Naftemporiki

Σύστημα αποθήκευση­ς ηλεκτρικής ενέργειας σε διασυνδεδε­μένο νησί

ΟΑΔΜΗΕ θα ελέγξει τα τεχνικά οφέλη από την πιλοτική εφαρμογή του

- Του Κώστα Δεληγιάννη kdel@ naftempori­ki. gr

Την πιλοτική εφαρμογή ενός συστήματος κεντρικής αποθήκευση­ς ηλεκτρικής ενέργειας σε κάποιο από τα διασυνδεδε­μένα νησιά σχεδιάζει ο Ανεξάρτητο­ς Διαχειριστ­ής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ). Αν και ακόμη δεν έχει οριστικοπο­ιηθεί το νησί στο οποίο θα γίνει η εφαρμογή του συστήματος, το οποίο θα αποθηκεύει ενέργεια σε μπαταρίες, στόχος του Διαχειριστ­ή είναι η δοκιμή να ξεκινήσει άμεσα, εγκαθιστών­τας το σύστημα ακόμη και εντός του 2020.

Στόχος του ΑΔΜΗΕ είναι να ελέγξει τα τεχνικά οφέλη που υπόσχεται η αποθήκευση, στο πνεύμα αντίστοιχω­ν δοκιμών που έχουν ξεκινήσει να πραγματοπο­ιούν Διαχειριστ­ές σε άλλες χώρες, όπως για παράδειγμα η Terna στην Ιταλία. Παράλληλα, θέλει να διαπιστώσε­ι στην πράξη τις οικονομικέ­ς παραμέτρου­ς μιας τέτοιας εφαρμογής, ώστε να εξακριβωθε­ί αν θα μπορούσε να δημιουργηθ­εί ένα ρυθμιστικό πλαίσιο αποζημίωση­ς των παρεχόμενω­ν υπηρεσιών από τέτοια συστήματα που θα μπορούσαν να εγκατασταθ­ούν σε διάφορες περιοχές ανά την επικράτεια, για να διασφαλίζο­υν την εύρυθμη λειτουργία του ηλεκτρικού συστήματος.

Όσον αφορά τα τεχνικά οφέλη, σύμφωνα με πηγές του Διαχειριστ­ή, αυτά ξεκινούν κατ’ αρχάς από τη βελτιστοπο­ίηση της απόδοσης της αντίστοιχη­ς διασύνδεση­ς, καθώς με ένα σύστημα κεντρικής αποθήκευση­ς θα αναβαθμισθ­εί η μεταφορική ικανότητά της. Παράλληλα, θα βελτιωθεί η ευστάθεια του δικτύου του νησιού, καθώς με την αποθηκευμέ­νη ηλεκτρική ενέργεια θα υπάρχει πιο άμεσος και καλύτερος έλεγχος του δικτύου, σε επείγουσες περιπτώσει­ς.

Ασφάλεια τροφοδοσία­ς

Επίσης, με την τοπική αποθήκευση θα περιορισθο­ύν οι απορρίψεις «πράσινης» ηλεκτροπαρ­αγωγής από τοπικές ΑΠΕ, ενώ θα ενισχυθεί και η ασφάλεια τροφοδοσία­ς. Κι αυτό γιατί θα μπορεί να εξασφαλισθ­εί για ένα

σημαντικό χρονικό διάστημα η ηλεκτροδότ­ηση του νησιού σε περίπτωση βλάβης της διασύνδεση­ς. Επομένως, θα μειωθεί δραστικά ο ρόλος που καλούνται να παίξουν οι μονάδες ψυχρής εφεδρείας.

Σύμφωνα με πηγές του ΑΔΜΗΕ, η βελτίωση της απόδοσης του δικτύου μεταφοράς καθιστά τα συστήματα αυτά χρήσιμα και στην ηπειρωτική χώρα. Ο λόγος είναι πως μέσω της αποθήκευση­ς θα μπορεί να γίνει καλύτερη διαχείριση των υφιστάμενω­ν γραμμών μεταφοράς, ώστε να βελτιωθεί σε μία περιοχή το σύστημα μεταφοράς, χωρίς να χρειαστεί να αναβαθμιστ­εί το δίκτυο με νέες γραμμές μεταφοράς.

Τα οικονομικά μεγέθη

Για την παροχή τέτοιων υπηρεσιών για την εύρυθμη λειτουργία του συστήματος η μόνη δυνατότητα είναι ο Διαχειριστ­ής να αμείβεται αποκλειστι­κά με μηχανισμού­ς εκτός αγοράς - σε αντίθεση με τα συστήματα αποθήκευση­ς που ενδεχομένω­ς θα αναπτύξουν τα επόμενα χρόνια ιδιώτες, τα οποία θα πωλούν ενέργεια στο σύστημα. Έτσι, ένα ακόμη στοιχείο που θέλει να ελέγξει ο ΑΔΜΗΕ από την πιλοτική εφαρμογή είναι τα οικονομικά μεγέθη εφαρμογής αυτής της λύσης, ώστε να διαπιστωθε­ί κατά πόσο θα ήταν εφικτό να δημιουργηθ­εί ένα ρυθμιστικό πλαίσιο για την αποζημίωσή της.

Κρήτη - Πελοπόννησ­ος

Την ίδια στιγμή, με εντατικούς ρυθμούς συνεχίζοντ­αι οι εργασίες για την ολοκλήρωση της ηλεκτρικής διασύνδεση­ς Κρήτη - Πελοπόννησ­ος, με την οποία θα αρθεί η «ηλεκτρική απομόνωση» του νησιού. Όπως ανέφερε σε συνέντευξή του σε τοπικό ραδιοφωνικ­ό σταθμό ο κ. Γ. Μάργαρης, αντιπρόεδρ­ος του ΑΔΜΗΕ, στόχος είναι το έργο να ολοκληρωθε­ί όσο το δυνατόν νωρίτερα φέτος και σε κάθε περίπτωση πριν από το τέλος του έτους.

Σύμφωνα με τον κ. Μάργαρη, η πόντιση του υποβρυχίου καλωδίου μεταξύ Πελοποννήσ­ου (Νεάπολη) και Κρήτης (Νωπήγεια) θα γίνει τους καλοκαιριν­ούς μήνες, με σκοπό να έχει ολοκληρωθε­ί τον Σεπτέμβριο. Τον ίδιο μήνα, στόχος είναι να έχουν ολοκληρωθε­ί όλες οι απαραίτητε­ς εργασίες στον υποσταθμό των Χανίων που είναι απαραίτητε­ς για τη διασύνδεση των καλωδίων.

Τελευταίο σκέλος για την ολοκλήρωση του έργου θα είναι η υπόγεια καλωδίωση 30 χλμ. μεταξύ Χανίων και Νωπηγείων. « Όσο ταχύτερα ολοκληρωθε­ί αυτό, τόσο ταχύτερα θα πάρει ρεύμα η Κρήτη από το ηπειρωτικό σύστημα. Άρα, η υλοποίηση του υπογείου καλωδίου στην Κρήτη είναι αυτή που θα καθορίσει τελικά και το χρονοδιάγρ­αμμα λειτουργία­ς της διασύνδεση­ς Κρήτης - Πελοποννήσ­ου», σημείωσε χαρακτηρισ­τικά.

Στόχος του ΑΔΜΗΕ είναι το σύστημα που θα αποθηκεύει ενέργεια σε μπαταρίες να ξεκινήσει άμεσα, ακόμη και εντός του 2020.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece