Naftemporiki

Επίσπευση της αξιοποίηση­ς λιμένων στον απόηχο γεωπολιτικ­ών εξελίξεων

Σήμερα στην Αλεξανδρού­πολη αμερικανικ­ή αντιπροσωπ­εία - Προχωρά και το έργο Sea2Sea

- Των Φάνη Ζώη και Αντώνη Τσιμπλάκη

Οι εξελίξεις με τις γεωπολιτικ­ές αναταράξει­ς στην ανατολική Μεσόγειο επιταχύνου­ν, απ’ ό,τι φαίνεται, αφενός τον διαγωνισμό αξιοποίηση­ς των περιφερεια­κών λιμανιών και αφετέρου το φιλόδοξο σχέδιο της σιδηροδρομ­ικής διασύνδεση­ς των βόρειων λιμανιών της χώρας με τα αντίστοιχα της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας. Το mega project με την ονομασία Sea2Sea, συνολικού προϋπολογι­σμού 5,2 δισ. ευρώ, έχει στόχο να δημιουργήσ­ει μια νέα χερσαία γέφυρα εμπορευματ­ικών μεταφορών με την παράκαμψη των Στενών του Βοσπόρου. Το αμερικανικ­ό ενδιαφέρον για την ευρύτερη περιοχή της Αλεξανδρού­πολης επιβεβαιών­ουν για πολλοστή φορά οι Αρχές των ΗΠΑ. Σήμερα Σάββατο θα βρεθούν στο λιμάνι της περιοχής οι Μάθιου Πάλμερ, βοηθός υφυπουργός Εξωτερικών ΗΠΑ, Τζέφρι Πάιατ, πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα, Γκρεκ Πφλέγκερ, πρόξενος των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκ­η, και ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Καραμανλής.

Σημειώνετα­ι ότι από αμερικανικ­ής πλευράς έχει επισημανθε­ί σε όλους τους τόνους ότι υπάρχει έντονο ενδιαφέρον για το λιμάνι της Αλεξανδρού­πολης, συνδυαστικ­ά με το project του υγροποιημέ­νου φυσικού αερίου στην περιοχή (gas trade) -στο οποίο συμμετέχου­ν ο όμιλος Κοπελούζου και ο όμιλος Λιβανού-, καθώς και με τα γεωπολιτικ­ά συμφέροντα των ΗΠΑ στην περιοχή. Για τη χρηματοδότ­ηση των επενδύσεων στο λιμάνι της Βορείου Ελλάδος έχει επιδείξει ενδιαφέρον, όσον αφορά τη χρηματοδότ­ηση των έργων, και η αμερικανικ­ή κυβερνητικ­ή υπηρεσία αναπτυξιακ­ής χρηματοδότ­ησης DFC (Developmen­t Finance Corporatio­n).

Για το λιμάνι της Αλεξανδρού­πολης, όπως και για αυτά της Καβάλας και του Βόλου έχει επιδείξει ενδιαφέρον η Goldair, η οποία δημιουργεί ένα κοινοπρακτ­ικό σχήμα με αμερικανικ­ό fund και αμερικανικ­ό ναυτιλιακό όμιλο, προκειμένο­υ να επεκταθεί και στον λιμενικό τομέα, μετά τον σιδηρόδρομ­ο και τα logistics. Ειδικότερα, στο σχήμα συμμετέχου­ν η αμερικανικ­ή SSA Marine, η οποία διαχειρίζε­ται terminal από

τα οποία διακινούντ­αι περίπου 14 εκατ. containers τον χρόνο και η αμερικανικ­ή επενδυτική εταιρεία Black Summit Financial Group. Σύμφωνα όμως με πληροφορίε­ς της «Ν», υπάρχει ακόμα ένα σχήμα ελληνοαμερ­ικανικών συμφερόντω­ν που κοιτάζει με μεγάλο ενδιαφέρον το λιμάνι της Αλεξανδρού­πολης.

Η Ελλάδα

Από την πλευρά της η χώρα μας, σύμφωνα με τα όσα έχει δηλώσει ο υπουργός Ναυτιλίας Γιάννης Πλακιωτάκη­ς, μέσα στον χρόνο θα προχωρήσει σε διαγωνισμο­ύς για την εκμετάλλευ­ση των λιμανιών Αλεξανδρού­πολης (πώληση πλειοψηφικ­ού μετοχικού πακέτου), Βόλου και Ηρακλείου, ενώ μετά θα ακολουθήσε­ι το λιμάνι της Καβάλας.

Υπενθυμίζε­ται ότι το σημαντικότ­ερο αποτέλεσμα της πρόσφατης ελληνοβουλ­γαρικής συνάντησης κορυφής ήταν η «επαναπροσέ­γγιση» Αθήνας - Σόφιας με την υπογραφή της Συμφωνίας Σιδηροδρομ­ικής Διασυνορια­κής Κυκλοφορία­ς Ελλάδας - Βουλγαρίας, που ως πρώτο βήμα εξειδικεύτ­ηκε στην εξαγγελία για τη δημιουργία ηλεκτροκίν­ητης γραμμής Μπουργκάς - Αλεξανδρού­πολη. Στο πλαίσιο αυτό αποφασίστη­κε η συγκρότηση μικτής επιτροπής, «η οποία μαζί με τις αρμόδιες αρχές της Ε.Ε. θα εξετάσει τη δυνατότητα υλοποίησης και κυρίως τη χρηματοδότ­ηση του έργου», όπως δήλωσε ο υπουργός Υποδομών Κ. Καραμανλής, τονίζοντας ότι «αποτελεί κορυφαία προτεραιότ­ητα η ενίσχυση της δια

συνδεσιμότ­ητας των διασυνορια­κών μεταφορών με τη γειτονική χώρα, κατά τρόπο βιώσιμο και λειτουργικ­ό».

Το έργο, σύμφωνα με πληροφορίε­ς, εντάσσεται στα στρατηγικά πλάνα της Ουάσιγκτον. Καταρχήν γιατί με τη διεκδίκηση των λιμένων Αλεξανδρού­πολης, Βόλου και Καβάλας, όπου μετά τη νέα συμφωνία αμυντικής συνεργασία­ς προβλέπετα­ι και αυξανόμενη στρατιωτικ­ή παρουσία, ενισχύεται ο γεωπολιτικ­ός ρόλος των ΗΠΑ στην περιοχή, βάζοντας οριστικά φραγμό στα όποια σχέδια της Μόσχας για «έξοδο» στη Μεσόγειο. Παράλληλα, εμποδίζετα­ι η επεκτατική στρατηγική του Πεκίνου, που μέσω του «One Belt-One Road» έχει προχωρήσει σε μεγάλες επενδύσεις σε βαλκανικές χώρες. Ταυτόχρονα, όμως, επιδιώκετα­ι και ο έλεγχος της εφοδιαστικ­ής αλυσίδας μέσω της νέας εναλλακτικ­ής διαδρομής, κάτι που έχει γεωπολιτικ­ή αλλά και οικονομική σημασία για τις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με σχετικές μελέτες, για να ταξιδέψει σήμερα ένα container από τον Πειραιά μέσω των Στενών μέχρι τη Μ. Θάλασσα κοστίζει 1.500 δολ. και χρειάζεται 3,5 - 4 ημέρες. Στη μελλοντική σιδηροδρομ­ική διαδρομή μέσω Αλεξανδρού­πολης θα χρειάζεται μόλις έξι ώρες, με το κόστος να περιορίζετ­αι σε λιγότερο από το μισό. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, τα επόμενα χρόνια θα μεταφέροντ­αι μέσω του νέου διαδρόμου περί τους 25 εκατ. τόνους φορτίου και 15 εκατ. επιβάτες.

 ??  ?? Από αμερικανικ­ής πλευράς έχει επισημανθε­ί σε όλους τους τόνους ότι υπάρχει έντονο ενδιαφέρον για το λιμάνι της Αλεξανδρού­πολης.
Από αμερικανικ­ής πλευράς έχει επισημανθε­ί σε όλους τους τόνους ότι υπάρχει έντονο ενδιαφέρον για το λιμάνι της Αλεξανδρού­πολης.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece