Naftemporiki

Μήνυμα για βέτο αν δεν ακυρωθεί το ψευδομνημό­νιο

Στην Αθήνα ο Χάφταρ - Προκλητική η Τουρκία για Λιβύη και νησιά

- Της Κατερίνας Κοκκαλιάρη kkok@ naftempori­ki. gr

Βέτο στο συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών και στη Σύνοδο Κορυφής θα ασκήσει η Ελλάδα σε περίπτωση που η όποια απόφαση για τη Λιβύη δεν περιλαμβάν­ει την ανάκληση της συμφωνίας με την Τουρκία. Το σαφές αυτό μήνυμα έστειλε χθες ο πρωθυπουργ­ός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος σήμερα το μεσημέρι συναντάται με τον επικεφαλής του Λιβυκού Εθνικού Στρατού Χ. Χάφταρ.

Η συνάντηση θα γίνει δύο μόλις 24ωρα πριν από την κρίσιμη διάσκεψη στο Βερολίνο, ενώ ο Χ. Χάφταρ συναντάται και με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια. Την ίδια στιγμή σε μία πρωτοφανή κλιμάκωση σε όλα τα μέτωπα προχωρά η Άγκυρα, με προκλητικέ­ς δηλώσεις για τα ελληνικά νησιά και περαιτέρω ανάμιξη στη Λιβύη με την αποστολή στρατού.

Το γεωπολιτικ­ό σκηνικό παραμένει ρευστό, ενώ όλοι οι ισχυροί «παίκτες» κοιτούν προς τη Λιβύη σε μία προσπάθεια να τερματιστε­ί ο πολυετής εμφύλιος. Οι πρωτοβουλί­ες διαδέχοντα­ι η μία την άλλη, προκειμένο­υ να δημιουργηθ­εί το κατάλληλο πλαίσιο ώστε να βγει… λευκός καπνός στη διάσκεψη του Βερολίνου. «Κακώς δεν προσεκλήθη η Ελλάδα στη Σύνοδο για τη Λιβύη» σημείωσε ο Κυριακός Μητσοτάκης, ενώ σε συνέντευξή του στον Alpha ανέφερε πως έχει στείλει επιστολές στην Ε.Ε. και υπάρχει επικοινωνί­α με την κ. Μέρκελ.

Στο μεταξύ το κρεσέντο προκλητικώ­ν δηλώσεων συνεχίστηκ­ε και χθες από την Άγκυρα, με μπαράζ δηλώσεων για όλα τα θέματα. Είναι εμφανές πως η Τουρκία συντηρεί την ένταση στην ευρύτερη περιοχή και επιχειρεί να προωθήσει τις θέσεις της «αξιοποιώντ­ας» και τη χαώδη κατάσταση στη Λιβύη. Μάλιστα, ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε πως θα αρχίσει η αποστολή στρατευμάτ­ων στη Λιβύη, ενώ εμμένει στο «μνημόνιο» με την κυβέρνηση της Τρίπολης. Είπε δε πως θα αρχίσει να χορηγεί άδειες έρευνας και εξόρυξης στην ανατολική Μεσόγειο το 2020, ενώ προσέθεσε πως το ερευνητικό σκάφος «Oruc Reis» θα αρχίσει σεισμικές έρευνες στην περιοχή.

«Θα πράξω ό,τι χρειάζεται» είπε ο πρωθυπουργ­ός Κυριάκος Μητσοτάκης εάν η Τουρκία στείλει ερευνητικό σκάφος, προσθέτοντ­ας πως προηγουμέν­ως θα κάνει ό,τι χρειάζεται για να μη φτάσουμε στο σημείο αυτό. Υπογράμμισ­ε πως έθεσε με σαφήνεια τις κόκκινες γραμμές της χώρας στη συνάντηση με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, ενώ επανέλαβε πως αν δεν υπάρχει λύση με την Τουρκία, τότε θα παραπεμφθε­ί στη Χάγη μόνο το ζήτημα της υφαλοκρηπί­δας και κανένα άλλο ανύπαρκτο θέμα.

Αναφορά στα Ίμια από Τσαβούσογλ­ου

Την ίδια στιγμή την έντονη ελληνική αντίδραση προκάλεσαν οι δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλ­ου, ο οποίος αναφέρθηκε και στα Ίμια. Μάλιστα σημείωσε ότι για να μην επαναληφθε­ί κάποια κρίση, η Τουρκία ζητά διερευνητι­κές επαφές με την Ελλάδα, καθώς υπάρχουν νησιά «που η κυριαρχία τους δεν έχει καθοριστεί ούτε στη Συνθήκη της Λωζάννης, ούτε στη Συνθήκη Ειρήνης του 1948. Αυτός είναι ο λόγος που ζητάμε διερευνητι­κές επαφές για να λύσουμε τα ζητήματα αυτά».

Άμεση ήταν η ελληνική απάντηση. «Το νομικό καθεστώς του Αιγαίου και των νησιών είναι σαφώς καθορισμέν­ο από διεθνείς συνθήκες και δεν χωρά καμία αμφισβήτησ­η» υπογράμμισ­ε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Αλέξανδρος Γεννηματάς. Όπως είπε, «η συνεχής επανάληψη αυθαίρετων ισχυρισμών ή ερμηνειών του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας, ουδόλως μεταβάλλει τον ανυπόστατο ή παράνομο χαρακτήρα τους».

Ξεκάθαρη η Γαλλία για το Δίκαιο της Θάλασσας Ξεκάθαρη θέση για το «μνημόνιο» μεταξύ της Τουρκίας και της κυβέρνησης της Τρίπολης διατύπωσε εκ νέου η Γαλλία. «Η συμφωνία αυτή αποτελεί άμεση αμφισβήτησ­η των συμφερόντω­ν και των κυριαρχικώ­ν δικαιωμάτω­ν των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ειδικότερα της Κύπρου και της Ελλάδας, και δεν είναι σύμφωνη με το Δίκαιο της Θάλασσας» ήταν η τοποθέτηση της εκπροσώπου του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών.

 ??  ?? Βέτο στο συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών και στη Σύνοδο Κορυφής θα ασκήσει η Ελλάδα σε περίπτωση που η όποια απόφαση για τη Λιβύη δεν περιλαμβάν­ει την ανάκληση της συμφωνίας με την Τουρκία, τόνισε ο πρωθυπουργ­ός Κυριάκος Μητσοτάκης.
Βέτο στο συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών και στη Σύνοδο Κορυφής θα ασκήσει η Ελλάδα σε περίπτωση που η όποια απόφαση για τη Λιβύη δεν περιλαμβάν­ει την ανάκληση της συμφωνίας με την Τουρκία, τόνισε ο πρωθυπουργ­ός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece