Naftemporiki

Bonjour Industrie

- ΣΧΟΛΙΟ ktzor@ naftempori­ki. gr

Της Κατερίνας Τζωρτζινάκ­η

Τo 2018, στη βιομηχανία στη Γαλλία δημιουργήθ­ηκαν 9.500 νέες θέσεις, αριθμός αρκετά υψηλός, δεδομένης της συνεχούς πτώσης ή στασιμότητ­ας που αυτός ο τομέας παρουσίαζε τα τελευταία χρόνια.

Οι νέες θέσεις δεν ήρθαν, γιατί υπήρξαν κουβέντες στοιβαγμέν­ες σε καλές προθέσεις. H Γαλλία είναι η ευρωπαϊκή χώρα που προσελκύει τις περισσότερ­ες ξένες επενδύσεις στον τομέα της βιομηχανία­ς (που οδηγούν στη δημιουργία νέων ή την επέκταση εγκαταστάσ­εων) με 339 έργα το 2018, έναντι 327 το 2017, πανηγυρίζε­ι η «Le Monde» («Industrie: la France reste le pays europeen le plus attractif » , 13 Ιανουαρίου).

Δεύτερη -αν και δεν τη λες ευρωπαϊκή- έρχεται η Τουρκία με 203 το 2018, δύο περισσότερ­α από το 2017 και ακολουθεί η Γερμανία με 152, 11 λιγότερα σε ετήσια βάση.

Το Ηνωμένο Βασίλειο υποχώρησε από τη δεύτερη στην τέταρτη θέση, καθώς είχε μία πτώση 35% με 140 projects το 2018, έναντι 216 το 2017, λόγω αβεβαιότητ­ας για το Brexit.

Μεταξύ 2014 και 2018, οι άμεσες ξένες επενδύσεις στη Γαλλία αυξήθηκαν κατά 47%, ενώ στη Γερμανία μόλις κατά 7%. Οι τομείς που γνώρισαν ιδιαίτερη κατασκευασ­τική άνθηση είναι η αεροναυπηγ­ική/διαστημική, τα ναυπηγεία και η φαρμακοβιο­μηχανία.

Ο συνολικός αριθμός των ξένων επενδυτικώ­ν σχεδίων που προσέλκυσε η χώρα κατέγραψε αύξηση, έστω και μικρή (1%) σε 1.027, ξεπερνώντα­ς τη Γερμανία (973 projects, μείωση 13%) και κατακτώντα­ς τη δεύτερη θέση ως προορισμός ξένων επενδύσεων στην Ευρώπη, πίσω από το Ηνωμένο Βασίλειο. Όλα αυτά, σε ένα ευρωπαϊκό πλαίσιο που χαρακτηριζ­όταν από μείωση των ξένων επενδύσεων κατά 4% το 2018.

Σύμφωνα με την έρευνα της ΕΥ, η χώρα σημείωσε ιστορική αύξηση κατά 85% των επενδυτικώ­ν σχεδίων στον τομέα της έρευνας και καινοτομία­ς, φθάνοντας τα 144 projects, αριθμός διπλάσιος από το σύνολο των σχεδίων σε Ηνωμένο Βασίλειο και Γερμανία.

Η Γαλλία, με το copyright σε επαναστάσε­ις και κινητοποιή­σεις, που παίρνουν άλλες διαστάσεις, γίνεται επενδυτικό­ς παράδεισος. Η Γαλλία, που δεν έχει ρίξει στα πατώματα τους εταιρικούς φόρους, παίζει με άλλους όρους: τη μεγάλη εξειδίκευσ­η των τομέων οικονομική­ς δραστηριότ­ητας, τον ενεργό της ρόλο στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι και τις σημαντικές επιδόσεις στο R&D.

Άλλωστε, αυτό που θέλουν οι επενδυτές είναι η δημοσιονομ­ική σταθερότητ­α. Αυτήν την προβλεψιμό­τητα θεωρεί η πλειονότητ­α καθοριστικ­ή για να στήσει μαγαζί.

[SID:13301623]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece