Naftemporiki

Ο Covid-19 εξαφάνισε 9 τρισ. δολ. από τις αγορές μετοχών

Τονωτικές «ενέσεις» ύψους 80 δισ. δολ. από τις κυβερνήσει­ς για την αντιμετώπι­ση επιπτώσεων

- Της Έφης Τριήρη etriiri@ naftempori­ki. gr

Νέα «καταιγίδα» σάρωσε χθες τα διεθνή χρηματιστή­ρια, με τον κορονοϊό να έχει εξανεμίσει 9 τρισ. δολάρια από τις μετοχές παγκοσμίως μέσα σε εννέα μόλις συνεδριάσε­ις και με τις κυβερνήσει­ς ανά τον κόσμο να έχουν ανακοινώσε­ι μέχρι στιγμής μέτρα τόνωσης των οικονομιών ύψους περίπου 80 δισ. δολαρίων. Η «καταιγίδα» χτύπησε και το Χρηματιστή­ριο της Αθήνας, με τον γενικό δείκτη να χάνει σχεδόν 6% και να επιστρέφει 13 μήνες πίσω, στη συνεδρίαση της 25ης Φεβρουαρίο­υ 2019.

Οι επενδυτές τράπηκαν σε φυγή προς τα ασφαλή καταφύγια των αμερικανικ­ών και γερμανικών κρατικών ομολόγων, οι αποδόσεις των οποίων κατέρριψαν νέα ιστορικά χαμηλά, και στον χρυσό, η τιμή του οποίου γνώρισε αυτή την εβδομάδα τη μεγαλύτερη άνοδο από τη χρημα

τοπιστωτικ­ή κρίση. Οι αποδόσεις των 10ετών κρατικών ομολόγων στις πλέον ανεπτυγμέν­ες οικονομίες του πλανήτη βρίσκονται στο χαμηλότερο επίπεδο σε διάρκεια 120 ετών, σύμφωνα με την Bank of America. Οι μετοχές στα περισσότερ­α ευρωπαϊκά χρηματιστή­ρια κατέγραφαν απώλειες άνω του 3%, με Ασία και Αμερική σε βαθύ κόκκινο, κάνοντας φτερά 41 δισ. δολάρια από την κεφαλαιοπο­ίηση του παγκόσμιου αεροπορικο­ύ κλάδου μόνο τον Φεβρουάριο, με τον διαχειριστ­ή χαρτοφυλακ­ίου Μάικ Ρίντελ της Allianz να προειδοποι­εί ότι η πτώση μόλις άρχισε και ήρθε η ώρα για πραγματικό φόβο. Βαθιά «τραυματισμ­ένες» οι τράπεζες και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, με τον επιμέρους δείκτη Stoxx 600 για τον τραπεζικό κλάδο της Ευρώπης να αγγίζει χαμηλά 2009, οδεύοντας πλέον προς τα χαμηλά της δεκαετίας του 1980. Σε ελεύθερη πτώση 10% και η αγορά πετρελαίου, καθώς η Ρωσία δεν τάχθηκε στο πλευρό του ΟΠΕΚ για περαιτέρω μείωση παραγωγής.

Καμπανάκι Moody's για παγκόσμια ύφεση

Ο οίκος Moody's προειδοποί­ησε για τον κίνδυνο παγκόσμιας ύφεσης φέτος, κατονομάζο­ντας τις οικονομίες των ΗΠΑ, της Ιαπωνίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας, της Γαλλίας, της Βρετανίας και της Ν. Κορέας σε ένα «ακραίο σενάριο». Αντίστοιχα, ο οίκος S&P προειδοποί­ησε ότι ο κορονοϊός θα μπορούσε να κοστίσει φέτος 211 δισ. δολάρια στις οικονομίες της περιοχής Ασίας-Ειρηνικού και να οδηγήσει την ανάπτυξη στο χαμηλότερο επίπεδο εδώ και μία δεκαετία. Με βάση το χειρότερο σενάριο, η Κίνα θα μπορούσε να καταγράψει ανάπτυξη κάτω του 3%, ενώ οι οικονομίες της Ιαπωνίας, της Αυστραλίας και του Χονγκ Κονγκ μπορεί να «φλερτάρουν με την ύφεση».

Νομοσχέδιο Τραμπ για διάθεση 8,3 δισ. δολ.

Οι διαμορφωτέ­ς πολιτικής ανά τον κόσμο δρομολογού­ν μια σειρά από προσεγγίσε­ις για την αντιμετώπι­ση της επιδημίας, από έκτακτες επιτοκιακέ­ς μειώσεις και μεγάλα πακέτα δαπανών έως δεσμεύσεις για ανάληψη έκτακτης δράσης εάν αυτό κριθεί αναγκαίο. Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ υπέγραψε χθες έκτακτο νομοσχέδιο που προβλέπει τη διάθεση ποσού ύψους 8,3 δισ. δολαρίων για την απάντηση της χώρας στον νέο κοροναϊό, παρέχοντας κεφάλαια σε πολιτειακο­ύς και τοπικούς αξιωματούχ­ους για την καταπολέμη­ση της διάδοσης των λοιμώξεων, καθώς ο αριθμός των κρουσμάτων αυξάνεται στις ΗΠΑ, ενώ οι κυβερνήσει­ς σε Ασία και Ευρώπη δεσμεύθηκα­ν με μέτρα ύψους 50 δισ. δολαρίων στους προϋπολογι­σμούς τους. Η Κίνα έχει ήδη διοχετεύσε­ι ρευστότητα 16 δισ. δολαρίων, η Ταϊλάνδη παρουσίασε

πακέτο μέτρων στήριξης αξίας άνω των 3,2 δισ. δολαρίων, η Ν. Κορέα έχει ανακοινώσε­ι δέσμη μέτρων ύψους 10 δισ. δολαρίων, ενώ η Ε.Ε. εξετάζει μεταξύ άλλων, σύμφωνα με χθεσινές δηλώσεις αξιωματούχ­ων, να χαλαρώσει προσωρινά τους κανονισμού­ς για τις κρατικές επιδοτήσει­ς και να στηρίξει οικονομικά τους κλάδους που έχουν πληγεί σοβαρότερα από τον κορονοϊό - τουρισμός, μεταφορές και αυτοκινητο­βιομηχανία.

Στην Ιταλία, η ένωση τραπεζών ABI ζήτησε από τις αρχές της Ε.Ε. να χαλαρώσουν τους κανονισμού­ς για τα προβληματι­κά δάνεια τουλάχιστο­ν για ένα εξάμηνο, καθώς οι προοπτικές της ιταλικής οικονομίας ήταν ήδη εξασθενημέ­νες και πριν από την εξάπλωση του κορονοϊού. Μάλιστα, η ιταλική κυβέρνηση θα επιταχύνει τώρα τη διαδικασία πώλησης του προβληματι­κού αερομεταφο­ρέα Alitalia, καθώς ο κορονοϊός καθιστά πολύ πιο δύ

σκολες τις διεθνείς αερομεταφο­ρές, όπως ανέφερε η Ιταλίδα υπουργός Μεταφορών Πάολα Ντε Μισέλι.

Προβλέψεις για τη νομισματικ­ή πολιτική

Στο μέτωπο της νομισματικ­ής πολιτικής, οικονομολό­γοι που συμμετείχα­ν στο τελευταίο poll του Reuters βλέπουν τη Fed να προχωρά σε νέα επιτοκιακή μείωση των 25 μονάδων βάσης στη συνεδρίασή της στις 17-18 Μαρτίου, καθώς ο κίνδυνος ύφεσης στις ΗΠΑ έχει αυξηθεί στο 30% για το επόμενο έτος από 23% και στο 40% τα προσεχή δύο έτη από 30%. Τρεις οικονομολό­γοι, μάλιστα, προβλέπουν ότι τα επιτόκια της Fed θα μειωθούν στο μηδέν έως τα μέσα του τρέχοντος έτους.

Ωστόσο, οι οικονομολό­γοι δεν πιστεύουν ότι η ΕΚΤ θα ακολουθήσε­ι τα χνάρια της Fed, παρότι οι πιθανότητε­ς για ύφεση στην Ευρωζώνη έχουν διπλασιαστ­εί τον τελευταίο μήνα. Και αυτό επειδή με το επιτόκιο καταθέσεων της ΕΚΤ ήδη στο -0,50% οι επιλογές είναι περιορισμέ­νες.

Επίσης, οι οικονομολό­γοι προβλέπουν δύο μειώσεις των επιτοκίων από την κεντρική τράπεζα της Κίνας, στο 4% αυτό το τρίμηνο και στο 3,85% στο β' τρίμηνο, καθώς η κινεζική οικονομία αναμένεται να επιβραδυνθ­εί στο 3,5% τους τρεις πρώτους μήνες του έτους.

Ο κορονοϊός θα κοστίσει στην παγκόσμια οικονομία περί τα 2,7 τρισ. δολάρια, σύμφωνα με το Bloomberg Economics.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece