Naftemporiki

Δίχως τέλος τα ρεκόρ στη Wall Street

Μικτή εικόνα στην Ευρώπη - Συγκρατημέ­νη αισιοδοξία στην Ασία

- Του Γιάννη Παγκαλιά gpag@ naftempori­ki. gr

Ηεμπορική εκεχειρία μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας που επισημοποι­ήθηκε την Τετάρτη με την υπογραφή της «Πρώτης Φάσης» της μεταξύ τους εμπορικής συμφωνίας, λειτούργησ­ε καταλυτικά για τα χρηματιστή­ρια σε ΗΠΑ και Ευρώπη, παρά τις επιφυλάξει­ς των αναλυτών σχετικά με την αποτελεσμα­τικότητά της. Η διατήρηση των δασμών και από τις δύο χώρες, όπως και η δέσμευση του Πεκίνου να αγοράζει αμερικανικ­ά προϊόντα και υπηρεσίες αξίας 200 δισ. δολ. τα επόμενα 2 χρόνια, προβληματί­ζουν τους αναλυτές στο κατά πόσο θα βοηθήσει να ανακοπεί η επιβράδυνσ­η της παγκόσμιας οικονομίας που την έχει προκαλέσει ο σινο-αμερικανικ­ός πόλεμος.

Για τη Wall Street είδηση πλέον αποτελεί να μην καταρρίψει τα ιστορικά υψηλά της, κάτι που επανέλαβε για άλλη μία συνεδρίαση και χθες. Πέραν της εμπορικής συμφωνίας, η μείωση των αιτήσεων για επιδόματα ανεργίας την περασμένη εβδομάδα κατά 10.000 και η αύξηση των λιανικών πωλήσεων τον Δεκέμβριο κατά 0,3% συνέθεσαν το σκηνικό για άλλο ένα ιστορικό ρεκόρ.

Στην Ευρώπη στα κυριότερα χρηματιστή­ρια δεν επικράτησε ξεκάθαρη τάση, με αυτά σε Φραγκφούρτ­η και Λονδίνο να καταγράφου­ν απώλειες (οριακές στο πρώτο). Ο πανευρωπαϊ­κός δείκτης Euro STOXX 600 έκλεισε με κέρδη 0,22% παίρνοντας μεγάλη ώθηση από τον κλάδο των υπηρεσιών κοινής ωφέλειας που εκτοξεύθηκ­ε σε υψηλό 11 ετών, κυρίως εξαιτίας της μετοχής της γερμανικής RWE, μετά τις αναφορές ότι η γερμανική κυβέρνηση θα τη χρηματοδοτ­ήσει με 2,6 δισ. ευρώ, στο πλαίσιο της εγκατάλειψ­ης της Γερμανίας της καύσης άνθρακα.

Στην Ασία συγκρατημέ­νη αι

σιοδοξία μετά τη σινο-αμερικανικ­ή εμπορική συμφωνία, με τους χρηματιστη­ριακούς δείκτες να κινούνται σε ρηχά νερά. Ωστόσο, το χρηματιστή­ριο της Σαγκάης έκλεισε με απώλειες 0,52% κόντρα στη γενικευμέν­η τάση. Το κινεζικό χρηματιστή­ριο δεν βοηθήθηκε ούτε από τα στοιχεία για τη χορήγηση δανείων στην Κίνα το 2019 που ανήλθε σε επίπεδα ρεκόρ στα 16,8 τρισ. γιουάν (2,44 τρισ. δολ.), παρά το γεγονός πως τον Δεκέμβριο τα καινούργια δάνεια υποχώρησαν στο 1,14 τρισ. γιουάν (165,45 δισ. δολάρια), από 1,39 τρισ. γιουάν τον Νοέμβριο.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece