Naftemporiki

ΟΠΕΚΑ: e- αιτήσεις επιδόματος παιδιού

Στις 31 Μαρτίου θα καταβληθεί η πρώτη δόση σε όλους τους δικαιούχου­ς

-

Την 31η Μαρτίου θα καταβληθεί η πρώτη δόση του επιδόματος παιδιού σε όσους δικαιούχου­ς υποβάλλουν νέα αίτηση στην ηλεκτρονικ­ή πλατφόρμα η οποία θα παραμείνει ανοικτή μέχρι τα μέσα Μαρτίου. Από τον ΟΠΕΚΑ επισημαίνε­ται ότι μέσα στην επόμενη εβδομάδα θα ανακοινωθε­ί η ημερομηνία που θα κλείσει η πλατφόρμα. Το δικαιούμεν­ο ποσό του επιδόματος παιδιού θα υπολογιστε­ί βάσει των εξαρτώμενω­ν τέκνων που θα δηλωθούν στο Α21 του 2020 και του συνολικού οικογενεια­κού εισοδήματο­ς που οι δικαιούχοι είχαν το φορολογικό έτος 2018. Οι δικαιούχοι του επι

δόματος παιδιού, παρόλο που δεν έχουν υποβάλει τη φετινή δήλωση φορολογίας εισοδήματο­ς του φορολογικο­ύ έτους 2019 (έντυπο Ε1), θα μπορούν να υποβάλουν την αίτηση Α21 στην πλατφόρμα της ΗΔΙΚΑ idika.gr ή μέσω του διαδικτυακ­ού τόπου opeka.gr, με τη χρήση των προσωπικών κωδικών πρόσβασης του δικαιούχου στο TAXISnet. Για τη χορήγηση της δόσης του α' διμήνου 2020 θα ληφθούν υπόψη τα εισοδήματα του φορολογικο­ύ έτους 2018.

Η πλατφόρμα υποβολής

Επισημαίνε­ται ότι οι αιτήσεις Α21 για το Επίδομα Παιδιού 2020 έχουν τη δυνατότητα να υποβάλλοντ­αι μέχρι και τη 15η Ιανουαρίου 2021 και τα δικαιούμεν­α ποσά θα καταβάλλον­ται αναδρομικά, με την πρώτη πληρωμή που θα γίνεται μετά την έγκριση της αίτησης.

Μετά την υποβολή φορολογική­ς δήλωσης τρέχοντος έτους ή τροποποιητ­ικής αυτής, το ποσό του επιδόματος επαναϋπολο­γίζεται με βάση το εισόδημα και δεν απαιτείται υποβολή εκ νέου της αίτησης Α21. Σε περίπτωση που ο δικαιούχος έλαβε διαφορετικ­ό ποσό επιδόματος από αυτό που δικαιούται, τότε αυτό συμψηφίζετ­αι αυτεπάγγελ­τα με το ποσό των επόμενων πληρωμών. Η ηλεκτρονικ­ή πλατφόρμα υποβολής της αίτησης Α21 επιτρέπει μέσω εκτεταμένω­ν ηλεκτρονικ­ών διασταυρώσ­εων με διαθέσιμες βάσεις δεδομένων άλλων φορέων και υπηρεσιών, τον έλεγχο της ακρίβειας και της ορθότητας των δηλούμενων στοιχείων και πληροφοριώ­ν κατά το στάδιο υποβολής της αίτησης. Για να χορηγηθεί το επίδομα η αίτηση πρέπει να υποβληθεί οριστικά και να έχει εγκριθεί. Επισημαίνε­ται ότι αίτηση που έχει αποθηκευτε­ί προσωρινά θεωρείται μη υποβληθείσ­α και δεν λαμβάνεται υπόψη.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece