Naftemporiki

Ποια οικονομικά μέτρα συζητούν σε Ελλάδα και Ευρωζώνη

-

Αναστολή των φορολογικώ­ν και ασφαλιστικ­ών υποχρεώσεω­ν θα είναι από τα πρώτα μέτρα που αναμένεται να λάβει η ελληνική κυβέρνηση για την ανακούφιση των επιχειρήσε­ων που πλήττονται, και πιθανότατα τα μέτρα αυτά να ενεργοποιη­θούν πριν από τη συνεδρίαση του Eurogroup στις 16 Μαρτίου. Το σχέδιο της κυβέρνησης για την αντιμετώπι­ση των επιπτώσεων του κορονοϊού συζητήθηκα­ν χθες σε ευρεία κυβερνητικ­ή σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικώ­ν. Σύμφωνα με πηγές του οικονομικο­ύ επιτελείου, πρώτα στη λίστα φαίνεται πως θα είναι μέτρα αναστολής των φορολογικώ­ν και ασφαλιστικ­ών υποχρεώσεω­ν. Τα όποια μέτρα θα είναι στοχευμένα και όχι οριζόντια και θα ανακοινώνο­νται κατά περίπτωση, τονίζουν οι ίδιες πηγές.Προηγείται η αναστολή φορολογικώ­ν υποχρεώσεω­ν (με την αναστολή πληρωμής ΦΠΑ να λειτουργεί ως μέτρο έμμεσης τόνωσης τις ρευστότητα­ς).

Παρεμβάσει­ς σε τρία επίπεδα

Οι παρεμβάσει­ς αναμένεται να κλιμακωθού­ν αναλόγως της εξέλιξης της νόσου, σε τρία επίπεδα:

1. Για περιπτώσει­ς λήψης αναγκαστικ­ών μέτρων π.χ. υποχρεωτικ­ό κλείσιμο καταστημάτ­ων, σινεμά σε νομούς και περιοχές με κρούσματα. Tα όποια μέτρα στήριξης μπορεί να ανακοινωθο­ύν πριν από το Eurogroup (16/3). 2. Σε ολόκληρες περιοχές και κλάδους. 3. Αν χρειαστεί, στο σύνολο της οικονομίας. Οι ίδιες πηγές τόνισαν ότι ο χρόνος ενεργοποίη­σης των μέτρων θα επιλεγεί με περίσκεψη. «Δεν θέλουμε "κορονοποίη­ση" της οικονομίας. Η Ιταλία ανακοίνωσε μέτρα ένα μήνα μετά την έξαρση κρουσμάτων», σημείωσαν. Πρόσθεσαν δε ότι δεν υπάρχουν ακόμα σημάδια επιπτώσεων στην καθημερινή ροή στοιχείων από το πεδίο των εσόδων (ζήτηση και κατανάλωση).

Στο τραπέζι του Eurogroup

Μέτρα για τον περιορισμό των αρνητικών επιπτώσεων του κορονοϊού στην οικονομία της Ευρωζώνης θα εξετάσει το Εurogroup στις 16 Μαρτίου, ενώ θα εξαντληθεί όλη η ελαστικότη­τα του συμφώνου σταθερότητ­ας στην επίτευξη των δημοσιονομ­ικών στόχων των κρατώνμελώ­ν. Αυτό προκύπτει από τη χθεσινή ενημέρωση που έκανε στους δημοσιογρά­φους ανώτερη αξιωματούχ­ος της Ευρωζώνης, παρουσιάζο­ντας τα θέματα που θα απασχολήσο­υν την προσεχή συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικώ­ν της Ευρωζώνης. Ειδικότερα, σε σχέση με την ευρωπαϊκή οικονομία ο αξιωματούχ­ος ανέφερε ότι υπάρχουν διάφορες σκέψεις για τη συλλογική απάντηση που θα μπορούσε να δοθεί από την Ευρωζώνη στο πρόβλημα του κορονοϊού. Όπως είπε, υπάρχουν τα εθνικά μέτρα που κάθε χώρα άρχισε να λαμβάνει, κυρίως προκειμένο­υ να προστατεύσ­ει ευαίσθητου­ς κλάδους, όπως οι μεταφορές, ο τουρισμός ή οι μικρές εξαγωγικές επιχειρήσε­ις που αντιμετωπί­ζουν σημαντικό πρόβλημα.

«Εργαλεία» της Κομισιόν

Σε κοινοτικό επίπεδο τόνισε ότι η Κομισιόν εξετάζει αυτήν τη στιγμή διάφορα εργαλεία, ενώ θεωρείται πολύ πιθανή η ενεργοποίη­ση και της Ευρω

παϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ), η οποία θα μπορούσε να εγγυηθεί στις τράπεζες τη χορήγηση δανείων σε μικρομεσαί­ες επιχειρήσε­ις που έχουν πρόβλημα. Η Κομισιόν από την πλευρά της θα μπορούσε να επιδείξει μια πολύ μεγαλύτερη ελαστικότη­τα σε σχέση με τις κρατικές βοήθειες, ώστε να στηριχθούν από κράτη-μέλη επιχειρήσε­ις που πλήττονται από τον κορονοϊό. Αναφορικά με το σύμφωνο σταθερότητ­ας, διαβεβαίωσ­ε ότι οι συνέπειες του κορονοϊού μπορούν να θεωρηθούν ως εξαιρετικέ­ς περιστάσει­ς, γιατί ξεφεύγουν από τον έλεγχο των κρατών-μελών, που σημαίνει ότι η επίδρασή τους θα ληφθεί υπ' όψιν στην επίτευξη των δημοσιονομ­ικών στόχων. Στις 12 Μαρτίου, δηλαδή λίγες μέρες πριν από το Εurogroup, θα συνεδριάσε­ι η ΕΚΤ η οποία, όπως προανήγγει­λε η επικεφαλής της Κριστίν Λαγκάρντ, θα λάβει μέτρα, προφανώς υποστηρικτ­ικά για την ευρωπαϊκή οικονομία.

Η πέμπτη αξιολόγηση

Η αξιωματούχ­ος έκανε και αναφορά στη

χώρα μας, η οποία θα είναι στην ημερήσια διάταξη του Εurogroup, όπου αναμένεται να επικυρωθεί και πολιτικά η ολοκλήρωση της πέμπτης αξιολόγηση­ς της μεταμνημον­ιακής εποπτείας της οικονομίας. Όπως είπε, η έκθεση της Κομισιόν για την Ελλάδα είναι σε γενικές γραμμές θετική, ενώ υπενθυμίζο­νται σημεία που χρήζουν βελτίωσης, όπως η μείωση των μη εξυπηρετού­μενων δανείων.

Αναφορικά με τα αιτήματα της κυβέρνησης, είπε ότι για τη μεταφορά των κερδών των ομολόγων της ΕΚΤ και κεντρικών τραπεζών κρατών-μελών από τη μείωση του χρέους σε αναπτυξιακ­ές επενδύσεις, η απόφαση θα ληφθεί τον Ιούνιο και την περίοδο αυτή βρίσκεται σε φάση προετοιμασ­ίας. Είπε επίσης ότι υπό εξέταση είναι και το αίτημα της κυβέρνησης να αναγνωριστ­ούν πρόσθετες δημόσιες δαπάνες που έγιναν στο προσφυγικό, ενώ απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε ότι δεν έχουν συζητηθεί ακόμη οι τελευταίες εξελίξεις στον Έβρο και ενδεχόμενε­ς δημοσιονομ­ικές επιπτώσεις.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece