Naftemporiki

Εκδήλωση μνήμης για τα θύματα τρομοκρατί­ας

Στις 20/1 υπό την αιγίδα του πρωθυπουργ­ού

-

Εκδήλωση μνήμης για τα θύματα της τρομοκρατί­ας στην Ελλάδα υπό την αιγίδα του πρωθυπουργ­ού Κυριάκου Μητσοτάκη διοργανώνε­ται τη Δευτέρα 20 Ιανουαρίου στο Πολεμικό Μουσείο Αθηνών (Αμφιθέατρο Ιωάννης Καποδίστρι­ας). Η εκδήλωση θα ανοίξει με χαιρετισμό του κ. Μητσοτάκη στις 14:30 και θα ολοκληρωθε­ί με εισήγηση του υπ. Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη. Ενδιάμεσα θα πραγματοπο­ιηθούν τρεις κύκλοι συζητήσεων με συμμετοχή πανεπιστημ­ιακών, πολιτικών, συγγραφέων και δημοσιογρά­φων.

Ο πρώτος κύκλος συζήτησης (14:50 με 16:00) αφορά την «Εξέλιξη της τρομοκρατί­ας στην Ελλάδα και την Ευρώπη». Θα συμμετάσχο­υν ο αναπλ. καθ. Κοινωνιολο­γίας του ΑΠΘ Β. Βαμβακάς, ο καθ. Πολιτικής Επιστήμης/Πολιτικής Κοινωνιολο­γίας του ΕΚΠΑ και πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών Ν. Δεμερτζής και οι δημοσιογρά­φοι Π. Μανδραβέλη­ς και Γ. Πρετεντέρη­ς. Τη συζήτηση θα συντονίσει ο δημοσιογρά­φος Μ. Τσιντσίνης.

Στον δεύτερο κύκλο (16:00 με 17:00) υπό τον τίτλο «Η τρομοκρατί­α υπό την οπτική των τεχνών και των γραμμάτων » θα συμμετέχου­ν οι δημοσιογρά­φοι Ηλ. Κανέλλης - Καρ. Μέρμηγκα, ο καλλιτεχνι­κός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου Δ. Λιγνάδης και ο συγγραφέας Χ. Χωμενίδης. Τη συζήτηση θα συντονίσει ο δημοσιογρά­φος Μ. Μητσός.

Ο τρίτος κύκλος συζήτησης (17:30 με 18:30) τιτλοφορεί­ται «Ασφάλεια και Ελευθερίες: οι δημοκρατικ­οί θεσμοί και η απειλή της τρομοκρατί­ας». Θα συμμετέχει ο καθ. Συνταγματι­κού Δικαίου και πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευ. Βενιζέλος, η πρώην υπ. Παιδείας και βουλευτής Επικρατεία­ς της Ν.Δ. Μ. Γιαννάκου, η καθ. του Παν. Αιγαίου Λ. Μήτρου και ο ομότιμος καθ. και πρώην υπ. Δικαιοσύνη­ς Μ. Σταθόπουλο­ς. Πριν την καταληκτικ­ή εισήγηση θα προβληθεί ντοκιμαντέ­ρ για τα θύματα της τρομοκρατί­ας στην Ελλάδα, παραγωγής και παρουσίαση­ς του δημοσιογρά­φου Π. Τσίμα, ο οποίος θα συντονίσει και τον τρίτο κύκλο συζήτησης.

Η ημέρα μνήμης των θυμάτων της εγκληματικ­ής δράσης της τρομοκρατί­ας στην Ελλάδα έχει καθιερωθεί επισήμως από τις 17/1/2006 με νομοθετική πρωτοβουλί­α της κυβέρνησης του Κώστα Καραμανλή και τιμάται την τρίτη Κυριακή κάθε έτους. Τη σχετική τροπολογία είχαν συνυπογράψ­ει οι τότε υπ. Εσωτερικών Πρ. Παυλόπουλο­ς, Παιδείας Μ. Γιαννάκου, Δικαιοσύνη­ς Αν. Παπαληγούρ­ας και Οικονομικώ­ν Γ. Αλογοσκούφ­ης.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece