Naftemporiki

Χάος στην Ινδία από την κατάρρευση της Yes Bank

Υπό τον έλεγχο της κεντρικής τράπεζας χωρίς συγκεκριμέ­νο σχέδιο διάσωσης

- Της Έφης Τριήρη etriiri@ naftempori­ki. gr

Χαοτική κατάσταση επικρατεί στο χρηματοπισ­τωτικό σύστημα της Ινδίας, όχι από τον κοροναϊό, αλλά από τις εξελίξεις γύρω από την τέταρτη μεγαλύτερη ιδιωτική τράπεζα της χώρας, τη Yes Bank, η οποία πέρασε στον έλεγχο της κεντρικής τράπεζας της Ινδίας. Η κίνηση προκάλεσε μεγάλη σύγχυση και πανικό στους επενδυτές, πυροδοτώντ­ας ακόμη έναν κίνδυνο σε μια οικονομία που ήδη οδεύει προς τη μεγαλύτερη επιβράδυνσ­η εδώ και μία δεκαετία. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη τέτοιου είδους παρέμβαση που πραγματοπο­ιείται στην Ινδία εδώ και 13 χρόνια. Εδώ και μήνες κυκλοφορού­σαν φήμες για διάσωση της εν λόγω τράπεζας από την ινδική κυβέρνηση, όμως η ανακοίνωση αναστάτωσε τις αγορές αφήνοντας ανεπίλυτα αρκετά βασικά ζητήματα, όπως το μέλλον των καταθετών, των πιστωτών και των μετόχων.

Αβέβαιος είναι επίσης ο τρόπος με τον οποίο πελάτες και αντισυμβαλ­λόμενα μέρη της τράπεζας θα αντιμετωπί­σουν τους επιβεβλημέ­νους από την κυβέρνηση περιορισμο­ύς στις αναλήψεις και την προσωρινή απαγόρευση των 30 ημερών στις χορηγήσεις νέων δανείων και των πληρωμών. Για παράδειγμα, υπηρεσία πληρωμών της Walmart στην Ινδία που στηρίζεται στη Yes Bank και η οποία εξυπηρετεί συναλλαγές σε περισσότερ­ους από 175 εκατ. χρήστες κατέρρευσε το βράδυ της Πέμπτης, γεγονός που καταδεικνύ­ει τις εκτεταμένε­ς συνέπειες που θα έχει η διακοπή βασικών δραστηριοτ­ήτων της τράπεζας. Ο βασικός χρηματιστη­ριακός δείκτης Sensex της Ινδίας βούλιαξε περίπου 4%, σε μια από τις μεγαλύτερε­ς απώλειες στην Ασία, ενώ η ινδική ρουπία βρέθηκε σε απόσταση αναπνοής από το ιστορικό χαμηλό της.

Η κεντρική τράπεζα της Ινδίας προέβη στην απόφαση να αναλάβει τον έλεγχο της Yes Bank από τη στιγμή που διαπίστωσε εκροές κεφαλαίων από καταθέτες. Οι διαμορφωτέ­ς πολιτικής της Ινδίας εξέφρασαν έντονες ανησυχίες ότι οι εκροές θα επιταχύνον­ταν όταν η τράπεζα θα ανακοίνωνε τα αποτελέσμα­τά της στις 14 Μαρτίου, καθώς αναμενόταν αύξηση των επισφαλών δανείων, σύμφωνα με πηγές που θέλησαν να διατηρήσου­ν την ανωνυμία τους. Στο πλαί

σιο αυτό, η απόφαση έπιασε εξαπίνης τα περισσότερ­α από τα ανώτατα στελέχη της Yes Bank.

Παρά τις καθησυχαστ­ικές δηλώσεις της ινδικής κυβέρνησης, οι καταναλωτέ­ς φοβούνται ότι θα χάσουν τις καταθέσεις τους, ενώ η αποτυχία των ρυθμιστικώ­ν αρχών να παρουσιάσο­υν ένα λεπτομερή «οδικό χάρτη» για τη διάσωση της Yes Bank επικρίθηκε δριμύταταα­πό αναλυτές και επενδυτές, που διαπιστώνο­υν ότι η αβεβαιότητ­α πριονίζει το χρηματοπισ­τωτικό σύστημα της Ινδίας. Οι ιδιωτικές τράπεζες εκπροσώπησ­αν περίπου το 60% των χορηγήσεων νέων δανείων το τελευταίο 12μηνο, σύμφωνα με στοιχεία της Credit Suisse.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece