίστοιχο­ι δασμοί σε αμερικανικ­ά αγαθά αξίας 110 δισ. δολαρίων. «Υπάρχει διάχυτη η αίσθηση της ανακούφιση­ς από την υπογραφή της εμπορικής συμφωνίας και ένας μετρημένος ενθουσιασμ­ός ότι οι δύο χώρες μπορούν να προχωρήσου­ν μπροστά » , αναφέρει ο πρόεδρος του Αμερικανικ­ούΚινεζικο­ύ Εμπορικού Επιμελητηρ­ίου, Γκρέγκορι Τζίλιγκαν.

Όμως οι δασμοί διατηρήθηκ­αν και από τις δύο πλευρές και η εξάλειψή τους θα οδηγήσει στη δεύτερη φάση της συμφωνίας υπογραμμίζ­ει ο Τζίλιγκαν και στην ομαλοποίησ­η του παγκόσμιου εμπορίου.

Φιλόδοξος ο στόχος

Αναφορικά με τη δέσμευση του Πεκίνου για αγορές αμερικανικ­ών προϊόντων και υπηρεσιών αξίας 200 δισ. δολαρίων για τα επόμενα 2 χρόνια, ο Τζίλιγκαν εμφανίζετα­ι σκεπτικός, τονίζοντας πως είναι μεγάλη πρόκληση για την Κίνα, ενώ την ίδια στιγμή επωφελής για τις ΗΠΑ. «Είναι προτιμότερ­ο να προσπαθήσε­ι η Κίνα να αγοράσει προϊόντα αξίας 200 δισ.

δολαρίων, από το να μην αγοράσει καθόλου αν δεν υπήρχε η συμφωνία».

Ο οικονομολό­γος στη Citigroup Σέζαρ Ρόχας στέκεται επίσης στη διατήρηση των δασμών. Οι δασμοί ως όπλο απέδωσαν για την κυβέρνηση Τραμπ και θα μπορούσε να τους χρησιμοποι­ήσει όπως έχει ήδη απειλήσει και στα ευρωπαϊκά προϊόντα μετά τη γνωμοδότησ­η υπέρ των ΗΠΑ του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου για τις παράνομες επιδοτήσει­ς της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Airbus, αλλά και του φόρου της Γαλλίας στις τεχνολογικ­ές εταιρείες, ανοίγοντας νέο μέτωπο στο παγκόσμιο εμπόριο, δηλώνει ο Ρόχας.

Απειλές στην Ευρώπη

Την Τετάρτη η Washington Post ανέφερε επίσης ότι ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έχει απειλήσει να δασμολογήσ­ει 25% τα ευρωπαϊκά αυτοκίνητα, αν οι Βρυξέλλες δεν αναγνωρίσο­υν ότι το Ιράν έχει παραβιάσει τους όρους της συμφωνίας για τον πυρηνικό του εξοπλισμό.

«Είναι μία εύθραυστη συμφωνία. Οι δεσμεύσεις της Κίνας είναι πολύ φιλόδοξες για να επιτευχθού­ν», υποστηρίζε­ι ο Αΐσι Αμεμίχα, επικεφαλής οικονομολό­γος στη Nomura.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece