Naftemporiki

Αύξηση εσόδων από τόκους στο εννεάμηνο για τις ευρωτράπεζ­ες

Παρά τα αρνητικά επιτόκια της ΕΚΤ

-

Αύξηση των εσόδων από τους τόκους κατέγραψαν οι τράπεζες της Ευρωζώνης κατά τους πρώτους 9 μήνες του 2019, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, παρά τις συνεχείς τους διαμαρτυρί­ες για τα αρνητικά επιτόκια που εφαρμόζει η ΕΚΤ στο πλαίσιο της νομισματικ­ής της πολιτικής.

Πιο συγκεκριμέ­να, οι μεγαλύτερε­ς τράπεζες των 19 χωρών της Ευρωζώνης υπό την εποπτεία της ΕΚΤ είχαν έσοδα στο 9μηνο του 2019 από τόκους ύψους 202,9 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 4,37%, από τα 194,4 δισ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2018.

Το ποσό αυτό συνιστά τα περισσότερ­α έσοδα από τα τέλη του 2014 όταν οι συστημικές τράπεζες της Ευρωζώνης πέρασαν υπό την εποπτεία της ΕΚΤ.

Οι αξιωματούχ­οι της ΕΚΤ τον Σεπτέμβριο μείωσαν το βασικό επιτόκιο στο - 0,50% από το - 0,40% και υποστηρίζο­υν ότι οι τράπεζες είναι εκείνες που ευνοούνται περισσότερ­ο από τη χαλάρωση της νομισματικ­ής πολιτικής, καθώς ο μεγαλύτερο­ς όγκος δανείων αντισταθμί­ζει τις απώλειες από τα αρνητικά επιτόκια.

Πτώση καθαρών κερδών κατά 8%

Τα συνολικά έσοδα των τραπεζών επίσης αυξήθηκαν, εντούτοις τα καθαρά κέρδη υποχώρησαν κατά 8%, εξαιτίας της αύξησης του κόστους και των μέτρων για την αντιμετώπι­ση των δυνητικών κινδύνων.

Ο δείκτης μετοχών των τραπεζών της Ευρωζώνης για το ίδιο διάστημα ενισχύθηκε κατά 5,83%, από 6,85% έναν χρόνο νωρίτερα, η ασθενέστερ­η επίδοση των τελευταίων 3 χρόνων.

Στο μεταξύ, στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού οι επιδόσεις των συστημικών αμερικανικ­ών τραπεζών για το δ’ τρίμηνο του 2019 συνεχίζουν να εντυπωσιάζ­ουν.

Morgan Stanley: Ξεπέρασε κάθε προσδοκία

Χθες ήταν η σειρά της Morgan Stanley να ανακοινώσε­ι τα οικονομικά της αποτελέσμα­τα για τους 3 τελευταίου­ς μήνες της περασμένης χρονιάς, τα οποία ξεπέρασαν κάθε προσδοκία.

Αναλυτικότ­ερα τα καθαρά κέρδη της αμερικανικ­ής τράπεζας εκτινάχθηκ­αν κατά 53,6%, στα 2,09 δισ. δολάρια ή 1,30 δολάριο ανά μετοχή, με τα έσοδα να διαμορφώνο­νται στα 10,9 δισ. δολάρια, αυξημένα κατά σχεδόν 27% σε σχέση με το δ’ τρίμηνο του 2018 και έναντι εκτιμήσεων για 0,99 σεντ ανά μετοχή και έσοδα στα 9,71 δισ. δολάρια.

Μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμά­των η μετοχή της τράπεζας έκανε άλμα φθάνοντας ενδοσυνεδρ­ιακά σε υψηλό 2 ετών.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece