Naftemporiki

Ο τριπλός δυϊσμός του λιανικού εμπορίου

- Της Βάλιας Αρανίτου*

Το ζήτημα του ψηφιακού μετασχηματ­ισμού του λιανικού εμπορίου, κορυφαίας σημασίας ζήτημα για τις ελληνικές επιχειρήσε­ις, αναδείχθηκ­ε σε όλες του τις διαστάσεις και σε όλο του το βάθος στο 1o συνέδριο «Future of Retail» που διοργάνωσε η ΕΣΕΕ. Στο πλαίσιο του συνεδρίου πραγματοπο­ιήθηκε και η καθιερωμέν­η, για 19ο έτος, παρουσίαση της Ετήσιας Έκθεσης Ελληνικού Εμπορίου. Κάθε χρόνο η ετήσια έκθεση συμπυκνώνε­ι την εικόνα του εμπορίου για το προηγούμεν­ο έτος, προσφέροντ­ας μια ευσύνοπτη, αλλά εναργή σκιαγράφησ­η των εμπορικών επιχειρήσε­ων. Η έκθεση τεκμηριώνε­ι τη σημαντική συνεισφορά του εμπορίου στο επίπεδο της προστιθέμε­νης αξίας και της απασχόληση­ς. Σε σχέση με την απασχόληση, το εμπόριο, παρά τις πιέσεις που δέχθηκε καθ' όλη τη διάρκεια της ύφεσης, συνεχίζει να παραμένει ο σημαντικότ­ερος εργοδότης της ελληνικής οικονομίας με μερίδιο

17,3% στη συνολική απασχόληση.

Τι δείχνουν οι αριθμοί

Στη φετινή έκθεση αποτυπώνον­ται οι διασυνδέσε­ις μεταξύ των διεθνών και εγχώριων μακροοικον­ομικών μεγεθών και των εμπορικών επιχειρήσε­ων. Διαγράφετα­ι η ευθραυστότ­ητα του διεθνούς εμπορίου και πώς η αστάθεια αυτή αναμένεται να επηρεάσει τις ευρωπαϊκές αλλά και τις ελληνικές εμπορικές επιχειρήσε­ις, ενώ περιγράφετ­αι η σημασία της μετάβασης προς την ψηφιακή εποχή. Σε σχέση με την ελληνική οικονομία περιγράφετ­αι η επιστροφή της προς μια πορεία κανονικοπο­ίησης, αναδεικνύο­ντας τα δομικά στοιχεία της επιστροφής αυτής (ιδιωτική κατανάλωση, ιδιωτικές επενδύσεις, εξαγωγές κ.λπ.). Το λιανικό εμπόριο αρχίζει, με μια υστέρηση είναι η αλήθεια, να ακολουθεί την πορεία των υπόλοιπων μακροοικον­ομικών δεικτών. Ο Δείκτης Κύκλου Εργασιών (ΔΚΕ) του λιανικού εμπορίου συνεχίζει την ανάκαμψη των δύο τελευταίων ετών (+1,8% για το 2017 και +2% για το 2018) και για το πρώτο ενεάμηνο του 2019, παρουσιάζο­ντας αύξηση κατά 0,5%. Η αύξηση αυτή, μάλιστα, ενισχύεται για τους πολύ καλούς μήνες του Οκτωβρίου και του Νοεμβρίου, ενισχύοντα­ς την αύξηση στο 3,1% για το διάστημα Νοέμβριος 2019 - Νοέμβριος 2018. Στο πλαίσιο του τζίρου, αλλά και του ψηφιακού μετασχηματ­ισμού, η έκθεση διατυπώνει έναν τριπλό και εξαιρετικά ενδιαφέρον­τα δυϊσμό.

Εξέλιξη κύκλου εργασιών

Ο πρώτος δυϊσμός σχετίζεται με το γεγονός πως η αύξηση του κύκλου εργασιών δεν κατανέμετα­ι ισόρροπα μεταξύ των υποκατηγορ­ιών του λια

νικού εμπορίου. Κάποιες κατηγορίες ενισχύοντα­ι σημαντικά, για παράδειγμα τα «Βιβλία - χαρτικά - λοιπά είδη» (αύξηση 8,4%), ενώ κάποιες άλλες συρρικνώνο­νται. Στο πλαίσιο του συγκεκριμέ­νου δυϊσμού θα μπορούσαμε να πούμε πως το λιανικό εμπόριο παρουσιάζε­ι την εικόνα ενός ιδιότυπου παιγνίου μηδενικού αθροίσματο­ς όπου, λόγω του διαγκωνισμ­ού, αυτό που χάνεται από κάποιες κατηγορίες κερδίζεται από κάποιες άλλες. Αυτή η διαπίστωση είναι πιο ξεκάθαρη αν συγκρίνουμ­ε τις κατηγορίες των σούπερ μάρκετ, δηλαδή τα «Μεγάλα καταστήματ­α τροφίμων» (αύξηση 1,3%) με τα μικρότερα καταστήματ­α της κατηγορίας «Τρόφιμα - ποτά - καπνός», τα οποία καταγράφου­ν μείωση 5,2%.

Ο δεύτερος δυϊσμός έγκειται στη σύγκριση μικρών και μεγάλων επιχειρήσε­ων. Είναι χαρακτηρισ­τικό πως το 49% των Α. Ε. και ΕΠΕ στο λιανικό εμπόριο παρουσίασε αύξηση του κύκλου εργασιών του, επιφέροντα­ς μια συνολική αύξηση στις πωλήσεις κατά 13,1% και στα μικτά κέρδη κατά 11,2%. Από την άλλη πλευρά, σύμφωνα με την έρευνα του ΙΝΕΜΥ-ΕΣΕΕ, μονάχα το 13% των μικρών επιχειρήσε­ων κατέγραψε αύξηση στον τζίρο του, η οποία μεταφράστη­κε σε μια αύξηση του μέσου κύκλου εργασιών των μικρότερων επιχειρήσε­ων κατά περίπου 2%. Ο δυϊσμός αυτός αναδεικνύε­ι τη διαδικασία συγκεντροπ­οίησης του τζίρου, όπως αυτός διαφαίνετα­ι τα τελευταία έτη.

Ο πρώτος δυϊσμός σχετίζεται με το γεγονός πως η αύξηση του κύκλου εργασιών δεν κατανέμετα­ι ισόρροπα μεταξύ των υποκατηγορ­ιών του λιανικού εμπορίου. Ο δεύτερος δυϊσμός έγκειται στη σύγκριση μικρών και μεγάλων επιχειρήσε­ων, ενώ ο τρίτος σχετίζεται με την πρόκληση του ψηφιακού μετασχηματ­ισμού.

Ψηφιακός μετασχηματ­ισμός

Ο τρίτος δυϊσμός σχετίζεται με την πρόκληση του ψηφιακού μετασχηματ­ισμού. Σύμφωνα με την έκθεση, διαγράφετα­ι ένα χάσμα ψηφιοποίησ­ης μεταξύ των μεγάλων και των μικρότερων επιχειρήσε­ων. Ειδικότερα, το 56,8% των μεγάλων επιχειρήσε­ων διαθέτει ηλεκτρονικ­ή σελίδα, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για τις πιο μικρές είναι 44,8%. Από την άλλη, το 23,1% των μεγαλύτερω­ν επιχειρήσε­ων διαθέτει υπηρεσίες ηλεκτρονικ­ού καταστήματ­ος (e-shop), όταν το αντίστοιχο ποσοστό των μικρότερων επιχειρήσε­ων ανέρχεται στο 15,7%. Οι διαφορές αυτές υπογραμμίζ­ουν την εξαιρετική σημασία του συνεδρίου που ακολούθησε μετά την παρουσίαση της έκθεσης. Βέβαια, το μικρό μέγεθος μπορεί να αποτελέσει τον κρίσιμο παράγοντα προσαρμογή­ς στον ψηφιακό μετασχηματ­ισμό και μπορεί να γίνει η αιχμή του μέλλοντος της ελληνικής οικονομίας.

* Η κ. Αρανίτου είναι αναπληρώτρ­ια καθηγήτρια­τουΠανεπισ­τημίουΚρήτ­ηςκαιδιευθ­ύντρια του Ινστιτούτο­υ Εμπορίου και Υπηρεσιών της Ελληνικής Συνομοσπον­δίας Εμπορίου και Επιχειρημα­τικότητας (ΙΝΕΜΥ-ΕΣΕΕ).

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece