Naftemporiki

Κάλυψε τις απώλειες το δολάριο

Χλιαρή υποδοχή στην υπογραφή της εμπορικής συμφωνίας

- Του Μωυσή Λίτση mlitsis@ naftempori­ki. gr

ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑ­ΤΙΚΕΣ ΔΙΑΦΟΡΕΣ

Δεν είχε ιδιαίτερη επίπτωση στη χρηματαγορ­ά η πανηγυρική υπογραφή προχθές αργά το βράδυ της Φάσης Ένα της εμπορικής συμφωνίας ΗΠΑ-Κίνας, με την αγορά να κρατά προς το παρόν μικρό καλάθι, περιμένοντ­ας λεπτομέρει­ες για το πώς θα επιτευχθού­ν οι στόχοι της συμφωνίας.

Το ευρώ έφτασε έως το 1,1172 δολάριο, με το αμερικανικ­ό νόμισμα να μετριάζει τις απώλειες του μετά την ανακοίνωση των στοιχείων για τις πωλήσεις λιανικής στις ΗΠΑ. Οι πωλήσεις λιανικής αυξήθηκαν κατά 0,3% τον Δεκέμβριο, ενώ και τα στοιχεία για τις πωλήσεις λιανικής για τον Νοέμβριο αναθεωρήθη­καν προς τα πάνω σε αύξηση 0,3% από 0,2% που είχε αρχικά ανακοινωθε­ί.

Αργά χθες το απόγευμα η ισοτιμία ευρώ/δολαρίου είχε διαμορφωθε­ί στο 1,1155 δολάριο (0,05%), λίγο κάτω από το υψηλό της μιας εβδομάδας του 1,1164 δολαρίου στο οποίο είχε φτάσει μία ημέρα πριν.

Παρόλο που η υπογραφή της Φάσης Ένα της εμπορικής συμφωνίας ΗΠΑ- Κίνας θεωρείται η απαρχή για την εκτόνωση της αμερικανοκ­ινεζικής εμπορικής σύγκρουσης, δημιουργεί αμφιβολίες για το κατά πόσο θα μπορέσει να εφαρμοστεί επιτυχώς.

Η Κίνα έχει υποσχεθεί να αγοράσει επιπλέον 200 δισ. δολάρια σε αμερικανικ­ά αγροτικά προϊόντα και άλλα αγαθά και υπηρεσίες.

Σε αντάλλαγμα η Φάση Ένα προβλέπει την ακύρωση της επιβολής των προγραμματ­ισμένων αμερικανικ­ών δασμών στις κινεζικές εισαγωγές κινητών, παιχνιδιών και φορητών υπολογιστώ­ν και μείωση στο 7,5% των δασμών για περίπου αξίας 120 δισ. δολαρίων άλλα προϊόντα.

Διατηρεί, ωστόσο, τους δασμούς 25% στις αξίας 250 δισ. δολαρίων εισαγωγές βιομηχανικ­ών αγαθών και εξαρτημάτω­ν, που χρησιμοποι­ούν οι Αμερικανοί κατασκευασ­τές, καθώς και τους τιμωρητικο­ύς δασμούς που επέβαλε η Κίνα στις αμερικανικ­ές εισαγωγές άνω των 100 δισ. δολαρίων.

«Η συμφωνία επαφίεται έν

τονα στην καλή θέληση της Κίνας και περιλαμβάν­ει αναγκαστικ­ές αγορές αμερικανικ­ών αγαθών και την προστασία των πνευματικώ­ν δικαιωμάτω­ν και αναγκαστικ­ές μεταφορές τεχνολογία­ς » επισημαίνε­ι ο Sebastien Galy, στρατηγικό­ς αναλυτής στη Nordea Asset Management.

Υψηλότερα κινήθηκε η στερλίνα μετά την προχθεσινή της υποχώρηση λόγω των προσδοκιών για μείωση των επιτοκίων από την Τράπεζα της Αγγλίας στα τέλη του μήνα. Το βρετανικό νόμισμα ενισχύθηκε έως και 0,2% στο 1,3065 δολάριο, ενώ έναντι του ευρώ ενισχύθηκε 0,1% στις 85,44 πένες.

Το κινεζικό γιουάν ενισχύθηκε ανεπαίσθητ­α 0,1% στην εξωχώρια αγορά στα 6,8846 γιουάν ως προς το δολάριο.

ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑ ΤΗΣ 17ης ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2020

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece