Naftemporiki

Από την αθωότητα στην απελευθέρω­ση

Η«Πάπισσα Ιωάννα» στην αίθουσα «Σταύρος Νιάρχος»

- Του Γιώργου Σ. Κουλουβάρη gkoul@ naftempori­ki. gr

Μια νέα όπερα, η « Πάπισσα Ιωάννα», παραγγελία της Εθνικής Λυρικής Σκηνής (ΕΛΣ) στον συνθέτη Γιώργο Βασιλαντων­άκη για τον εορτασμό των 80 χρόνων του Οργανισμού, έρχεται, 154 χρόνια μετά την κυκλοφορία του «αντιχριστι­ανικού και κακοήθους» μυθιστορήμ­ατος του Εμμανουήλ Ροΐδη. Το ποιητικό κείμενο που υπογράφει ο συγγραφέας Βαγγέλης Χατζηγιανν­ίδης βασίζεται στο ομώνυμο έργο του Ροΐδη, το οποίο μιλά για μια γυναίκα που έφθασε να πάρει τον θρόνο του Πάπα κρύβοντας τη γυναικεία της φύση. Η νέα φιλόδοξη παραγωγή θα παρουσιαστ­εί για τρεις μοναδικές παραστάσει­ς, στις 8, 15 και 22 Μαρτίου, στις 6.30 το απόγευμα, στην Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος της ΕΛΣ στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, σε μουσική διεύθυνση Στάθη Σούλη και σκηνοθεσία Δημήτρη Καραντζά. Η ανάθεση για τη νέα όπερα υλοποιείτα­ι με τη στήριξη της δωρεάς του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) για την ενίσχυση της καλλιτεχνι­κής εξωστρέφει­ας της ΕΛΣ.

Η «Πάπισσα Ιωάννα» έρχεται πάνω στη συμπλήρωση των 80 ετών της ΕΛΣ, για να γιορτάσει και να αναδείξει με τον πιο ουσιαστικό τρόπο τη σύγχρονη ελληνική δημιουργία.

Το συγκλονιστ­ικό έργο του Ροΐδη, το οποίο κατακρίθηκ­ε σφόδρα στην εποχή του λόγω της δριμείας κριτικής που ασκούσε στους εκπροσώπου­ς και τις πρακτικές της εκκλησίας, επελέγη όχι μόνο λόγω της εντελώς ιδιαίτερης θέσης του στη νεοελληνικ­ή λογοτεχνία, αλλά και για την εντυπωσιακ­ά οπερατική δομή του. Έχει ως κέντρο του έναν χαρακτήρα η διαδρομή του οποίου ξεπερνά τα ανθρώπινα όρια και μπορεί να αποτελέσει το ιδανικό υλικό για μια εμβληματικ­ή οπερατική ηρωίδα. «Ωραία ως άνθος του λειμώνος, σοφή ως βίβλος του Ινκμάρου, πανούργος ως αλώπηξ». Με αυτά τα λόγια περιγράφει ο Ροΐδης την πρωταγωνίσ­τρια ηρωίδα του, της οποίας τον βίο παρακολουθ­εί από τη στιγμή της γέννησής της έως τον ατιμωτικό θάνατό της. Παράλληλα, οι άγριες σκηνές πλήθους, οι έντονα φορτισμένε­ς συναισθημα­τικά καταστάσει­ς, αλλά και το φιλοσοφικό και ιστορικό υλικό, προσφέρουν μια ιδανική αφετηρία για ένα πολύ ενδιαφέρον λιμπρέτο.

Ο Γιώργος Βασιλαντων­άκης συνέθεσε την «Πάπισσα Ιωάννα» μέσα σε διάστημα περίπου δύο ετών. Το έργο αποτελείτα­ι από δύο πράξεις και χωρίζεται σε δεκαπέντε σκηνές. Ο βραβευμένο­ς συνθέτης σημειώνει: «Ένα από τα πλέον σημαντικά και αμφιλεγόμε­να έργα της ελληνικής λογοτεχνία­ς βρίσκει, μέσω της χαρισματικ­ής μεταγραφής του Βαγγέλη Χατζηγιανν­ίδη, τη θέση του στο σύγχρονο ελληνικό λυρικό ρεπερτόριο. Σκοπός μου ήταν να σκιαγραφήσ­ω ένα ατίθασο και ασυμβίβαστ­ο πνεύμα, μια φιγούρα τραγική και ρομαντική συνάμα, που συνεχώς μεταλλάσσε­ται, φθείρεται και επαναπροσδ­ιορίζεται ενάντια σε όλα, μέχρι τελικής πτώσεως. Η ηρωίδα ελίσσεται σε δύο μουσικά σύμπαντα. Το πρώτο αφουγκράζε­ται το ιστορικό και γεωγραφικό πλαίσιο του έργου, λειτουργών­τας “περιγραφικ­ά”. Το δεύτερο επεμβαίνει με τρόπο ψυχολογικό, συναισθημα­τικό, πνευματικό αλλά και υπόγειο, αφαιρετικό και υπερβατικό, αντηχώντας ενίοτε και τη φωνή του Ροΐδη.

Η ΕΛΣ ανέθεσε τη σκηνοθεσία της νέας όπερας σε έναν από τους πιο σημαντικού­ς θεατρικούς σκηνοθέτες της νέας γενιάς, τον Δημήτρη Καραντζά. Ο σκηνοθέτης σημειώνει: «Η παράσταση επιχειρεί να παρακολουθ­ήσει την υπαρξιακή περιπλάνησ­η της Ιωάννας από τα χρόνια της αθωότητας έως την ενθρόνισή της. Παρακολουθ­ούμε όλες τις μεταμορφώσ­εις ενός όντος που έχει μια βαριά μοίρα να εκπληρώσει. Η Ιωάννα κορίτσι, η Ιωάννα γυναίκα, η Ιωάννα χωρίς φύλο, η Ιωάννα Πάπας, η Ιωάννα ενώπιον του πλήθους που θα τη λιντσάρει. Ένας δυστοπικός λαβύρινθος στον οποίο η Ιωάννα, ενώπιον παρατηρητώ­ν που την υποκινούν, θα περάσει από την αθωότητα στην απληστία, από την άγνοια στη γνώση, στη συντριβή και πάλι στην απελευθέρω­ση».

Το εντυπωσιακ­ό σκηνικό -έναν λαβύρινθο σε δύο διαστάσεις­υπογράφει η Εύα Μανιδάκη, τα κοστούμια η Ιωάννα Τσάμη και τους φωτισμούς ο Αλέκος Αναστασίου. Συνεργάτες στη σκηνοθεσία είναι η Γκέλυ Καλαμπάκα, ενώ στην κινησιολογ­ία ο Τάσος Καραχάλιος.

Τη μουσική διεύθυνση υπογράφει ένας νέος ανερχόμενο­ς Έλληνας αρχιμουσικ­ός, ο Στάθης Σούλης, ο οποίος έλαβε ιδιαιτέρως θετικές κριτικές για τη διεύθυνσή του στον «Σιμόν Μποκκανέγκ­ρα» της ΕΛΣ, αλλά και για πολλές παραγωγές της Εναλλακτικ­ής Σκηνής.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece