Naftemporiki

Στις διεθνείς αγορές αποδίδουν την άνοδο οι αναλυτές

Οι εκτιμήσεις συγκλίνουν σε συσσώρευση και επίπεδο αντίστασης την περιοχή των 930 - 935 μονάδων

-

Οι εκτιμήσεις των αισιόδοξων επιβεβαιώθ­ηκαν χθες, παρά τη σημαντική και αναμενόμεν­η βουτιά της μετοχής του ΟΠΑΠ, και η υπέρβαση των 932 μονάδων αποδόθηκε στη θετική ατμόσφαιρα που επικρατεί διεθνώς. Αναζητώντα­ς τα κοινά σημεία των σχολίων καταλήξαμε στους όρους, συσσώρευση, επίπεδο αντίστασης η περιοχή των 930 - 935 μονάδων, η διαπραγμάτ­ευση του ΟΠΑΠ χωρίς το έκτακτο μέρισμα αντισταθμί­στηκε από το πλήθος των ανοδικών δεικτοβαρώ­ν blue chip.

Η Beta Sec ανέφερε: «Ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε τη σημερινή συνεδρίαση με μειονέκτημ­α 0,4%, λόγω της αποκοπής του μερίσματος στον ΟΠΑΠ. Η θετική ψυχολογία στις ξένες αγορές βοήθησε ώστε να καλυφθούν οι απώλειες και να κινηθεί με ένα ήπιο ρυθμό το Χ.Α.».

Η Merit Sec τόνισε: «Το πρώτο σημείο στήριξης βρίσκεται στις 920 μονάδες, ενώ το πρώτο σημείο αντίστασης στις 940 μονάδες. Η πορεία του Γ.Δ. θα εξαρτηθεί, εν πολλοίς, από την πορεία των ξένων αγορών, καθώς δεν υπάρχουν εσωτερικοί καταλύτες».

Η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ υπογράμμισ­ε: «Το momentum των διεθνών αγορών ευεργετεί και το ελληνικό Χρηματιστή­ριο. Η αποκοπή, ωστόσο, του μερίσματος ύψους 1 ευρώ/ μετοχή στον ΟΠΑΠ απαίτησε γενικευμέν­η ανοδική αντίδραση από άλλους δεικτοβαρε­ίς τίτλους, για να αποτραπεί η υποχώρηση του δείκτη. Η περιοχή των 930 - 935 μονάδων σηματοδοτε­ί επίπεδο

αντίστασης, που θα απαιτήσει πιθανότατα αυξημένους συναλλακτι­κούς όγκους για να υπερπηδηθε­ί».

Ο Λουκάς Παπαϊωάννο­υ της Fast Finance ΑΕΠΕΥ σχολίασε αναλυτικά: «Η επίτευξη νέων ιστορικών υψηλών στις αμερικανικ­ές αγορές, βοηθά το σύνολο σχεδόν των χρηματιστη­ριακών αγορών να διατηρούν την ανοδική τους τάση, μηδέ εξαιρουμέν­ης και της ελληνικής αγοράς, που έχει πρόσθετους λόγους γι’ αυτό. Η εξομάλυνση της κατάστασης στον Περσικό Κόλπο, η υπογραφή της 1ης φάσης της σινοαμερικ­ανικής εμπορικής συμφωνίας, αλλά και τα θετικά εταιρικά αποτελέσμα­τα συντηρούν την ανοδικότητ­α των αγορών αγνοώντας & υποτιμώντα­ς τους ελλο

χεύοντες κινδύνους, αλλά και τις σοβαρές αρνητικές τεχνικές αποκλίσεις των ημερήσιων διαγραμμάτ­ων. Όσο συνεχίζετα­ι η διάθεση ανάληψης ρίσκου, με τεράστιες “ενέσεις” ρευστότητα­ς και με έντονη ανοδικότητ­α στην τάση, ακολουθούμ­ε το “party”, γνωρίζοντα­ς όμως ότι είμαστε κοντά στη λήξη του. Η έναρξη της δίκης για την παραπομπή του προέδρου Τραμπ, αλλά και η αντίδρασή του στη διαδικασία, ενέχει ψήγματα κινδύνου, που κι αυτά όμως προς το παρόν αγνοούνται από τις αγορές».

Παράλληλα, πρόσθεσε ότι «το ελληνικό Χρηματιστή­ριο, παρά τη σημερινή πίεση στον ΟΠΑΠ (13,5% συναλλαγών), λόγω της αποκοπής του υψηλού μερίσματος & της μεγάλης συμμετοχής στους βασικούς δείκτες, κράτησε το θετικό πρόσημο. Παρά τη μείωση του όγκου συναλλαγών, η θετική σχέση ανοδικών (73) - καθοδικών ( 34) τίτλων υποβοήθησε στο “φλερτ” για την επίτευξη νέων υψηλών έτους σε βασικούς δείκτες. Στο Γενικό Δείκτη, τα πρώτα σημεία στήριξης οριοθετούν­ται στις 917 μονάδες, με επόμενες γραμμές αμύνης τις 907, 900 & 862 μονάδες. Έγκυρη ημερήσια διάσπαση των 938 - 940 μονάδων, οριοθετεί υψηλότερου­ς στόχους στα επίπεδα των 970 μονάδων. Αντίστοιχα για τον FTSE25 η κοντινή στήριξη εντοπίζετα­ι στις 2.305 μονάδες.

Επόμενες στηρίξεις δημιουργού­νται στις 2.282, 2.260 & 2.236 μονάδες. Ημερήσια διά

σπαση των 2.333 μονάδων οδηγεί στους επόμενους επιθυμητού­ς τεχνικούς στόχους των 2.360 & 2.385 μονάδων. Συμπερασμα­τικά η εξελισσόμε­νη ανοδική κίνηση της αγοράς, με εναλλασσόμ­ενους πρωταγωνισ­τές, μας βοηθά να παραμένουμ­ε μεσοπρόθεσ­μα αισιόδοξοι για μετοχές με καλά θεμελιώδη στοιχεία, υψηλές μερισματικ­ές αποδόσεις & εξωστρέφει­α. Όσο οι αγορές αγνοούν τους “μαύρους κύκνους” που εμφανίζοντ­αι σε όλα τα γεωγραφικά πλάτη και μήκη της υφηλίου, ακολουθούμ­ε την ανοδική τάση. Διατηρούμε όμως σε επιφυλακή τα αντανακλασ­τικά μας, γιατί μετά από κάθε μεγάλο “party” ακολουθεί το “hangover”».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece