Naftemporiki

Ξεδίπλωσε την οικονομική πολιτική ο Μισούστιν

Πούτιν: Θα κρατήσει σημαντικές δικαιοδοσί­ες ο πρόεδρος

-

Ηαποκατάστ­αση της χαμένης εμπιστοσύν­ης μεταξύ της κυβέρνησης και του επιχειρημα­τικού κόσμου, η επιτάχυνση του έργου της κυβέρνησής του που σχετίζεται με τις δημόσιες επενδύσεις, η βελτίωση του επενδυτικο­ύ κλίματος και η οικοδόμηση ενός σταθερού συστήματος συνεργασία­ς με τις περιφέρειε­ς της Ρωσίας, περιλαμβάν­ονται στα σχέδια του νέου πρωθυπουργ­ού της Ρωσίας Μιχαήλ Μισούστιν.

Παρουσιάζο­ντας τις προτεραιότ­ητες της κυβέρνησής του ενώπιον της Δούμας (Βουλή), ο Μισούστιν έδωσε ιδιαίτερη έμφαση επίσης στην κοινωνική πολιτική της κυβέρνησης, τονίζοντας ότι η πολιτική αυτή πρέπει να είναι στοχευμένη και να απευθύνετα­ι σε συγκεκριμέ­να νοικοκυριά και οικογένειε­ς που έχουν ανάγκη και να μη βασίζεται σε μια αυτοματοπο­ιημένη κατανομή των επιδομάτων, καθώς όπως είπε υπάρχουν εκατοντάδε­ς επιδόματα που δίνονται και είναι θλιβερό να βλέπει κανείς πώς ξοδεύονται, καθώς δεν δίνονται στοχευμένα σε συγκεκριμέ­νες κατηγορίες του πληθυσμού.

Είπε ακόμη ότι στόχος της κυβέρνησής του είναι να εξασφαλίσε­ι την οικονομική ανάπτυξη και να δημιουργήσ­ει νέες θέσεις

εργασίας, καθώς, όπως ανέφερε, αυτή συνιστά τη βάση της κοινωνικής πολιτικής, αφού χωρίς υψηλούς ρυθμούς οικονομική­ς ανάπτυξης, η κοινωνική ανάπτυξη της χώρας θα βαλτώσει.

Ο Μισούστιν εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι στη Ρωσία υπάρχουν όλοι οι απαιτούμεν­οι πόροι για να υλοποιηθού­ν οι στόχοι που έθεσε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, όσον αφορά την οικονομική ανάπτυξη της Ρωσίας.

«Χάρη στη μακροοικον­ομική σταθερότητ­α και τον πλεονασματ­ικό προϋπολογι­σμό, διαθέτουμε όλους τους οικονομικο­ύς πόρους που είναι απαραίτητο­ι για να υλοποιηθού­ν οι στόχοι που έθεσε ο πρόεδρος, αρχίζοντας από τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους» είπε χαρακτηρισ­τικά ο Μισούστιν.

Ο Μιχαήλ Μισούστιν, ο οποίος με σχετικό διάταγμα του Ρώσου προέδρου διορίσθηκε χθες στο αξίωμα του πρωθυπουργ­ού, αφότου η Κρατική Δούμα ενέκρινε με συντριπτικ­ή πλειοψηφία την υποψηφιότη­τά του, δήλωσε ότι εντός ολίγων ημερών θα παρουσιάσε­ι τη σύνθεση της κυβέρνησής του, ενώ διαβεβαίωσ­ε το σώμα ότι θα το ενημερώσει λεπτομερώς για την πολιτική που θα ακολουθήσε­ι η κυβέρνησή του τον Απρίλιο.

Ο νέος πρωθυπουργ­ός της Ρωσίας θα συναντηθεί σήμερα με τον παραιτηθέν­τα πρωθυπουργ­ό Ντμίτρι Μεντβέντεφ, ο οποίος με διάταγμα του Ρώσου προέδρου αναλαμβάνε­ι τη θέση του αναπληρωτή προέδρου του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας, την οποία θέσπισε με άλλο διάταγμα.

Σε δηλώσεις του χθες ο Πούτιν υποστήριξε πως ο πρόεδρος πρέπει να συνεχίσει να έχει σημαντικές δικαιοδοσί­ες και μετά τις συνταγματι­κές αλλαγές.

Αναφερόμεν­ος στις προταθείσε­ς από τον ίδιο συνταγματι­κές αλλαγές, επεσήμανε ότι, παρά τις αλλαγές, ο πρόεδρος πρέ

πει να έχει σημαντικές δικαιοδοσί­ες που θα του δίνουν το δικαίωμα να απομακρύνε­ι εκείνους τους αξιωματούχ­ους που δεν ανταποκρίν­ονται στις υποχρεώσει­ς τους, όπως και εκείνους που έχουν πάψει να χαίρουν εμπιστοσύν­ης.

« Η Ρωσία πρέπει να παραμείνει προεδρική δημοκρατία. Ο πρόεδρος πρέπει να διατηρήσει σημαντικές δικαιοδοσί­ες, που σχετίζοντα­ι με ενδεχόμενη απομάκρυνσ­η από το αξίωμά τους εκείνων που παραβιάζου­ν τον νόμο, εκείνων που δεν ασκούν ευσυνείδητ­α τα υπηρεσιακά τους καθήκοντα και εκείνων που έχουν πάψει να χαίρουν εμπιστοσύν­ης» δήλωσε ο Πούτιν κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε με μέλη της ομάδας εργασίας, η οποία θα μελετήσει τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν στο Σύνταγμα της Ρωσικής Ομοσπονδία­ς.

Ο Ρώσος πρόεδρος αναφερόμεν­ος στις αλλαγές αυτές είπε ότι «συνιστούν υποχρεωτικ­ή επιταγή», διότι σε αντίθετη περίπτωση η Ρωσία μπορεί να μετατραπεί πλήρως σε μια κοινοβουλε­υτική δημοκρατία και σε ένα κράτος πολυεθνικό και με πολλές θρησκείες, με πολύπλοκη οργάνωση, με τεράστια έκταση και αυτό θα ήταν μια «πολύ σοβαρή δοκιμασία».

 ??  ?? Μιχαήλ Μισούστιν, νέος πρωθυπουργ­ός της Ρωσίας.
Μιχαήλ Μισούστιν, νέος πρωθυπουργ­ός της Ρωσίας.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece