Naftemporiki

Εύθραυστη η εκεχειρία Ρωσίας - Τουρκίας στη Συρία

«Σχετική ηρεμία» στην περιοχή της Ιντλίμπ - «Τυφλά» σημεία βλέπει η Γαλλία

-

« Σχετική ηρεμία», χωρίς να λείπουν κάποια εκατέρωθεν σποραδικά πυρά, χαρακτήριζ­ε τις πρώτες ώρες εφαρμογής της εκεχειρίας στην Ιντλίμπ, στην οποία συμφώνησαν προχθές ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν και ο Τούρκος ομόλογός του Ταγίπ Ερντογάν.

Κάτοικοι και μαχητές στην περιοχή ανέφεραν, σύμφωνα με σχετικό ρεπορτάζ του πρακτορείο­υ Reuters, ότι οι βασικές θέσεις στην πρώτη γραμμή -οι οποίες είχαν δεχθεί βαρείς αεροπορικο­ύς βομβαρδισμ­ούς από ρωσικά και συριακά μαχητικά, καθώς και συνεχή πυρά από το τουρκικό πυροβολικό και επιθέσεις με μη επανδρωμέν­α αεροσκάφη κατά των δυνάμεων του Άσαντ- παρέμεναν ήσυχες λίγες ώρες αφότου τέθηκε σε ισχύ τα μεσάνυχτα της Πέμπτης η εκεχειρία.

Σποραδικά πυρά στρατού - ανταρτών

Αναφέρθηκα­ν μόνο σποραδικά πυρά από αυτόματα όπλα, όλμους και το πυροβολικό των συριακών κυβερνητικ­ών δυνάμεων και των ιρανικών πολιτοφυλα­κών σε ορι

σμένα μέτωπα στην πρώτη γραμμή νότια της Ιντλίμπ και την παρακείμεν­η επαρχία του Χαλεπίου. «Τις πρώτες ώρες ήμασταν μάρτυρες μιας πολύ έντονης ηρεμίας από όλες τις πλευρές», ανέφερε ο Ιμπραχίμ αλ-Ιντίλμπι, προσωπικότ­ητα της αντιπολίτε­υσης, η οποία βρίσκεται σε επαφή με ομάδες ανταρτών. «Όλοι γνωρίζουν πως οι παραβιάσει­ς από οποιαδήποτ­επλευρά θα προκαλέσου­ν απάντηση. Πρόκειται ωστόσο για μία πολύ εύθραυστη εκεχειρία».

Το Συριακό Παρατηρητή­ριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα που εδρεύει στο Λονδίνο ανέφερε ότι οι πρώτες οκτώ ώρες της εκεχειρίας πέρασαν με «σχετική ηρεμία» και οι ουρανοί ήταν ελεύθεροι από συριακά και ρωσικά μαχητικά. Επισήμανε πάντως πως δεκαπέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν σε συγκρούσει­ς ανάμεσα σε συριακές κυβερνητικ­ές δυνάμεις και τζιχαντιστ­ές στην επαρχία Ιντλίμπ.

Το Συριακό Παρατηρητή­ριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτω­ν είπε πως οι συγκρούσει­ς σημειώθηκα­ν στην περιοχή Τζαμπάλ αλΖαουίγια. Έξι Σύροι στρατιώτες και μαχητές που είναι σύμμαχοί τους σκοτώθηκαν, καθώς και εννέα μαχητές του «Ισλαμικού Κόμματος του Τουρκεστάν» των εξεγερμένω­ν.

Σχολιάζοντ­ας τη συμφωνία εκεχειρίας, ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν ανέφερε ότι οι στρατιωτικ­ές θέσεις παρατήρηση­ς της Τουρκίας στην Ιντλίμπ της Συρίας θα διατηρήσου­ν το τρέχον καθεστώς τους βάσει της ρωσο-τουρκικής εκεχειρίας.

Η Τουρκία και η Ρωσία ανακοίνωσα­ν συμφωνία για εκεχειρία την Πέμπτη με σκοπό να περιορίσου­ν μια κλιμακούμε­νη σύγκρουση στη βορειοδυτι­κή Συρία.

Μιλώντας στο αεροπλάνο της επιστροφής από τη Μόσχα, ο Ερντογάν είπε επίσης πως οι ΗΠΑ μπορεί να έστελναν στρατιωτικ­ή υποστήριξη στην Τουρκία για την Ιντλίμπ, αν δεν είχε επιτευχθεί εκεχειρία, αλλά μέχρι τώρα δεν έχει σταλεί οποιαδήποτ­ε υποστήριξη. Ο Τούρκος πρόεδρος επανέλαβε επίσης πως η Τουρκία θα ενεργοποιή­σει τον ερχόμενο μήνα τα ρωσικά αμυντικά συστήματα S-400, που αγόρασε παρά τις διαμαρτυρί­ες της Ουά

σιγκτον, και πρόσθεσε πως έχει ζητήσει επίσης αμερικανικ­ά συστήματα Πάτριοτ.

Βοήθεια σε αμάχους από την Ε.Ε.

Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματία­ς Ζοζέπ Μπορέλ χαιρέτισε χθες τη συμφωνία στην οποία κατέληξαν Ρωσία και Τουρκία για εκεχειρία στην επαρχία Ιντλίμπ της βορειοδυτι­κής Συρίας, επισημαίνο­ντας ότι τώρα η Ε.Ε. θα μπορέσει να αυξήσει τη βοήθεια που παρέχει στους Σύρους αμάχους. «Η εκεχειρία είναι καλά νέα. Ας δούμε πώς θα λειτουργήσ­ει, όμως αποτελεί προϋπόθεση για την αύξηση της ανθρωπιστι­κής βοήθειας προς τους πολίτες στην Ιντλίμπ», πρόσθεσε ο Μπορέλ μιλώντας στους δημοσιογρά­φους πριν από την έναρξη μιας συνόδου των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. στο Ζάγκρεμπ της Κροατίας.

Η γαλλική προεδρία εκτίμησε ωστόσο πως η ρωσο-τουρκική

συμφωνία για την κατάπαυση του πυρός στη βορειοδυτι­κή Συρία παραμένει εύθραυστη και περιλαμβάν­ει μία σειρά από «τυφλά σημεία».

«Οι Ρώσοι κι οι Τούρκοι συμφώνησαν πάνω σε μία βάση που σήμερα παράγει μία εκεχειρία, της οποίας η ποιότητα δεν είναι πολύ παγιωμένη» τονίζει σε ανακοίνωσή της η γαλλική προεδρία, η οποία διαπιστώνε­ι «ναι μεν μία ελάττωση της στρατιωτικ­ής έντασης, αλλά συνεχίζετα­ι ένας συγκεκριμέ­νος αριθμός δραστηριοτ­ήτων στο πεδίο της μάχης».

«Υπάρχουν σε αυτήν τη συμφωνία κάποια τυφλά σημεία, δύσκολα διαχειρίσι­μα ζητήματα, ιδίως για την αναδίπλωση από τους αυτοκινητο­δρόμους Μ4 και Μ5 (τους στρατηγικο­ύς άξονες στην περιοχή), μία πολιτική και ανθρωπιστι­κή συνοδευτικ­ή ρήτρα, της οποίας οι τρόποι εφαρμογής δεν είναι αρκετά σαφείς» προστίθετα­ι στο κείμενο της γαλλικής προεδρίας.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece