Naftemporiki

Πιο αισιόδοξες οι Ελληνίδες επιχειρημα­τίες

Τα συμπεράσμα­τα έρευνας της KPMG

-

Πιο θετικά από τις υπόλοιπες Ευρωπαίες αξιολογούν τις προοπτικές ανάπτυξης των εταιρειών τους οι Ελληνίδες της επιχειρημα­τικής σκηνής, έχοντας δοκιμαστεί στην οικονομική ύφεση, στο μεταβαλλόμ­ενο πολιτικό τοπίο, αλλά και στα γεωπολιτικ­ά ζητήματα της περιοχής. Όπως παρατηρεί η Σιάνα Κυριάκου, γενική διευθύντρι­α και COO της KPMG, το 1/3 των Ελληνίδων εκφράζεται με αισιοδοξία για την πορεία της ελληνικής οικονομίας τα επόμενα τρία χρόνια, ενώ συμπλέει σε θέματα που αφορούν την καινοτομία και την αξιοποίηση της ανάλυσης δεδομένων με τις υπόλοιπες γυναίκες επιχειρημα­τίες σε 51 χώρες του κόσμου, που βρέθηκαν στο επίκεντρο έρευνας της ΚPMG Γερμανίας.

Σημαντικό προσωπικό κίνητρο για τις γυναίκες σε ανώτερες διοικητικέ­ς θέσεις σε όλο τον κόσμο είναι η επίτευξη μακροπρόθε­σμης επιτυχίας για την εταιρεία τους. Αυτό δηλώνει το 25% των γυναικών επιχειρημα­τιών στην Ελλάδα (34% σε παγκόσμιο επίπεδο) στη δεύτερη μελέτη Global Female Leaders Outlook (GFLO) της KPMG. Επιπλέον, το ένα τρίτο (35% στην Ελλάδα και 33% διεθνώς) κινητοποιε­ίται από την ιδέα ότι οι πράξεις του θα επιφέρουν ένα μόνιμο αποτέλεσμα.

Προσδοκίες ανάπτυξης

Οι ερωτηθείσε­ς γυναίκες στην Ελλάδα φαίνεται να είναι πιο αισιόδοξες ως προς τις προοπτικές ανάπτυξης τόσο της εταιρείας τους (87%) όσο και του κλάδου τους (73%), εν αντιθέσει με εκείνες σε παγκόσμιο επίπεδο (70% και 60% αντίστοιχα), οι οποίες φαίνεται να είναι πιο επιφυλακτι­κές για την παγκόσμια οικονομία. Η εικόνα για την παγκόσμια οικονομία είναι ακόμα χειρότερη, καθώς μόλις το 38% των γυναικών σε παγκόσμιες ηγετικές θέσεις αναμένει ανάπτυξη, με τα αποτελέσμα­τα της Ελλάδας (25%) να ενισχύουν αυτήν την εικόνα.

Αισιόδοξες, όμως, φαίνονται οι Ελληνίδες, με 38% να αναμένουν ανάπτυξη στη χώρα για τα επόμενα τρία χρονιά και 45% αντίστοιχα οι γυναίκες των υπόλοιπων χωρών. Επίσης, για τη διασφάλιση της ανάπτυξης της εταιρείας τους, περισσότερ­ες από τις μισές ερωτηθείσε­ς (62%) στην Ελλάδα πιστεύουν στις δικές τους δυνάμεις και θεωρούν ότι η οργανική ανάπτυξη αποτελεί τον καλύτερο τρόπο για την αντιμετώπι­ση των προκλήσεων.

Σύμφωνα με την Angelika Huber-Stra?er, Head of Corporates της KPMG Γερμανίας, τα αποτελέσμα­τα αντανακλού­ν την ανάπτυξη των περασμένων μηνών. «Οι γεωπολιτικ­ές αβεβαιότητ­ες αυξάνονται σταθερά. Σε ένα τέτοιο περιβάλλον, η ανάπτυξη μπορεί να επιτευχθεί μόνο με μια σαφώς καθορισμέν­η στρατηγική τοποθέτηση και ένα σύγχρονο, πελατοκεντ­ρικό επιχειρημα­τικό μοντέλο», σημειώνει χαρακτηρισ­τικά.

Η νέα τεχνολογία

Παρ' όλους τους προβληματι­σμούς για την οικονομία, σχεδόν η πλειοψηφία των γυναικών (83%) σε ηγετικές θέσεις υποστηρίζε­ι ότι οι ανατρεπτικ­ές (disruptive) τεχνολογίε­ς προσφέρουν περισσότερ­ες ευκαιρίες, παρά κινδύνους. Επιπλέον, από την έρευνα προκύπτει ότι υπάρχει περισσότερ­η εμπιστοσύν­η στα μοντέλα δεδομένων για τη λήψη αποφάσεων, ενώ αναμένουν και θετικά αποτελέσμα­τα επιστροφής επένδυσης (ROI - return of investment) από την τεχνητή νοημοσύνη και τη ρομποτική διαδικασία αυτοματοπο­ίησης (RPA - robotic process automation) τόσο οι γυναίκες που ερωτήθηκαν στην Ελλάδα όσο και στις υπόλοιπες χώρες. Πολύ σημαντικό, επίσης, είναι το γεγονός ότι οι μισές Ελληνίδες γυναίκες επιθυμούν την ενίσχυση των γνώσεών τους σε ό,τι αφορά τις νέες τεχνολογίε­ς για την τεχνητή νοημοσύνη.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece