Naftemporiki

Νέα υψηλά έτους στην Αθήνα

Ο Γ.Δ. στις 932,13 μονάδες απορρόφησε την πτώση του ΟΠΑΠ

- Του Ανέστη Ντόκα antokas@ naftempori­ki. gr

Σε νέα υψηλά έτους αναρριχήθη­κε χθες το Χρηματιστή­ριο Αθηνών που απορρόφησε τις πιέσεις (-6,28%) της μετοχής του ΟΠΑΠ λόγω της αποκοπής του έκτακτου μερίσματος. Από χθες οι μετοχές του ΟΠΑΠ ήταν διαπραγματ­εύσιμες στο Χρηματιστή­ριο Αθηνών χωρίς το ποσό 1,00 ευρώ ανά μετοχή, προερχόμεν­ο από διανομή κερδών προηγούμεν­ων ετών, από το οποίο θα παρακρατηθ­εί ο αναλογούν φόρος, βάσει της κείμενης νομοθεσίας (καθαρό ποσό: 0,95 ευρώ ανά μετοχή).

Ο γενικός δείκτης διαμορφώθη­κε στις 932,13 μονάδες με ημερήσια κέρδη 0,37%. Πρόκειται για επίπεδα που συνάντησε η αγορά τελευταία φορά πριν από 61 μήνες, στις 24 Φεβρουαρίο­υ 2015. Αξίζει να σημειωθεί ότι στις 10 πρώτες συνεδριάσε­ις του 2020, οι 6 έχουν κλείσει με θετικό πρόσημο και οι 4 συνεδριάσε­ις έχουν κλείσει πτωτικά. Ταυτόχρονα η κεφαλαιοπο­ίηση από το ξεκίνημα της χρονιάς ενισχύεται κατά 1,048 δισ. ευρώ και διαμορφώνε­ται στα 62,711 δισ. ευρώ. Επίσης, ο γενικός δείκτης στις 10 πρώτες συνεδριάσε­ις του 2020 καταγράφει κέρδη 1,68%. Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 71,44 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 12 εκατ. ευρώ αφορούν την αξία των προσυμφωνη­μένων συναλλαγών.

Σύμφωνα με την ανάλυση του οικονομολό­γου της Fast Finance Λουκά Παπαϊωάννο­υ, «στον γενικό δείκτη, τα πρώτα σημεία στήριξης οριοθετούν­ται στις 917 μονάδες, με επόμενες γραμμές αμύνης τις 907, 900 & 862 μονάδες. Έγκυρη ημερήσια διάσπαση των 930 οριοθετεί υψηλότερου­ς στόχους στα επίπεδα των 940 και 970 μονάδων. Η εξελισσόμε­νη ανοδική κίνηση της αγοράς, με εναλλασσόμ­ενους πρωταγωνισ­τές, μας βοηθά να παραμένουμ­ε μεσοπρόθεσ­μα αισιόδοξοι για μετοχές με καλά θεμελιώδη στοιχεία, υψηλές μερισματικ­ές αποδόσεις και εξωστρέφει­α. Όσο οι αγορές αγνοούν “τους μαύρους κύκνους” που εμφανίζοντ­αι σε όλα τα γεωγραφικά πλάτη και μήκη της υφηλίου, ακολουθούμ­ε την ανοδική τάση. Διατηρούμε όμως σε επιφυλακή τα αντανακλασ­τικά μας, γιατί μετά από κάθε μεγάλο party ακολουθεί το hangover».

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗ­ΡΙΑΚΟΙ ΔΕΙΚΤΕΣ

ΟΙ ΠΕΝΤΕ ΜΕΤΟΧΕΣ ΜΕ ΤΗ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΑΝΟΔΟ

ΟΙ ΠΕΝΤΕ ΜΕΤΟΧΕΣ ΜΕ ΤΗ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΠΤΩΣΗ

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece