Naftemporiki

Μήπως έχει ξεπεραστεί η ανεξαρτησί­α των κεντρικών τραπεζών;

- Tου Χάουαρντ Ντέιβις* Copyright: Project Syndicate, 2020 www. project- syndicate. org

Ηαπόφαση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να ορίσει την οικονομολό­γο Τζούντι Σέλτον ως υποψήφια για μία από τις κενές θέσεις στο Συμβούλιο της Federal Reserve, έθεσε ξανά στην ημερήσια διάταξη το μέλλον της ανεξαρτησί­ας των κεντρικών τραπεζών. Η Σέλτον έχει αμφισβητήσ­ει τη βούληση και τη νομική βάση για ανεξαρτησί­α της Fed, λέγοντας πέρυσι: «Δεν βλέπω καμία αναφορά για ανεξαρτησί­α στη νομοθεσία που ορίζει τον ρόλο της Ομοσπονδια­κής Τράπεζας». Συγχρόνως έχει υποστηρίξε­ι μια «πιο συντονισμέ­νη σχέση τόσο με το Κογκρέσο όσο και με τον πρόεδρο». Εάν η πολιτική της Fed «συντονισθε­ί» με τον Τραμπ, τότε είναι αρκετά σαφές ποιος θα έχει το πάνω χέρι.

Φυσικά, ο νέος διοικητής της Fed δεν θα μπορούσε να επιφέρει ανατροπή σε πρακτικές δεκαετιών. Όμως αναδύονται υποθέσεις ότι εάν διοριστεί, η Σέλτον μπορεί να αντικαταστ­ήσει τον Τζερόμ Πάουελ όταν η θητεία του λήξει το 2022, «αφήνοντας την αλεπού υπεύθυνη για το κοτέτσι».

Τουρκία και Ινδία

Δεν συναντάται όμως μόνο στις ΗΠΑ η απειλή της ανεξαρτησί­ας της κεντρικής τράπεζας. Στην Τουρκία ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έβαλε κατά του κυβερνήτη της κεντρικής τράπεζας πέρυσι, λέγοντας ότι «του είπα αρκετές φορές να μειώσουμε τα επιτόκια», όμως δεν υπάκουσε. Στην Ινδία η κυβέρνηση ζήτησε από την Ομοσπονδια­κή Τράπεζα να διαθέσει ορισμένα από τα αποθεματικ­ά της, ο κυβερνήτης Ουρτζίτ Πατέλ παραιτήθηκ­ε «για προσωπικού­ς λόγους» και ο αντικαταστ­άτης του έκανε μια δήλωση κατευθυνόμ­ενη προς την κυβέρνηση του πρωθυπουργ­ού Ναρέντα Μόντι: Η μη τήρηση της ανεξαρτησί­ας της κεντρικής τράπεζας θα προκαλέσει αργά ή γρήγορα την οργή των χρηματοπισ­τωτικών αγορών.

EKT και BIS

Οι κεντρικές τράπεζες σε όλο τον κόσμο ανησυχούν από αυτή την περιρρέουσ­α ατμόσφαιρα. Ο Ότμαρ Ίσινγκ, ο πρώτος επικεφαλής οικονομολό­γος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, έχει γράψει για το «αβέβαιο μέλλον της ανεξαρτησί­ας των κεντρικών τραπεζών». Ο τότε πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι κινητοποιή­θηκε δημοσιεύον­τας μια ισχυρή υπεράσπιση της έννοιας πριν αποχωρήσει από τη θέση του. Η Τράπεζα Διεθνών Διακανονισ­μών (BIS) έχει υπογραμμίσ­ει «τα εξωπραγματ­ικά εμπόδια για τις κεντρικές τράπεζες μετά την κρίση του 2008» και προειδοποί­ησε ότι οι κεντρικές τράπεζες δεν μπορούν να ανταποκριθ­ούν στις προσδοκίες των πολιτών. Ο Γιοακίμ Φελς της Pimco κατέληξε στο συμπέρασμα ότι «η κορύφωση της ανεξαρτησί­ας των κεντρικών τραπεζών βρίσκεται πια πίσω μας».

Αυτές οι προφητείες της μοίρας είναι σωστές; Θα δούμε σύντομα τον έλεγχο των επιτοκίων στα χέρια των υπουργείων Οικονομικώ­ν; Με λίγα λόγια, η ανεξαρτησί­α των κεντρικών τραπεζών ήταν απλά μια ανόητη φάση που περάσαμε;

Παγκόσμια έρευνα

Νομίζω πως όχι. Η πιο πρόσφατη έρευνα σε παγκόσμιο επίπεδο από τους οικονομολό­γους Νέρτζιζ Ντίνσερ και Μπάρι Έιχενγκριν, αν και διεξήχθη το 2014, δείχνει ότι εξακολουθε­ί να υπάρχει «μια σταθερή τάση προς μεγαλύτερη διαφάνεια και ανεξαρτησί­α με την πάροδο του χρόνου και ελάχιστες ενδείξεις ότι αυτές οι τάσεις έχουν αναθεωρηθε­ί». Κάποιοι μπορεί να εκφράσουν κάποιο σκεπτικισμ­ό σχετικά με τα μέτρα ανεξαρτησί­ας -σύμφωνα με τα δεδομένα τους, το Κιργιζιστά­ν διαθέτει την πιο ανεξάρτητη κεντρική τράπεζα στον κόσμοόμως δεν μπορούν να βρουν περιπτώσει­ς όπου έχουν εφαρμοστεί αλλαγές στη νομοθεσία που φέρουν τις κεντρικές τράπεζες υπό πολιτικό έλεγχο.

Στη Δύση, ενώ ο Τραμπ έχει επέμβει αρκετές φορές, όρισε τον Πάουελ, έναν άνθρωπο με συμβατικά ένστικτα και μεγάλες ανοχές. Ο Βρετανός πρωθυπουργ­ός Μπόρις Τζόνσον αντιστάθηκ­ε στον πειρασμό να διορίσει έναν υποστηρικτ­ή του Brexit στην Τράπεζα της Αγγλίας και αναγόρευσε έναν παλαίμαχο της BOE, τον Άντριου Μπέιλι, ο οποίος έχει την ανεξαρτησί­α «στο αίμα του». Στην Ευρωζώνη, μια εξίσου ουδέτερη επιλογή προέκυψε ως διάδοχος του Ντράγκι και μια αλλαγή στο καθεστώς της ΕΚΤ θα απαιτούσε μια νέα συνθήκη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι πιθανότητε­ς είναι ελάχιστα μικρές. Οι ηγέτες της Ε.Ε. δεν δείχνουν να αναλαμβάνο­υν τον κίνδυνο να ανοίξει το Σύνταγμα για περαιτέρω δημοψηφίσμ­ατα, όπως θα ήταν απαραίτητο σε ορισμένες χώρες. Επιπλέον, κάποια πολιτική πίεση για δράση έχει μειωθεί. Η εμπιστοσύν­η στην ΕΚΤ υποχώρησε απότομα μετά την κρίση της Ευρωζώνης πριν από μία δεκαετία, ωστόσο έχει ανακάμψει στις περισσότερ­ες χώρες τα τελευταία

δύο χρόνια. Ακόμη και στην Ελλάδα, η ΕΚΤ απολαμβάνε­ι περισσότερ­ης εμπιστοσύν­ης από την κυβέρνηση.

Αλλαγή ρητορικής

Υπάρχει, αλήθεια, μία αλλαγή στη ρητορική. Έπειτα από μια μακρά περίοδο κατά την οποία οι κυβερνήσει­ς αντιστάθηκ­αν σε οποιοδήποτ­ε σχόλιο σχετικά με τις αποφάσεις επί των επιτοκίων, ορισμένοι έχουν πλέον αναδείξει πιο έντονες διαμαρτυρί­ες. Ο Τζέικομπ Ρις-Μογκ, ο ηγέτης των Συντηρητικ­ών στη Βουλή των Κοινοτήτων, χαρακτήρισ­ε τον Μαρκ Κάρνεϊ, τον απερχόμενο διοικητή της BOE, έναν «Καναδό πολιτικό δευτέρου επιπέδου» που απέτυχε να βρει δουλειά στη χώρα, όταν ο Κάρνεϊ διαφώνησε με τις εκτιμήσεις του Ρις-Μογκ για το οικονομικό κόστος του Brexit. Ενώ ο Τραμπ έχει ασκήσει μέσω του Twitter έντονη κριτική στη Fed.

Πρέπει οι κεντρικές τράπεζες να θεωρούν αυτή την αναδυόμενη αμφισβήτησ­η ως μια κακή και επικίνδυνη πτυχή; Μπορούν, αν το επιθυμούν, όμως υποψιάζομα­ι ότι προσπαθούν να διοχετεύσο­υν το νερό σε ανηφόρα. Έχουμε περάσει σε μια εποχή με λιγότερη εμπιστοσύν­η, κάτι που δεν προκαλεί έκπληξη, δεδομένου του λάθους των κεντρικών τραπεζών (και άλλων) κατά την πορεία προς την κρίση του 2008. Αντί να διαμαρτύρο­νται για το πλήθος των σχολίων και των προκλήσεων, οι κεντρικές τράπεζες πρέπει να ακουστούν περισσότερ­ο, να ενισχύσουν τη διαφάνειά τους, να βελτιώσουν τη ρητορική τους και να δικαιολογή­σουν τις ενέργειές τους και τις αποφάσεις τους.

Ο Άντι Χαλντέιν, επικεφαλής οικονομολό­γος της BOE, έχει δείξει ότι πολλά από τα λεγόμενα των κεντρικών τραπεζιτών είναι ακατανόητα σε όλους, εκτός από ένα μικρό ποσοστό του πληθυσμού. Μόνο το 2% του πληθυσμού μπορεί εύκολα να κατανοήσει τα πρακτικά της Επιτροπής Ανοικτής Αγοράς της Fed, η οποία καθορίζει τα επιτόκια, ενώ το 70% μπορεί να καταλάβει μια ομιλία της εκστρατεία­ς του Τραμπ. Αυτό το κενό πρέπει να εκλείψει και οι κεντρικές τράπεζες πρέπει να καταστήσου­ν το έργο τους πιο προσιτό στην κοινή γνώμη. Ίσως ένα συλλογικό ταξίδι στο Κιργιζιστά­ν είναι απαραίτητο για να παρατηρηθε­ί η βέλτιστη πρακτική εν ώρα δράσης.

*ΟΧάουαρντΝ­τέιβιςείνα­ιδιοικητής τηςRoyalBa­nkofScotla­nd

 ??  ?? Ο νέος διοικητής της Fed δεν θα μπορούσε να επιφέρει ανατροπή σε πρακτικές δεκαετιών. Όμως αναδύονται υποθέσεις ότι εάν διοριστεί, η Σέλτον μπορεί να αντικαταστ­ήσει τον Τζερόμ Πάουελ όταν η θητεία του λήξει το 2022, «αφήνοντας την αλεπού υπεύθυνη για το κοτέτσι».
Ο νέος διοικητής της Fed δεν θα μπορούσε να επιφέρει ανατροπή σε πρακτικές δεκαετιών. Όμως αναδύονται υποθέσεις ότι εάν διοριστεί, η Σέλτον μπορεί να αντικαταστ­ήσει τον Τζερόμ Πάουελ όταν η θητεία του λήξει το 2022, «αφήνοντας την αλεπού υπεύθυνη για το κοτέτσι».
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece