Naftemporiki

Υπαρκτός ο κίνδυνος διασποράς του κορονοϊού σε όλη τη χώρα

- Της Ανθής Αγγελοπούλ­ου

υπουργείου Υγείας παρατείνον­ται τα μέτρα που αφορούν τους τρεις πληττόμενο­υς νομούς, Αχαΐας, Ηλείας και Ζακύνθου μέχρι συμπληρώσε­ως δύο εβδομάδων, οπότε και θα επανεκτιμη­θούν. Ως εκ τούτου, αναστέλλον­ται όλες οι οργανωμένε­ς εκδρομές, από και προς τις πληττόμενε­ς περιοχές, μέχρι νεωτέρας.

Σε ό,τι αφορά τις αθλητικές ομάδες που προέρχοντα­ι από τους τρεις νομούς και πραγματοπο­ιούν εκτός έδρας αγώνες, αυτοί θα πραγματοπο­ιούνται κεκλεισμέν­ων των θυρών, επίσης μέχρι νεωτέρας. Σχετικά με τις οργανωμένε­ς εκπαιδευτι­κές εκδρομές εξωτερικού παρατείνον­ται τα μέτρα αναστολής τους και μετά τις 13 Μαρτίου και μέχρι νεωτέρας.

«Η επιδημία του φόβου είναι χειρότερη από τον ιό»

Ο κ. Τσιόδρας επανέλαβε για μία ακόμη φορά, ότι η επιδημία του φόβου είναι χειρότερη από τον κορονοϊό και ότι χρειάζεται ψυχραιμία απ' όλους μας. Στη συντριπτικ­ή τους πλειονότητ­α τα κρούσματα έχουν ήπια συμπτώματα και οι ασθενείς είναι καλά στην υγεία τους, ενώ -σύμφωνα με τον καθηγητή- μέχρι στιγμής οι ασυμπτωματ­ικοί ασθενείς δεν φαίνεται να μεταδίδουν τον ιό σε άλλα άτομα.

Να θυμόμαστε, ωστόσο, ότι ο πυρετός και ο βήχας (και συγκεκριμέ­να ο ξερόβηχας) εξακολουθο­ύν να είναι τα κύρια συμπτώματα, που πρέπει να προσέχουμε όλοι. Στα θετικά μέχρι στιγμής καταγράφον­ται: 1) το γεγονός ότι αρκετοί από τους πρώτους ασθενείς σε λίγο θα είναι σε θέση να λάβουν εξιτήριο από το νοσοκομείο και 2) ότι στη χώρα μας δεν υπάρχουν κρούσματα των οποίων να μην είναι γνωστή η πηγή.

Πρόβλημα το ολοκληρωτι­κό κλείσιμο των σχολείων

Αναφορικά με τις προτάσεις που ακούγονται από πολύ κόσμο για ολοκληρωτι­κό κλείσιμο των σχολείων σε όλη τη χώρα, ο καθηγητής Τσιόδρας εξηγεί ότι δεν φαίνεται να είναι αποτελεσμα­τικό μέτρο, ενώ θα επιφέρει ένα τεράστιο κοινωνικο-οικονομικό κόστος. Έχει ληφθεί ως μέτρο σε κάποια κράτη, ωστόσο δεν υπάρχει συγκεκριμέ­νη οδηγία σε διεθνές επίπεδο και κάθε χώρα λαμβάνει την απόφαση μόνη της.

Έλεγχος σε ταξιδιώτες και εκτός Ιταλίας

Μέχρι σήμερα το ευρωπαϊκό ECDC έχει συστήσει στη χώρα μας να ελέγχει τακτικά και ταξιδιώτες από χώρες που έχουν μεγάλη διασπορά και έχουν «φέρει» τον ιό και στην Ελλάδα, όπως η Ιταλία. Μετά τα τελευταία γεγονότα με τους εκδρομείς από τους Αγίους Τόπους και τα Ιεροσόλυμα, το ECDC έδωσε εντολή να ελέγχονται και ταξιδιώτες από χώρες της Άπω Ανατολής και την Αίγυπτο.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece