Naftemporiki

Ζήτηση για γερμανικό χρέος

Σε ιστορικό χαμηλό οι αποδόσεις των 10ετών τίτλων Βερολίνου

- Της Έφης Τριήρη etriiri@ naftempori­ki. gr

Ιστορικά χαμηλά άγγιξαν οι αποδόσεις των 10ετών γερμανικών και αμερικανικ­ών κρατικών ομολόγων, αποτυπώνον­τας τον πανικό των επενδυτών που στρέφονται πλέον μαζικά στο ασφαλές ενεργητικό, καθώς τα διεθνή χρηματιστή­ρια βρέθηκαν ξανά βαθιά στο κόκκινο.

Στη Γερμανία, η απόδοση του 10ετούς υποχώρησε στο νέο ιστορικό ναδίρ του -0,746%, ξεπερνώντα­ς το προηγούμεν­ο ιστορικό χαμηλό που είχε αγγίξει τον περσινό Σεπτέμβριο, στο αποκορύφωμ­α των ανησυχιών για τις επιπτώσεις του εμπορικού πολέμου ΗΠΑ-Κίνας. Σε ιστορικό χαμηλό βρέθηκε και η απόδοση του 30ετούς γερμανικού,

στο -0,337%, καθώς αποκλιμακώ­θηκε 10 μονάδες βάσης, γνωρίζοντα­ς τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση από το 2016, όταν το δημοψήφισμ­α για το Brexit είχε ταρακουνήσ­ει τις διεθνείς αγορές. Αντίστοιχα, η απόδοση του διετούς γερμανικού υποχώρησε σε χαμηλό έξι μηνών, στο -0,90%.Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, η απόδοση του 10ετούς αμερικανικ­ού άγγιξε νέο ιστορικό χαμηλό, κάτω από το 0,70%, ενώ ιστορικό ναδίρ κατέρριψε και η απόδοση του 30ετούς αμερικανικ­ού. Αύξηση σε ολόκληρο τον κόσμο παρουσίασε και το κόστος ασφάλισης από την έκθεση σε κρατικό αλλά και εταιρικό χρέος, καθώς η εξάπλωση του κορονοϊού εγείρει την πιθανότητα στάσης πληρωμών. Στην Ιταλία, τα CDS αυξήθηκαν 116 μονά

CPN

Aπόδοση 10ετούς

δες βάσης, στο υψηλότερο επίπεδο από τα τέλη του περσινού Αυγούστου. Η απόδοση του 10ετούς κατάφερε να σταθεροποι­ηθεί προς το τέλος της συνεδρίαση­ς, κινούμενη γύρω στο 1,08%.

Στην ευρωπεριφέ­ρεια, όμως, το κλίμα ήταν αντιστρόφω­ς ανάλογο από αυτό του «πυρήνα», με τα ιταλικά και τα ελληνικά κρατικά ομόλογα να δέχονται έντονες πιέσεις. Η απόδοση του 10ετούς ελληνικού ξέφυγε στο 1,40%, καταγράφον­τας άνοδο 14 μονάδων βάσης, με το spread στις 218 μονάδες βάσης και με τον όγκο συναλλαγών στην ΗΔΑΤ να αυξάνεται στα 129 εκατ. ευρώ. Κλιμάκωση είχαμε στις αποδόσεις σε όλη την καμπύλη των ελληνικών ομολόγων, με την αντίστοιχη του τίτλου λήξης του 2026 να επιστρέφει πάνω από το 1%. Traders της αγοράς επεσήμαναν ότι οι αποδόσεις των ελληνικών βρήκαν έναν λόγο για διόρθωση δεδομένου ότι είχαν υποχωρήσει υπερβολικά πολύ και υπερβολικά γρήγορα.

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΟΜΟΛΟΓΑ

SPREAD ΔΙΕΘΝΩΝ

ΟΜΟΛΟΓΩΝ

ΟΜΟΛΟΓΑ ΑΝΑΦΟΡΑΣ

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece