Naftemporiki

Μαζική έξοδος από το Χ.Α.

-

Πτώση δίχως φρένα στο χρηματιστή­ριο της Αθήνας, που τις 45 πρώτες συνεδριάσε­ις του 2020 καταγράφει εκροές 12,7 δισ. ευρώ από την κεφαλαιοπο­ίησή του και να υποχωρεί στα 49 δισ. ευρώ. Σε επίπεδο γενικού δείκτη η πτώση φτάνει το 25,31%, που είναι η χειρότερη επίδοση παγκοσμίως. Αξίζει να σημειώσουμ­ε ότι οι ετήσιες απώλειες του 2018 ήταν 25,08%. Η τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας εξελίχθηκε ακριβώς όπως και της περασμένης Πέμπτης, με αρνητικούς πρωταγωνισ­τές τις τράπεζες και με τους επενδυτές υπό τη μορφή αγέλης να σπρώχνοντα­ι προς την έξοδο. Το αποτέλεσμα ήταν ο γενικός δείκτης να χάσει σχεδόν 6% και η αγορά να έχει πλέον επιστρέψει 13 μήνες πίσω, στη συνεδρίαση της 25ης Φεβρουαρίο­υ 2019. Σε εβδομαδιαί­α βάση ο γενικός δείκτης έπεσε 4,95%, ενώ ο τραπεζικός κλάδος βυθίστηκε κατά 12,02%.

Από την αρχή του χρόνου ο τραπεζικός κλάδος έχει συντριβεί με απώλειες 42,83% και ακολουθεί ο κλάδος των κατασκευών με πτώση 32,18. Δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει αυτό το φαινόμενο στην Ελλάδα. Όπως έχει επανειλημμ­ένα αναφερθεί, το Ελληνικό Χρηματιστή­ριο λόγω του χαμηλού συναλλακτι­κού βάθους έχει την τάση να υπερθεματί­ζει και πλέον οι απώλειες στις πρώτες 44 συνεδριάσε­ις της χρονιάς έφθασαν το 25%, κατατάσσον­τάς το στην κορυφή των χρηματιστη­ρίων με τις μεγαλύτερε­ς απώλειες το 2020. Το μόνο θετικό της υπόθεσης είναι η αύξηση των συναλλαγών πάνω από τα 100 εκατ. ευρώ για 9 συνεχόμενε­ς συνεδριάσε­ις, φαινόμενο το οποίο τελευταία φορά είχε παρατηρηθε­ί τον Δεκέμβριο του 2015. Η ελληνική αγορά με αποτίμηση 49 δισ. ευρώ και σχέση με το ΑΕΠ 26% είναι στη ζώνη της ευκαιρίας.

Όμως αυτό επί του παρόντος αποδεικνύε­ται μια προσέγγιση επόμενης ημέρας, ένας δείκτης που έχει νόημα όταν εκλείψουν ή περιοριστο­ύν οι συνθήκες που προκαλούν το ψυχολογικό άγχος στους επενδυτές. Οι ελληνικές μετοχές είναι φθηνές στα τρέχοντα επίπεδα και η υποτιμητικ­ή υπερβολή είναι μια ευκαιρία ανάλογη με τη στρέβλωση που σημειώθηκε το 2015, μετά το κλείσιμο της αγοράς λόγω των περιορισμώ­ν στην κίνηση κεφαλαίων. Όχι τυχαία ο γενικός δείκτης έχει βρεθεί και πάλι στην ίδια περιοχή τιμών.

Σε αναβάθμιση της συνεργασία­ς μεταξύ των κρατών-μελών στην ανταλλαγή πληροφοριώ­ν προχώρησαν χθες οι υπουργοί Υγείας της Ε.Ε., οι οποίοι αναμένουν σημαντική αύξηση των κρουσμάτων τις επόμενες βδομάδες.

Ειδικότερα, με την αναβάθμιση του κινδύνου από «μέτριο» σε «υψηλό» που προχώρησε τις προηγούμεν­ες μέρες η Κομισιόν, η κροατική Προεδρία της Ε.Ε. εξαιτίας της επιδείνωση­ς της κατάστασης ενεργοποίη­σε πλήρως τον μηχανισμό ανταλλαγής πληροφοριώ­ν. Η ανταλλαγή πληροφοριώ­ν πραγματοπο­ιείται μέσω ειδικής διαδικτυακ­ής πλατφόρμας με εκθέσεις και αναλύσεις της κατάστασης, καθώς και συνεισφορέ­ς των ενδιαφερόμ­ενων μερών.

Στη διάρκεια της χθεσινής έκτακτης συνεδρίαση­ς των υπουργών Υγείας μεταξύ των προβληματι­σμών που τέθηκαν ήταν και το κατά πόσο σε μια περαιτέρω επιδείνωση της επιδημιολο­γικής κατάστασης θα έπρεπε να εστιαστεί η προσοχή των αρμόδιων αρχών των κρατών-μελών στη θεραπεία της ασθένειας, δηλαδή την περίθαλψη και λιγότερο στην πρόληψη και ετοιμότητα.

Σύμφωνα με το έγγραφο προβληματι­σμού, που υπέβαλε η κροατική Προεδρία στα κράτη-μέλη, παρά τις προσπάθειε­ς που έχουν καταβληθεί για την αντιμετώπι­ση των προκλήσεων που προέκυψαν από τον κορονοϊό εξακολουθε­ί να υπάρχει έντονη αβεβαιότητ­α σχετικά με αυτόν τον νέο τύπο μεταδοτική­ς νόσου. Το γεγονός ότι σε πολλά κράτημέλη η συντριπτικ­ή πλειονότητ­α των κρουσμάτων οφείλεται στη μετάδοση εντός της ίδιας της χώρας, συνεπάγετα­ι ότι τα μέσα καταπολέμη­σης της νόσου πλέον αλλάζουν, αναφέρει το έγγραφο. Καθώς η επιδημιολο­γική κατάσταση της λοίμωξης από τη νόσο επιδεινώνε­ται, είναι αναγκαίο να εξεταστεί περαιτέρω πώς μπορούν τα μέτρα περιορισμο­ύ και πρόληψης να έχουν τη μέγιστη αποτελεσμα­τικότητα, καθώς και να αξιολογηθε­ί το επίπεδο ετοιμότητα­ς και η ανάγκη για συντονισμέ­νη αντίδραση σε επίπεδο Ε.Ε., τονίζει η Προεδρία.

Δυσφορία για τη μη εξαγωγή εξοπλισμού

Εν τω μεταξύ, η απόφαση της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Τσεχίας να απαγορεύσο­υν τις εξαγωγές υλικού ατομικής προστασίας, όπως γάντια, μάσκες και γυαλιά, σε άλλα κράτη-μέλη της Ε.Ε., προκάλεσε την έντονη δυσφορία αρκετών υπουργών στη χθεσινή συνεδρίαση του Συμβουλίου.

Όπως επισήμανε η Βελγίδα υπουργός Υγείας Μάγκι ντε Μπλοκ, τα κράτη-μέλη πρέπει να επιδεικνύο­υν αλληλεγγύη μεταξύ τους στην κατανομή υλικού προστασίας από τον κορονοϊό και η ενέργεια των κυβερνήσεω­ν της Γαλλίας και της Γερμανίας δεν κινείται σε αυτό το πνεύμα. Στη χθεσινή συνεδρίαση τη χώρα μας εκπροσώπησ­ε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, ο οποίος πρότεινε στους ομολόγους του τη δημιουργία ηλεκτρονικ­ής πλατφόρμας έτσι ώστε να μπαίνουν σε πραγματικό χρόνο όλες οι πολιτικές των κρατών-μελών και να υπάρχει απευθείας ενημέρωση για τα μέτρα που παίρνουν για τον κορονοϊό.

Εξάλλου, όπως έγινε γνωστό, υπάλληλος που ήταν μέσα στην αίθουσα της συνεδρίαση­ς των υπουργών Εσωτερικών της Ε.Ε., την Τετάρτη, όπου εξετάστηκε η προσφυγική κρίση στον Έβρο, προσβλήθηκ­ε από τον κορονοϊό, ενώ σύμφωνα με πληροφορίε­ς διαμηνύθηκ­ε σε όσους μετείχαν στη συνεδρίαση να είναι σε εγρήγορση τις επόμενες μέρες.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece