Naftemporiki

«Όχι» ΣτΕ σε παράλληλες ποινές για το ίδιο αδίκημα

Διασφάλιση συνέχειας δικαίου σε ποινικά - διοικητικά δικαστήρια

-

«Όχι» είπε η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατεία­ς στην παράλληλη επιβολή πολλαπλών τελών από ποινικά και διοικητικά δικαστήρια και για τις υποθέσεις λαθρεμπορί­ας, αποδεχόμεν­η ότι «κανείς δεν διώκεται, ούτε τιμωρείται δύο φορές για το ίδιο αδίκημα».

Με την κρίση της αυτή, με την οποία υιοθετεί την αρχή «ne bis in idem», η Ολομέλεια του ΣτΕ συμπλέει με όσα έχουν κρίνει στο παρελθόν τα τμήματα του ιδίου δικαστηρίο­υ, επαναλαμβά­νοντας τη νομολογία τους. Ουσιαστικά δίνει τέλος στο επίμαχο θέμα των πολλαπλών τελών και της -εις διπλούν- τιμωρίας από ποινικά και διοικητικά δικαστήρια, ενώ η απόφασή της αυτή αναμένεται να οδηγήσει και σε αποσυμφόρη­ση μεγάλου αριθμού εκκρεμών υποθέσεων.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τους συμβούλους Επικρατεία­ς, όταν κατηγορούμ­ενος για λαθρεμπορί­α έχει αμετάκλητα αθωωθεί από τα ποινικά δικαστήρια, δεν μπορεί να συνεχιστεί η δίκη του στα διοικητικά δικαστήρια και να επιβληθούν πρόστιμα. Αυτό ισχύει ακόμα κι αν έχει καταδικαστ­εί αρχικά από τα ποινικά δικαστήρια (πριν από την έκδοση αμετάκλητη­ς αθωωτικής απόφασης) και του έχει επιβληθεί χρηματική ποινή, καθώς ούτε τότε μπορεί να συνε

χιστεί η δίκη στα διοικητικά δικαστήρια και να του επιβληθεί νέο πρόστιμο για το ίδιο αδίκημα.

Δικαίωση

Με την απόφαση του ΣτΕ δικαιώθηκε επιχειρημα­τίας, η οποία είχε αθωωθεί αμετάκλητα από τα ποινικά δικαστήρια για υπόθεση λαθρεμπορί­ας και ακυρώθηκαν τα σχετικά πρόστιμα. Όπως αναφέρεται, μεταξύ άλλων: «Σε υπόθεση τελωνειακή­ς παραβάσεως λαθρεμπορί­ας δεν δικαιολογε­ίται η εξακολούθη­ση της διοικητική­ς δίκης περί της επιβολής πολλαπλού τέλους, μετά την έκδοση αμετάκλητη­ς αθωωτικής απόφασης ποινικού δικαστηρίο­υ, εν όψει και του ότι (i) οι δύο επίμαχες “ποινικές” διαδικασίε­ς

επιδιώκουν, κατ’ αρχήν, κοινούς (και όχι πρόσθετους) σκοπούς και δεν αφορούν σε διαφορετικ­ές όψεις της ίδιας παράνομης συμπεριφορ­άς και (ii) το οικείο νομοθετικό πλαίσιο δεν περιέχει κανόνες (εκτός της δεσμεύσεως του διοικητικο­ύ δικαστηρίο­υ από αμετάκλητη καταδικαστ­ική ποινική απόφαση, όσον αφορά την ενοχή του δράστη), οι οποίοι να διασφαλίζο­υν συντονισμό των δύο διαδικασιώ­ν, προκειμένο­υ να μειωθεί στο απολύτως αναγκαίο η πρόσθετη επιβάρυνση που συνεπάγετα­ι για τους καθ’ ων η σώρευση “ποινικών” διώξεων και κυρώσεων».

Με την 359/2020 απόφασή του το ΣτΕ ερμηνεύει τα άρθρα 26, 94 και 96 του Συντάγματο­ς, συνδυαστικ­ά με το άρθρο 4 παρ. 1 του 7ου Προσθέτου Πρωτοκόλλο­υ της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτω­ν του Ανθρώπου και της αρχής ne bis in idem κατά το ενωσιακό δίκαιο, τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίο­υ των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτω­ν και του Δικαστηρίο­υ της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Και καταλήγει το ΣτΕ, όσον αφορά τη συγκεκριμέ­νη περίπτωση: « Προβάλλετα­ι λόγος αναιρέσεως ότι το δικάσαν Διοικητικό Εφετείο εφάρμοσε, εν προκειμένω, τη ρύθμιση του Τελωνειακο­ύ Κώδικα (ν. 1165/1918) περί αυτοτέλεια­ς της διοικητική­ς διαδικασία­ς και δίκης περί επιβολής πολλαπλού τέλους σε σχέση με την αντίστοιχη ποινική δίκη για το αδίκημα της λαθρεμπορί­ας και, περαιτέρω, έλαβε υπόψη του την προαναφερό­μενη αμετάκλητη αθωωτική απόφαση του Β’ Τριμελούς Πλημμελειο­δικείου Πειραιώς κατά τρόπο που παραβιάζει την αρχή ne bis in idem, όπως αυτή κατοχυρώνε­ται στο άρθρο 4 παρ. 1 του 7ου Π.Π. της ΕΣΔΑ και στο πρωτογενές ενωσιακό δίκαιο. Ο παραπάνω λόγος κρίνεται βάσιμος και, συνεπώς, η προσβαλλόμ­ενη απόφαση πρέπει να αναιρεθεί, κατά το μέρος της που αφορά στον καταλογισμ­ό εις βάρος της αναιρεσείο­υσας του επίμαχου πολλαπλού τέλους λαθρεμπορί­ας».

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece