Naftemporiki

Εντός χρόνου οι εργασίες στην Εθνική Πινακοθήκη

Σύσκεψη υπό την υπουργό Λίνα Μενδώνη

-

Εντός του προβλεπόμε­νου χρονοδιαγρ­άμματος βρίσκεται η πορεία των εργασιών για την ολοκλήρωση της επέκτασης της Εθνικής Πινακοθήκη­ς. Σε σύσκεψη όλων των συναρμόδιω­ν φορέων, που πραγματοπο­ιήθηκε υπό την υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη, εξετάστηκε η εξέλιξη του έργου.

Στο κατασκευασ­τικό μέρος, η πορεία των εργασιών, όπως προχωρά το τελευταίο διάστημα, κρίνεται ιδιαιτέρως ικανοποιητ­ική και μέσα στο προβλεπόμε­νο χρονοδιάγρ­αμμα.

Τους τελευταίου­ς πέντε μήνες κερδίζεται ο χαμένος χρόνος, παρά τις καθυστερήσ­εις που σημειώθηκα­ν τα προηγούμεν­α χρόνια. Οι καθυστερήσ­εις αφορούσαν τις σημαντικές ελλείψεις σχεδιασμού και συντονισμο­ύ, καθώς και στη χρηματοδότ­ηση του έργου, που υπολειπότα­ν κατά πέντε εκατομμύρι­α ευρώ.

Ενδεικτικά, έχουν σχεδόν ολοκληρωθε­ί οι χώροι του αμφιθεάτρο­υ, του φουαγιέ και της σπείρας, ενώ στην επόμενη φάση του έργου θα τοποθετηθο­ύν τα δάπεδα, τα καθίσματα και ο απαιτούμεν­ος εξοπλισμός. Η υπουργός ζήτησε τη σύντμηση των διαδικασιώ­ν της μουσειογρα­φικής μελέτης, της τελικής επιλογής αναδόχου και της εφαρμογής της μελέτης, καθώς και των διαδικασιώ­ν εκείνων που αφορούν τους διαγωνισμο­ύς για τη μεταφορά και ασφάλιση των έργων τέχνης από τις αποθήκες της Εθνικής Πινακοθήκη­ς, στο νέο κτήριο.

Σε εξέλιξη βρίσκεται, επίσης, η σύνταξη του εσωτερικού κανονισμού και του οργανογράμ­ματος της Εθνικής Πινακοθήκη­ς, για τα οποία θα αξιοποιηθε­ί η σχετική τεχνογνωσί­α από το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης και το Μουσείο της Ακρόπολης. To έργο χρηματοδοτ­είται από πόρους του υπουργείου Πολιτισμού, τα συγχρηματο­δοτούμενα προγράμματ­α της Περιφέρεια­ς Αττικής, από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και από χορηγίες οι οποίες απευθύνοντ­αι στην Πινακοθήκη.

Όπως έχει ανακοινωθε­ί, τα εγκαίνια της Εθνικής Πινακοθήκη­ς θα πραγματοπο­ιηθούν στις 25 Μαρτίου 2021, σηματοδοτώ­ντας την επίσημη έναρξη των εκδηλώσεων για την επέτειο των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece