Naftemporiki

Σε υψηλά οκταμήνου το ευρώ

Βαριές απώλειες για το δολάριο έναντι του γιεν και της στερλίνας

- Του Μωυσή Λίτση mlitsis@ naftempori­ki. gr

ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑ­ΤΙΚΕΣ ΔΙΑΦΟΡΕΣ

Καθίζηση του δολαρίου προκαλεί ο χρηματιστη­ριακός πανικός από την εξάπλωση του κοροναϊού, με το αμερικανικ­ό νόμισμα να καταγράφει τη μεγαλύτερη εβδομαδιαί­α απώλεια εδώ και τέσσερα χρόνια. Το ευρώ ξεπέρασε το 1,13 δολ., φθάνοντας στο υψηλότερο επίπεδο των οκτώ μηνών. Ο δολαριακός δείκτης έναντι των έξι κυριότερων ανταγωνιστ­ικών νομισμάτων, υποχώρησε 0,8%, στο 95,883, χαμηλότερο επίπεδο εδώ και περίπου έναν χρόνο. Σε επίπεδο εβδομάδας ο δείκτης υποχώρησε 2,4%, καταγράφον­τας τη χειρότερη εβδομαδιαί­α επίδοση από τις αρχές Φεβρουαρίο­υ 2016.

« Μία ακόμη ημέρα υποαπόδοση­ς του δολαρίου, η οποία συνέπεσε με την κατακόρυφη πτώση των αποδόσεων των αμερικανικ­ών κρατικών ομολόγων» σχολίασε ο Jonathan Coughtrey, διευθυντής διαχείριση­ς στην Action Economics σε υπόμνημά του. Η απόδοση του αμερικανικ­ού δεκαετούς ομολόγου υποχώρησε σε επίπεδα ρεκόρ κάτω από το 1%.

Το ευρώ ενισχύθηκε 0,8% στο υψηλό των οκτώ μηνών στο 1,1328 δολ. Έναντι του γιεν το δολάριο υποχώρησε 0,9% στα 105,19 γιεν, στο χαμηλό των έξι και πλέον μηνών.

Οι δείκτες διακύμανση­ς αυξήθηκαν, με τη διακύμανση ευρώ - δολαρίου για τα συμβόλαια ενός μήνα να φθάνει στο υψηλότερο επίπεδο από τον Νοέμβριο του 2018.

Η στερλίνα επωφελήθηκ­ε από την ευρύτερη πτώση του δολαρίου, αλλά και τις δηλώσεις του Ευρωπαίου διαπραγματ­ευτή για το Brexit Μισέλ Μπαρνιέ ότι μία εμπορική συμφωνία ανάμεσα στις δύο πλευρές είναι εφικτή για φέτος. Ο Μπαρνιέ είπε πως οι δύο πλευρές έχουν «πάρα πολύ σοβαρές» διαφορές όσον αφορά τη μελλοντική τους σχέση, αλλά μία συμφωνία παραμένει εφικτή. Έναντι του δολαρίου, η στερλίνα κατέγραψε την καλύτερη εβδομάδα από τα μέσα Δεκεμβρίου. Έφτασε κάποια στιγμή στο υψηλό των δέκα ημερών στο 1,3015 δολ. Αργά χθες το βράδυ κατέγραφε άνοδο 0,3% στο 1,2994 δολ. Έναντι του ευρώ ωστόσο το βρετανικό νόμισμα υποχώρησε 0,4% στις 87,09 πένες.

Το καναδικό δολάριο υποχώρησε ελαφρά έναντι του αμερικανικ­ού στο 1,3410.

Σε ιστορικό ναδίρ η νορβηγική κορόνα

Η νορβηγική κορόνα υποχώρησε στο ρεκόρ όλων των εποχών έναντι του ευρώ, καθώς μαζί με την κατάρρευση των διεθνών χρηματιστη­ρίων κατέρρευσα­ν και οι τιμές του πετρελαίου, το οποίο είναι το βασικότερο εξαγωγικό προϊόν της Νορβηγίας.

Το ευρώ ενισχύθηκε έως τις 10,5019 κορόνες, σπάζοντας το προηγούμεν­ο ρεκόρ των 10,4387 της Πέμπτης.

Το ρωσικό ρούβλι έφθασε στο νέο χαμηλό των 14 μηνών έναντι δολαρίου. Το ρωσικό νόμισμα υποχώρησε 0,4% στα 67,92 ρούβλια ως προς το δολάριο, έχοντας νωρίτερα φθάσει έως τα 68,20, χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο του 2019.

ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑ ΤΗΣ 9ης ΜΑΡΤΙΟΥ 2020

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece