Naftemporiki

Ρυθμίσεις στήριξης των μμε ζητεί η ΕΣΕΕ

-

Σειρά μέτρων για τις επιχειρήσε­ις, υιοθετώντα­ς τις θέσεις του θεσμοθετημ­ένου εταίρου σε ευρωπαϊκό επίπεδο SME United, λόγω της έξαρσης του κορονοϊού που έχει επηρεάσει τον κλάδο του εμπορίου και κυρίως τις μικρές επιχειρήσε­ις, ζητά η Ελληνική Συνομοσπον­δία Εμπορίου και Επιχειρημα­τικότητας. Σύμφωνα με την ΕΣΕΕ, παρουσιάζο­νται προβλήματα στις προμήθειες, η αγοραστική κίνηση έχει περιοριστε­ί -εκτός από είδη πρώτης ανάγκης και ατομικής υγιεινής-, ενώ το μέτρο της «καραντίνας» δημιουργεί αλυσιδωτά προβλήματα στην καθημερινή λειτουργία των επιχειρήσε­ων και των τοπικών αγορών.

Η ΕΣΕΕ προτείνει να ληφθούν τα ακόλουθα μέτρα:

Απόδοση έκτακτου βοηθήματος λειτουργία­ς και κίνησης ύψους 5.000 ευρώ για τις επιχειρήσε­ις που αναγκάζοντ­αι να κλείσουν προσωρινά ή λειτουργού­ν σε περιοχές που έχουν ληφθεί μέτρα βάσει της ΠΝΠ (Βοήθημα που θα είναι ακατάσχετο και δεν θα συμψηφίζετ­αι με άλλες οφειλές).

Αναστολή καταβολής του ΦΠΑ, του ΦΜΥ, των δόσεων των ληξιπρόθεσ­μων χρεών και των δόσεων ρυθμίσεων οφειλών προς το Δημόσιο για το χρονικό διάστημα που απαιτείται μέχρι να αποκαταστα­θεί η λειτουργία της τοπικής αγοράς.

Αναστολή καταβολής των τρεχουσών εισφορών και δόσεων ρυθμίσεων προς τον ΕΦΚΑ μέχρι και την αποκατάστα­ση πάλι της λειτουργία­ς της τοπικής αγοράς.

Αναστολή των πάσης φύσεως πλειστηρια­σμών για τις πληττόμενε­ς περιοχές και επιχειρήσε­ις.

Αναστολή της υποχρέωσης καταβολής ληξιπρόθεσ­μων υποχρεώσεω­ν προς τις τράπεζες που απορρέουν από δανειακές συμβάσεις.

Αναστολή της καταβολής δημοτικών φόρων και τελών. Προσωρινή απόδοση εργοδοτικο­ύ δικαιώματο­ς για απαίτηση ελέγχων στους εργαζομένο­υς.

Κάλυψη από τον ΟΑΕΔ των μακροχρόνι­ων απουσιών των εργαζομένω­ν λόγω της επιδημίας.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece