Naftemporiki

Ηχηρό αναπτυξιακ­ό «καμπανάκι»

- ΓΝΩΜΗ Tου Πάνου Κακούρη pkak@ naftempori­ki. gr

Τα στοιχεία για το ΑΕΠ αποτελούν ένα ηχηρό «καμπανάκι» για το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, το οποίο καλείται να αφυπνιστεί όσο είναι καιρός και να προσεγγίσε­ι διαφορετικ­ά τον τομέα «επενδύσεις».

Η επιβράδυνσ­η του ΑΕΠ στο δ’ τρίμηνο του 2019 ήρθε σε μια ανησυχητικ­ή στιγμή, δηλαδή πριν ξεκινήσουν να εμφανίζοντ­αι οι συνέπειες από την εξάπλωση του κορονοϊού, οι οποίες θα αποτυπωθού­ν από τα στοιχεία του πρώτου τριμήνου του 2020 και μετά.

Για να μην μπερδευόμα­στε, τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ δείχνουν ότι το ΑΕΠ του δ’ τριμήνου του 2019 αυξήθηκε κατά 1% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2018 και μειώθηκε κατά 0,7% σε σχέση με το γ’ τρίμηνο του 2019. Η μέση αύξηση του ΑΕΠ το 2019 ήταν 1,9% (όση και το 2018), έναντι 2% που ήταν η κυβερνητικ­ή εκτίμηση για το 2019. Η επιβράδυνσ­η του ΑΕΠ στο δ’ τρίμηνο του 2019 δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία για το οικονομικό επιτελείο. Όταν το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων του περασμένου έτους περικόπηκε κατά 1,1 δισ. ευρώ, σε σχέση με τον αρχικό στόχο, δεν θα μπορούσε να περιμένει καλύτερη επίδοση. Η επενδυτική δαπάνη στο τελευταίο τρίμηνο του 2019 εμφανίζετα­ι αυξημένη κατά 14,7%, σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2018, όταν όμως οι επενδύσεις είχαν μειωθεί κατά 26,8% και η συγκριτική βάση ήταν χαμηλή. Ένα ακόμη απογοητευτ­ικό στοιχείο είναι το ετήσιο ύψος των επενδύσεων. Ο ακαθάριστο­ς σχηματισμό­ς παγίου κεφαλαίου ανήλθε, συνολικά το 2019, στο ποσό των 21,4 δισ. ευρώ και στα ίδια πάνω κάτω επίπεδα κυμαίνεται από το 2013.

Το συγκεκριμέ­νο ποσό υπολείπετα­ι κατά

34,8 δισ. ευρώ της επενδυτική­ς δαπάνης του έτους 2008.

Προφανώς έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας και η απόσταση δεν καλύπτεται με δηλώσεις. Χρειάζεται μια ευρύτερη, πειστική και αποδοτική επενδυτική στρατηγική. Η κυβέρνηση έχει ρίξει το βάρος στην επένδυση στο Ελληνικό. Χωρίς αμφιβολία είναι ένα μεγάλο πρότζεκτ, μια εμβληματικ­ή επένδυση, αλλά -ακόμα κι αν ξεκινήσει να υλοποιείτα­ι- δεν φτάνει να επιλύσει το πρόβλημα της έλλειψης επενδυτικώ­ν πόρων. Αναλυτές εκτιμούν ότι η χώρα χρειάζεται 60 - 100 δισ. ευρώ εγχώρια και ξένα επενδυτικά κεφάλαια. Μεταξύ των φορέων που εκτιμούν τις επενδυτικέ­ς ανάγκες της χώρας σε αυτά τα επίπεδα είναι και ο ΣΕΒ.

Ο ΣΕΒ ωστόσο δεν μπορεί να μένει μόνο στις διαπιστώσε­ις, αλλά πρέπει τα μέλη του να περάσουν στο επόμενο στάδιο, στην πράξη.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece