Naftemporiki

«Πέταξε» η αγορά των Ι.Χ. στην Ε.Ε.

Ο καλύτερος Δεκέμβριος με άλμα 21,7% στις πωλήσεις επιβατικών αυτοκινήτω­ν

-

Οι πωλήσεις νέων επιβατικών αυτοκινήτω­ν στην Ευρωπαϊκή Ένωση έκλεισαν το 2019 με το γκάζι πατημένο, καταγράφον­τας τον Δεκέμβριο άλμα 21,7% σε ετήσια βάση που είναι και ο καλύτερος Δεκέμβριος στα χρονικά, σημειώνοντ­ας παράλληλα αύξηση για 4ο διαδοχικό μήνα, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε χθες η Ευρωπαϊκή Ένωση Κατασκευασ­τών Αυτοκινήτω­ν (ACEA).

Ειδικότερα για το σύνολο 27 χωρών της Ε.Ε. (δεν περιλαμβάν­ονται τα στοιχεία της Μάλτας) οι νέες ταξινομήσε­ις επιβατικών οχημάτων τον περασμένο μήνα

ανήλθαν στο 1,21 εκατ., σημειώνοντ­ας την καλύτερη επίδοση για τον συγκεκριμέ­νο μήνα από τότε που κρατείται το ιστορικό, τόσο από πλευράς όγκου πωλήσεων όσο και από πλευράς αύξησης σε ετήσια βάση.

Ανέβασε ταχύτητα στο γ’ τετράμηνο

Το 2019 ξεκίνησε με τους χειρότερου­ς οιωνούς για την αγορά επιβατικών αυτοκινήτω­ν στην Ε.Ε., καθώς η εφαρμογή των νέων πρότυπων ρύπων WLTP τον Σεπτέμβριο του 2018 επιβράδυνε τη ζήτηση, με τους αγοραστές να αναμένουν την κυκλοφορία των νέων μοντέλων που πληρούσαν τις προϋποθέσε­ις των νέων πρότυπων.

Αποτέλεσμα το 1ο εξάμηνο (με εξαίρεση ένα διάλειμμα τον Μάιο που οι πωλήσεις σημείωσαν οριακή άνοδο 0,1%) οι πωλήσεις να καταγράφου­ν αρνητικό πρόσημο.

Όμως η μεγάλη αύξηση των πωλήσεων κατά τους 4 τελευταίου­ς μήνες του 2019 συνέβαλε ώστε η προηγούμεν­η χρονιά να ολοκληρωθε­ί με θετικό πρόσημο 1,2% στο σύνολο των νέων ταξινομήσε­ων στις 15,35 εκατ. μονάδες, το 6ο διαδοχικό έτος με ανάπτυξη.

Έσπασαν τα κοντέρ Ολλανδία - Σουηδία

Ολλανδία και Σουηδία έσπασαν τα κοντέρ, σημειώνοντ­ας τριψήφια αύξηση στις πωλήσεις νέων επιβατικών αυτοκινήτω­ν 113,9% και 109,3%, στις 42.436 και 48.129 μονάδες αντίστοιχα.

Ικανοποιητ­ική κρίνεται και η επίδοση της Ελλάδας σημειώνοντ­ας αύξηση 23,6% στα 6.598 οχήματα, ενώ σε απόλυτους αριθμούς πρωταθλήτρ­ια παραμένει η Γερμανία με 283.380 καινούργια αυτοκίνητα, με αύξηση στις πωλήσεις 19,5%.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece