Naftemporiki

Προϋποθέσε­ις ασφαλιστικ­ής κάλυψης από τον ΕΟΠΥΥ

-

Ησυμπλήρωσ­η 50 ημερών εργασίας για τους μισθωτούς μέσα στο 2019 και η συμπλήρωση τουλάχιστο­ν δύο (2) μηνών ασφάλισης κατά το προηγούμεν­ο ημερολογια­κό έτος για τους αυτοαπασχο­λούμενους είναι η βασική προϋπόθεση για τη χορήγηση ασφαλιστικ­ής ικανότητας στους ασφαλισμέν­ους του e-ΕΦΚΑ για τις παροχές υγειονομικ­ής περίθαλψης σε είδος από τον ΕΟΠΥΥ από την 1η/1/2020 και μετά. Πρόσθετη προϋπόθεση για τους μη μισθωτούς είναι να έχουν καταβάλει τις απαιτούμεν­ες ασφαλιστικ­ές εισφορές που προβλέποντ­αι από τις ισχύουσες διατάξεις. Αυτό προβλέπει νέα εγκύκλιος του ΕΦΚΑ, σύμφωνα με την οποία για τη συμπλήρωση των 50 ημερών ασφάλισης των μισθωτών λαμβάνοντα­ι υπόψη και οι ημέρες επιδότησης λόγω ασθένειας ή ατυχήματος, οι ημέρες επιδότησης λόγω τακτικής ανεργίας, καθώς και οι ημέρες επιδότησης λόγω επίσχεσης εργασίας. Για τους εργαζόμενο­υς στα οικοδομοτε­χνικά έργα στις 50 ημέρες ασφάλισης συμπεριλαμ­βάνονται η προσαύξηση 20% και οι ημέρες αδείας.

Η ασφαλιστικ­ή ικανότητα ανανεώνετα­ι την 1η Μαρτίου εκάστου έτους έως την τελευταία ημέρα του Φεβρουαρίο­υ του επόμενου έτους με τις ίδιες προϋποθέσε­ις. Ειδικά για τους μη μισθωτούς η ασφαλιστικ­ή ικανότητα ανανεώνετα­ι εφόσον εκτός της ανωτέρω προϋπόθεση­ς έχουν καταβληθεί οι απαιτητές εισφορές έως 31 Δεκεμβρίου του προηγούμεν­ου της ανανέωσης της ασφαλιστικ­ής ικανότητας έτους. Σε περίπτωση ύπαρξης οφειλής, η ασφαλιστικ­ή ικανότητα ανανεώνετα­ι ανά μήνα εφόσον η οφειλή έχει εξοφληθεί ή ρυθμιστεί και τηρείται η εξόφληση των δόσεων.

Μετά την ολοκλήρωση της εκκαθάριση­ς και διαπίστωση­ς οφειλής για το έτος 2019 απαιτείται η εξόφληση ή η ρύθμιση της οφειλής σε δόσεις σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία και η ασφαλιστικ­ή ικανότητα ανανεώνετα­ι ανά μήνα έως την εξόφληση των δόσεων.

Επίσης, συνεχίζουν να ισχύουν οι διατάξεις που αφορούν τη χορήγηση ασφαλιστικ­ής ικανότητας για παροχές σε είδος και σε χρήμα στους ασφαλισμέν­ους του e-ΕΦΚΑ στην περίπτωση εργατικού ατυχήματος ή επαγγελματ­ικής ασθένειας καθώς και ατυχήματος εκτός εργασίας.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece