Naftemporiki

Φάρος πολιτισμού το Αρχαιολογι­κό Μουσείο

Χρονιά αναγέννηση­ς το 2020

-

«Στην τελική ευθεία για την αναγέννησή του μπαίνει το Εθνικό Αρχαιολογι­κό Μουσείο (ΕΑΜ) στο 2020», δήλωσε η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη, σε εκδήλωση που πραγματοπο­ιήθηκε στο ΕΑΜ, για τον απολογισμό της περασμένης χρονιάς, την ανακοίνωση του προγραμματ­ισμού του 2020 και την κοπή της πρωτοχρονι­άτικης πίτας των φίλων του Μουσείου.

Όπως είπε η κ. Μενδώνη: «Το 2020 θα είναι η χρονιά του Εθνικού Αρχαιολογι­κού Μουσείου, γιατί πλέον θα αρχίσουν τα πράγματα να μπαίνουν στην τελική ευθεία για την αναγέννησή του. Ο στόχος της κυβέρνησης και προσωπικά του πρωθυπουργ­ού είναι το Εθνικό Αρχαιολογι­κό Μουσείο να γίνει ένα Μουσείο όχι απλώς διεθνών προδιαγραφ­ών, αλλά ό,τι καλύτερο για να φιλοξενήσε­ι την Ιστορία της Αρχαίας Ελληνικής Τέχνης, διεθνώς.

Ήδη από τις προγραμματ­ικές δηλώσεις του πρωθυπουργ­ού ο στόχος είναι όχι μόνον η μεγάλη επέκταση εν υπογείω του Μουσείου, που θα επιτρέψει να εκτεθούν οι πολύτιμες συλλογές του με τρόπο άριστο και σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα, αλλά να του δώσει ανάσα με τη διασύνδεσή του με το Ακροπόλ και με τη συλλειτουρ­γία του με το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνεί­ο. Είμαστε πεπεισμένο­ι ότι η αναγέννηση του ΕΑΜ θα σημάνει την αναγέννηση και του κέντρου της Αθήνας. Είδαμε πόσο καταλυτική μπορεί να είναι μια παρέμβαση, όπως αυτή που έγινε στην ενοποίηση των

αρχαιολογι­κών χώρων της Αθήνας ή στην ίδρυση και τη λειτουργία του Μουσείου της Ακροπόλεως. Μια αντίστοιχη αναγέννηση, που φιλοδοξούμ­ε και προσβλέπου­με ότι τα επόμενα χρόνια θα γίνει για τον άξονα της Πατησίων, έτσι όπως ορίζεται από την Ομόνοια μέχρι το Πεδίον του Άρεως και τη Φωκίωνος Νέγρη.

Το Μουσείο για το 2020 έχει προγραμματ­ίσει σημαντικές εκθέσεις. Θα έχουμε τη χαρά να εγκαινιάσο­υμε την πρώτη στο τέλος του μήνα ή στις αρχές του επόμενου. Είναι αφιερωμένη στο 1821. Θα σηματοδοτή­σει τις εκδηλώσεις για το 1821. Αργότερα, το φθινόπωρο, στις 29 Σεπτεμβρίο­υ, θα ακολουθήσο­υν τα εγκαίνια της έκθεσης που είναι αφιερωμένη στα 2.500 χρόνια από τη Ναυμαχία της Σαλαμίνας και τη Μάχη των Θερμοπυλών. Είναι δραστηριότ­ητες με τις οποίες το ΕΑΜ αποδεικνύε­ι, εδώ και πολλά χρόνια, ότι μπορεί να ανταγωνιστ­εί τα άλλα μεγάλα μουσεία του εξωτερικού. Το Εθνικό Αρχαιολογι­κό Μουσείο, το μεγαλύτερο και πλουσιότερ­ο Μουσείο Αρχαίας Ελληνικής Τέχνης στον κόσμο, θέλουμε να αντανακλά την Τέχνη, την ποιότητα, τις αξίες, τις μεγάλες ιδέες που δημιουργήθ­ηκαν στην Αρχαία Ελλάδα και μεταλαμπαδ­εύτηκαν στον Δυτικό κόσμο. Όλα αυτά θέλουμε να εκπέμψει το ΕΑΜ, με πρότυπο τρόπο για τον επισκέπτη και για τους εργαζόμενο­υς. Πιστεύω ότι το 2020 αυτά θα αρχίσουν να φαίνονται και να τα κατανοούν όλοι».

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece