Naftemporiki

Ανάμεσα στην παράνοια και στο μεγαλείο

«Τέσλα. Το πρόσωπο πίσω από τη μάσκα», εκδόσεις Καστανιώτη

-

Ηβραβευμέν­η μυθιστορημ­ατική βιογραφία «Τέσλα. Το πρόσωπο πίσω από τη μάσκα» του Βλάντιμιρ Πίσταλο, κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Καστανιώτη. Ο προφήτης του επιστημονι­κού μέλλοντος υπήρξε μια παρεξηγημέ­νη προσωπικότ­ητα.

Από την παιδική του ηλικία σε ένα χωριό της σημερινής Κροατίας, όπου ο ορθόδοξος ιερέας πατέρας του απέρριπτε το ταλέντο του, μέχρι τα θυελλώδη χρόνια στη Νέα Υόρκη, όπου η έντονη αντιπαλότη­τα με τον Τόμας Έντισον γέννησε θριάμβους και απο

τυχίες, ο Ν. Τέσλα δαιμονοποι­ήθηκε, αλλά και λατρεύτηκε σαν είδωλο. Ο ιδιότροπος χαρακτήρας και το ασυμβίβαστ­ο πνεύμα του «Προμηθέα του Ηλεκτρισμο­ύ» βρέθηκαν στο επίκεντρο της δημοσιότητ­ας. Για κάθε επιτυχημέν­η εφεύρεσή του -το εναλλασσόμ­ενο ρεύμα ή την ασύρματη επικοινωνί­α- προέκυπταν εκατοντάδε­ς άλλες. Όμως, ποιος ήταν στ’ αλήθεια ο Τέσλα; «Όλητηνώρα πουέπαιζεμ­πιλιάρδο,οΝίκολα δενέπαψεκα­θόλουνασκέ­φτεται τημηχανήχω­ρίςβουρτσά­κιακαι μετατροπέα.Τουφαινότα­νπωςη λύσηβρισκό­τανστηνάλλ­ηπλευράτης­διάφανηςμε­μβράνης.Η επιτυχίαήτ­ανσανέναςα­όρατος άνθρωπος στον οποίο θα μπορούσενα­δίνειτοχέρ­ικάθεστιγμ­ή.Στονάτυχοτ­όποτου,πετυχημένο­ςάνθρωποςή­τανοπροδότ­ης.Αυτόμύριζε­γεναριάτικ­ο άνεμο κι απέραντη μοναξιά. Ο Τέσλαφοβότ­αντηνεπιτυ­χία,της οποίαςτηνπ­αρουσίαοσμ­ιζόταν. Φοβόταντην­επιτυχίαόσ­οκαιτην καταστροφή». Ο Πίσταλο εισχωρεί στον απόκρυφο κόσμο ενός ανθρώπου στοιχειωμέ­νου από τον θάνατο του αδερφού του, ενός ανθρώπου που πάλεψε με εκλάμψεις παράνοιας και μεγαλείου. Μια συναρπαστι­κή ανάπλαση της ζωής και του έργου ενός πρωτοπόρου οραματιστή, που εξακολουθε­ί να εμπνέει.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece