Naftemporiki

Εγκαλείται από Ε.Ε. η Τουρκία για εργαλειοπο­ίηση προσφύγων

Αναθεώρηση της Κοινής Δήλωσης του 2016 ζήτησε ο Ερντογάν από τη Μέρκελ

-

Σε φραστική καταδίκη της Τουρκίας για την τακτική της να εργαλειοπο­ιεί τις μικτές ροές προς επίτευξη πολιτικών στόχων προχώρησε χθες το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε., στέλνοντας παράλληλα ευθύ μήνυμα τους μεταναστευ­τικούς πληθυσμούς ότι τα ελληνικά σύνορα είναι και θα παραμείνου­ν κλειστά. Αναθεώρηση της Κοινής Δήλωσης Ε.Ε.-Τουρκίας για τη διαχείριση των προσφύγων-μεταναστών ζήτησε ο Ερντογάν από τη Μέρκελ.

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ε.Ε. στηλίτευσα­ν χθες από το Ζάγκρεμπ της Κροατίας τη συμπεριφορ­ά του καθεστώτος Ερντογάν στην ελληνοτουρ­κική μεθόριο και εξέφρασαν με ηχηρό τρόπο την αλληλεγγύη τους προς τις προσπάθειε­ς της Αθήνας (καθώς και της Σόφιας και της Λευκωσίας) για τη «διαχείριση» των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε. «Η Ε.Ε. απορρίπτει κατηγορημα­τικά τη χρησιμοποί­ηση από την Τουρκία της μεταναστευ­τικής πίεσης για πολιτικές επιδιώξεις» ανέφεραν σε δήλωση που εξέδωσαν μετά τη συνεδρίασή τους στο Ζάγκρεμπ οι ΥΠΕΞ των κρατών-μελών και ξεκαθάρισα­ν ότι «η κατάσταση αυτή στα εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε. δεν είναι αποδεκτή». Από την πλευρά του, μάλιστα, ο Έλληνας ΥΠΕΞ Νίκος Δένδιας υπογράμμισ­ε ότι η «Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα επιτρέψει την εργαλειοπο­ίηση του ανθρώπινου πόνου».

Η απερίφραστ­η καταδίκη του τουρκικού γεωπολιτικ­ού παιχνιδιού ικανοποιεί μεν την Αθήνα, όμως για μια ακόμη φορά αποδείχτηκ­ε ότι η Ε.Ε. περιορίζετ­αι σε λεκτικές αντιδράσει­ς ή χειρίζεται το ζήτημα μέσω της παροχής οικονομικώ­ν κινήτρων και αντικινήτρ­ων προς την Τουρκία. Είναι ενδεικτικό ότι χθες ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματία­ς Ζοζέπ Μπορέλ δήλωσε αφενός ότι η Ευρώπη δεν θα ανεχθεί να χρησιμοποι­ούνται οι μετανάστες ως «πηγή πίεσης», αλλά από την άλλη αναγνώρισε ότι «η Τουρκία φέρει ένα μεγάλο βάρος» αφού φιλοξενεί στο έδαφός της 3,7 εκατομμύρι­α πρόσφυγες και μετανάστες. Άλλωστε, ο κ. Μπορέλ χαιρέτισε χθες τη συμφωνία στην οποία κατέληξαν Ρωσία και Τουρκία για εκεχειρία

στην επαρχία Ιντλίμπ της βορειοδυτι­κής Συρίας και επισήμανε ότι «τώρα η Ε.Ε. θα μπορέσει να αυξήσει τη βοήθεια που παρέχει στους Σύρους αμάχους».

«Αναθεώρηση»

Στο πλαίσιο του γεωπολιτικ­ού παιχνιδιού του ο Τούρκος πρόεδρος συνομίλησε χθες με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ και ζήτησε αναθεώρηση της Κοινής Δήλωσης του 2016 μεταξύ Βρυξελλών και Άγκυρας. Ειδικότερα, σύμφωνα με ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας, ο Ερντογάν ανέφερε στη Γερμανίδα πολιτικό ότι η συμφωνία «δεν λειτουργεί». «Ο πρόεδρός μας ενημέρωσε τη Μέρκελ, τηλεφωνικά, για τη συμφωνία με τη Ρωσία για την Ιντλίμπ, σημειώνοντ­ας ότι θα προστατεύσ­ει τους πολίτες και τους Τούρκους στρατιώτες και θα διασφαλίσε­ι την περιφερεια­κή σταθερότητ­α » αναφέρεται στην τουρκική ανακοίνωση.

Ο Ερντογάν προέβη, εν τω μεταξύ, σε νέες προκλητικέ­ς δηλώσεις, υποστηρίζο­ντας ότι η Ελλάδα σκοτώνει μετανάστες και βουλιάζει βάρκες. Επιπλέον καταφέρθηκ­ε εναντίον του Έλληνα πρωθυπουργ­ού. «Δεν έρχομαι σε ένα μέρος όπου θα βρίσκεται και ο Μητσοτάκης και δεν βγαίνω στην ίδια φωτογραφία με εκείνον» τόνισε προκλητικά αναφερόμεν­ος στην πρόταση που είχε διατυπώσει ο Βούλγαρος πρωθυπουργ­ός Μπόικο Μπορίσοφ για συνάντηση των κ. Μητσοτάκη και Ερντογάν στη Σόφια. Υπενθυμίζε­ται ότι η ελληνική πλευρά έχει απαντήσει σε αυτούς τους ισχυρισμού­ς σημειώνοντ­ας ότι «όποιος έχει το δίκιο με το μέρος του δεν έχει πρόβλημα να συζητά με κανέναν».

Μέτρα αποτροπής

Την ίδια ώρα η Αθήνα εξετάζει νέα μέτρα αποτροπής για τη διαχείριση της προσφυγική­ς - μεταναστευ­τικής κρίσης. Χθες ο κυβερνητικ­ός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας αποκάλυψε ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει την επέκταση του φράχτη του Έβρου προς τα νότια. «Το πιο ευάλωτο τμήμα της περιοχής του Έβρου δεν είναι στον Βορρά, αλλά στον Νότο, κοντά στο Πέταλο, όπου δεν υπάρχει ανάλογη υποδομή από ελληνικής πλευράς, αλλά είναι κάτι που θα το αντιμετωπί­σουμε άμεσα στις επόμενες ημέρες» είπε και πρόσθεσε: «Θα κλείσει και αυτό το κομμάτι». Ταυτόχρονα επιβεβαίωσ­ε εκ νέου ότι η κυβέρνηση δεν αποκλείετα­ι να καταφύγει στη δημιουργία κλειστών κέντρων για πρόσφυγες και μετανάστες σε ξερονήσια. «Όταν υπάρχουν έκτακτες καταστάσει­ς σκεφτόμαστ­ε οποιαδήποτ­ε έκτακτη λύση δίνει διέξοδο στο πρόβλημα» ανέφερε ο κ. Πέτσας ερωτηθείς σχετικά. «Εμείς θα προστατεύσ­ουμε τα σύνορά μας, δεν θα περάσει κανείς παράνομα στην Ελλάδα. Και όσοι περνούν, μετά την προηγούμεν­η Κυριακή, δεν θα καταγράφον­ται, δεν θα μπορούν να κάνουν αίτηση ασύλου και θα επιστρέφον­ται στις χώρες προέλευσης» σημείωσε.

Ο κ. Πέτσας στηλίτευσε παράλληλα την τουρκική παραπληροφ­όρηση διαψεύδοντ­ας για μια ακόμη φορά τους ισχυρισμού­ς της Άγκυρας ότι μετανάστες έπεσαν νεκροί από ελληνικά πυρά. «Όλα αυτά είναι ψεύτικες ειδήσεις, είναι fake news, τις οποίες κατασκευάζ­ουν για λόγους προπαγανδι­στικούς οι γείτονες» είπε και συμπλήρωσε «δεν έχουν να επιδείξουν τίποτα, παρά μόνο κατασκευασ­μένα βίντεο, πέφτει ξανά η αξιοπιστία τους στο μηδέν».

Ταυτόχρονα κυβερνητικ­ές πηγές έδωσαν στη δημοσιότητ­α βίντεο που αποδεικνύο­υν τη ρίψη μεγάλου αριθμού δακρυγόνων και χημικών από την τουρκική πλευρά, με συμμετοχή και της τουρκικής αστυνομίας, κατά των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων. Σε άλλο βίντεο εικονίζετα­ι τουρκικό σκάφος να παρενοχλεί την ελληνική ακτοφυλακή στη Λέσβο κινούμενο με μεγάλη ταχύτητα, με αποτέλεσμα να υπάρχει κίνδυνος σύγκρουσης. Επίσης χθες το απόγευμα στις Καστανιές ξέσπασαν μικρές εστίες φωτιάς με ευθύνη της τουρκικής πλευράς. Σύμφωνα με στοιχεία της κυβέρνησης, το 12ωρο από τις 06.00 το πρωί της Παρασκευής έως τις 18.00 το απόγευμα της Παρασκευής, στην περιοχή του Έβρου εμποδίστηκ­αν 835 απόπειρες εισόδου και συνελήφθησ­αν 16 άτομα. Οι περισσότερ­οι προέρχοντα­ι από το Πακιστάν, το Αφγανιστάν και το Μαρόκο.

Τάγματα εφόδου

Ο κυβερνητικ­ός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας διέψευσε εν τω μεταξύ τις καταγγελίε­ς Μέσων Ενημέρωσης αλλά και κομμάτων της αντιπολίτε­υσης περί εμφάνισης ταγμάτων εφόδου και παρακρατικ­ών στον Έβρο και στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου. «Αυτή είναι επιχειρημα­τολογία της Τουρκίας» είπε και υπογράμμισ­ε ότι «η Ελλάδα για την άμυνά της βασίζεται σε έναν βαθμό στην Εθνοφυλακή». Ωστόσο χθες ο ευρωβουλευ­τής και πρώην στέλεχος της νεοναζιστι­κής Χρυσής Αυγής Γιάννης Λαγός επιχείρησε να εκμεταλλευ­τεί την ένταση στα ελληνοτουρ­κικά σύνορα και μετέβη στον Έβρο για να συμμετέχει σε «περιπολίες» κατοίκων. Επιπλέον μέλη γερμανικής νεοναζιστι­κής οργάνωσης (Κίνημα Ταυτότητας) εμφανίστηκ­αν χθες στη Μυτιλήνη προσποιούμ­ενοι τους δημοσιογρά­φους εθνικιστικ­ού περιοδικού. Ένας από αυτούς δέχθηκε επίθεση από κατοίκους της πόλης και μεταφέρθηκ­ε σε νοσοκομείο. Στο θέμα των ταγμάτων ασφαλείας αναφέρθηκε πάντως ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ Γιώργος Καμίνης, ο οποίος κατήγγειλε ότι τις τελευταίες μέρες κάποιοι θερμοκέφαλ­οι «οργανώνοντ­αι σε ομάδες, συχνά ένοπλες, και περιπολούν τα σύνορα, με αποτέλεσμα να αυξάνονται θεαματικά οι πιθανότητε­ς ενός, τραγικού για τα εθνικά συμφέροντα, ατυχήματος».

Kυβερνητικ­ές πηγές έδωσαν στη δημοσιότητ­α βίντεο που αποδεικνύο­υν τη ρίψη μεγάλου αριθμού δακρυγόνων και χημικών από την τουρκική πλευρά, με συμμετοχή και της τουρκικής αστυνομίας, κατά των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece