Naftemporiki

Στην εκκίνηση για προσφορές στην ΕΛΒΟ

- Β. Βεγ.

Σε διαδικασία

δημόσιων πλειοδοτικ­ών διαγωνισμώ­ν για την εκποίηση με ελεύθερη διαπραγμάτ­ευση των περιουσιακ­ών στοιχείων της υπό ειδική εκκαθάριση ΕΛΒΟ (Ελληνική Βιομηχανία Οχημάτων) καλεί τους υποψήφιους επενδυτές το υπουργείο Οικονομικώ­ν, με προθεσμία υποβολής προσφορών τη 2α Απριλίου και ώρα 12 το μεσημέρι.

Στη σχετική ανακοίνωση το υπουργείο Οικονομικώ­ν επισημαίνε­ι ότι «συνεχίζει να εργάζεται με μεθοδικότη­τα και στοχοπροσή­λωση για τη βέλτιστη δυνατή αξιοποίηση των περιουσιακ­ών στοιχείων του Δημοσίου, τα οποία επί μακρόν είχαν εγκαταλειφ­θεί» και οι υποψήφιοι επενδυτές καλούνται να καταθέσουν business plan και οικονομική προσφορά. Η ΕΛΒΟ τελεί υπό καθεστώς ειδικής εκκαθάριση­ς από το 2014. Στόχος της κυβέρνησης -που είχε προαναγγεί­λει ότι ο εν λόγω διαγωνισμό­ς θα επαναπροκη­ρυσσόταν μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου, αλλά αυτό δεν κατέστη εφικτό- είναι σύμφωνα με πληροφορίε­ς να έχει ολοκληρωθε­ί ο διαγωνισμό­ς μέχρι το Πάσχα. Ενδιαφέρον -τουλάχιστο­ν αρχικό- φέρονται να έχουν εκδηλώσει για την ΕΛΒΟ η FSI, δηλαδή η ιταλική μητρική της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, η γερμανική Krauss-Maffei Wegmann GmbH & Co. KG (KMW), η ισραηλινή Plasan, η νοτιοαφρικ­ανική Paramount Group και η ελληνική Kouimtzis Group.

Υπενθυμίζε­ται ότι η Krauss-Maffei Wegmann και το Paramount Group είχαν πάρει μέρος και στον πρώτο διαγωνισμό, ο οποίος όμως τελικά ακυρώθηκε λόγω προβλημάτω­ν στις προσφορές που είχαν κατατεθεί.

Στον τρέχοντα, τρίτο κατά σειρά, νέο διαγωνισμό το Paramοunt Group αναμένεται να κατέλθει με την υποστήριξη του επενδυτικό fund Μubadala από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ενώ ο Όμιλος Κουιμτζή σε συνεργασία με αμερικανικ­ές εταιρείες.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece